Ecorys onderzoekt discriminatie binnen gemeente Steenwijkerland
In 2021 verliet een Turks-Nederlands gezin het Overijsselse Steenwijkerland omdat het aanhoudend gediscrimineerd werd. Adviesbureau Ecorys deed de afgelopen tijd onderzoek naar deze schrijnende zaak.
Tot afgelopen jaar woonde de alleenstaande moeder Hatice Yilmaz en haar vijftienjarige zoon Yusuf in Giethoorn, een dorp binnen de gemeente Steenwijkerland (44.700 inwoners). Inmiddels is het gezin verhuisd naar Rotterdam. De reden daarvoor is allerminst heugelijk.
Vanaf oktober 2020 werden moeder en zoon de dupe van navrante pesterijen. Zo hielden jongeren uit Giethoorn (tussen de veertien en de achttien jaar oud) zich in de avond meermaals op voor het huis van de familie Yilmaz, terwijl ze racistische teksten schreeuwden.
Denk onder andere aan “buitenlanders rot op naar je eigen land”, “Yusuf, kankerturk” en “rot op uit ons dorp”, meldt journalistiek platform Zembla (BNN-VARA). Daarnaast hebben de jongeren tot vijf keer toe de zijspiegels van de auto van mevrouw Yilmaz eraf getrapt.
Het gezin zocht verschillende keren contact met de politie van Steenwijkerland, maar die liet mevrouw Yilmaz twee keer weten dat ze geen aangifte mocht doen van de voorvallen omdat geen sprake zou zijn geweest van een strafbaar feit.
Op een gegeven moment – na het zoveelste incident – ging de politie van Steenwijkerland wel over tot actie. Maar volgens Zembla hield dat niet over, vooral omdat uit een opgenomen telefoongesprek blijkt dat de politie de incidenten nog altijd beschouwde als “kattenkwaad”.
Kort hierna koos het gezin eieren voor zijn geld en verliet Giethoorn. Even daarvoor had mevrouw Yilmaz contact gezocht met de journalisten van Zembla. Zij maakten een uitzending over de zaak, wat veel landelijke publiciteit opleverde en de gemeente Steenwijkerland aan het denken zette.
Homogene gemeente
De gemeente schakelde advies- en onderzoeksbureau Ecorys in om de problematiek rondom het gezin Yilmaz te onderzoeken. Eén van de conclusies? Ambtenaren en politieagenten uit Steenwijkerland waren onvoldoende capabel in het herkennen van discriminatie.
Ecorys verklaart dat mede op basis van de homogene bevolkingssamenstelling van de gemeente. “Mensen uit een andere cultuur en met een andere seksuele geaardheid zijn dus minder zichtbaar in het straatbeeld van de gemeente.”
Daarom staan politieagenten en ambtenaren in Steenwijkerland niet echt open voor anti-discriminatiebeleid, concludeert Ecorys. Het bureau adviseert de politietop om lokale professionals trainingen te laten volgen op het gebied van diversiteit & inclusie, zodat bij hen meer begrip kan ontstaan over de gevolgen van discriminatie en racisme.
Daarnaast is het volgens het adviesbureau nuttig om een functionaris aan te stellen die verantwoordelijk is voor het inclusiebeleid. Deze gaat in gesprek met ambtenaren, agenten, politici, raadsleden, inwoners en organisaties uit Steenwijkerland en maakt aan de hand daarvan plannen om racisme en discriminatie in de kiem te smoren.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland laat in een officiële verklaring weten dat het alle adviezen van Ecorys nog dit jaar in de praktijk wil brengen.