RadarAdvies helpt Amsterdam met integrale aanpak anti-lhbtiq+ geweld
Amsterdam werkt aan een integrale gemeentelijke aanpak voor de bestrijding van intimidatie, discriminatie en geweld gericht tegen lhbtiq+’ers. RadarAdvies-directeur Wim Klei-Overklift Vaupel Kleyn draagt als projectmanager bij aan de totstandkoming van de nieuwe aanpak.
Waar Amsterdam van oudsher internationaal bekendstaat als plek waar iedereen volledig zichzelf kan zijn, wordt de stad de laatste jaren geregeld opgeschrikt door geweld richting de lhbtiq+-gemeenschap. Stellen worden op straat uitgescholden, bespuugd of zelfs zwaar mishandeld. Soms worden mensen zo geïntimideerd dat ze zich genoodzaakt zien te verhuizen.
“Nota bene Amsterdam is nog steeds geen veilige plek voor met name transgendermensen en lhbtiq+’ers met een biculturele achtergrond”, constateert Klei-Overklift Vaupel Kleyn. “Ik doe deze opdracht omdat ik wil dat de veiligheid van de lhbtiq+-Amsterdammers nu eindelijk écht verbetert.”
In de zomer van vorig jaar werd al de Regenboog Veiligheidsalliantie (RVA) opgericht, waarin de gemeente, de politie en vele belangenorganisaties en -groepen zich hebben verenigd om de veiligheid van de lhbtiq+-gemeenschap in Amsterdam te verbeteren.
Ook vanuit andere initiatieven wordt aandacht besteed aan het vergroten van de acceptatie van lhbtiq+’ers, maar desondanks blijken de verschillende vormen van discriminatie nog altijd een groot probleem. Zo bleek uit een begin vorig jaar gepubliceerd onderzoek zelfs dat agressie tegen lhbtiq+’ers zo gewoon is geworden dat betrokkenen er vaak niet eens meer van opkijken.
Ook kwam naar voren dat de gemeente Amsterdam in de ogen van slachtoffers geen goede aanpak heeft tegen het probleem. Zo verloopt het proces van aangifte doen, opsporing van de dader en hulp aan het slachtoffer niet snel genoeg.
Om hier verbetering in te brengen wordt nu gewerkt aan een integrale gemeentelijke aanpak. De samenwerking met het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, de Politie, het Openbaar Ministerie en de stadsdelen moet versterkt worden en ook intern moet de samenwerking worden verbeterd.
Samen bouwen aan aanpak
Als projectmanager namens de Regenboog Veiligheidsalliantie is Klei-Overklift Vaupel Kleyn aanspreekpunt voor zowel de lhbtiq+-gemeenschap als voor het college van Amsterdam.
De RadarAdvies-directeur, die zelf met zijn man in Amsterdam woont, begon afgelopen zomer aan de opdracht. Hij heeft gespreksrondes begeleid met mensen uit de lhbtqi+-gemeenschap, de officier van justitie, de politie en burgemeester Halsema.
“Ik probeer aandacht te geven aan de emoties die rond dit onderwerp hoog oplopen”, vertelt hij over zijn benadering. “Ik begin met goed luisteren en gesprekken aan te gaan die niet altijd makkelijk zijn.”
“Daarna wil ik samen met de gemeenschap en maatschappelijke partners bouwen aan een aanpak die aansluit op de veerkracht van de lhbtiq+-gemeenschap zelf. Wat ook speelt, is hoe we ervoor zorgen dat slachtoffers incidenten vaker melden.”
Eerder was Klei-Overklift Vaupel Kleyn al betrokken bij de totstandkoming van de Amsterdamse Allianties diversiteit en inclusie. Vanuit RadarAdvies, een Amsterdams adviesbureau dat werkt aan sociale vraagstukken, heeft hij veel ervaring in het verbeteren van samenwerking. Hij adviseert de top van gemeenten, het Rijk, de Europese Commissie en zorginstellingen.