Tim van Pelt (M3): ‘Elke opdracht is een intellectuele uitdaging’

21 september 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zes jaar geleden startte Tim van Pelt aan zijn eerste baan bij M3 Consultancy. Dat bleek een gouden zet, want nu, ruim zes jaar later, werkt hij nog steeds met veel plezier als manager bij de supply chain & operations-specialist.

Tim begon destijds in de rol van associate bij M3 Consultancy. “In die rol richtte ik mij primair op het creëren van inzichten — van het startsignaal (analyses uitdenken) tot de finishlijn (een inzicht op slide opleveren).”

Ruim twee jaar geleden was Tim toe aan de volgende stap: hij promoveerde tot manager. “Nu houd ik veel balletjes in de lucht, omdat ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse leiding van een project. Dit betekent dat ik de inhoud vormgeef, associates aanstuur en coach, en het eerste aanspreekpunt ben voor de opdrachtgever.”

Tim van Pelt, Manager, M3 Consultancy

Momenteel is Tim bezig met een project voor Schiphol. “We bekijken hierbij onder meer hoe de luchthaven de beschikbare capaciteit nog iets beter kan benutten. Ook helpen we met het verbeteren van de informatievoorziening omtrent tekorten richting andere afdelingen binnen Schiphol. Zo kunnen zij tijdig passende maatregelen nemen.”

“Het is leuk om een steentje bij te dragen aan zo’n hot topic dat dagelijks voorbijkomt in de media en waarmee veel Nederlanders deze zomer te maken hebben gehad.”

Luchtvaart vormt overigens een rode draad in de loopbaan van Tim. Eerder werkte hij bij M3 Consultancy aan verschillende projecten voor Airbus. Het hoogtepunt van deze periode? “Voor een analyse moesten we onder meer vestigingen in Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur en New Delhi bezoeken. Daar haalden we input op en bespraken we ideeën met lokale medewerkers.”

Schone treinen

Gevraagd wat tot nog toe het meest gedenkwaardige project was, wijst Tim met een glimlach naar het project ‘Overdag Behandelen’ bij de Nederlandse Spoorwegen. De opdracht waar hij aan meewerkte was belangrijk voor de beheersorganisatie van de spoorvervoerder.

“Er reden dusdanig veel treinstellen dat ze in de nacht té kort stilstonden om alle stellen te kunnen schoonmaken”, vertelt Tim. “Wij onderzochten een haalbaar en voordelig alternatief: zou het mogelijk zijn om een deel van de stellen overdag — tijdens stilstand, tussen de spitsmomenten — te reinigen?”

Na enkele weken de beschikbare data te hebben geanalyseerd kwam naar voren dat deze optie inderdaad waarde zou toevoegen. “Daarop vroeg NS ons om ook de implementatie voor te bereiden. Die combinatie van een complexe analyse- en adviesfase én een operationele implementatievoorbereiding sprak mij enorm aan. Wij waren de spin in het web in een zeer uitdagend stakeholderveld.”

In een ander project bij M3 was Tim betrokken bij de ontwikkeling van een commerciële strategie voor een logistieke propositie voor verkooppartners van Bol.com. Daarnaast hielp hij de online retailer met het stroomlijnen van de vraag naar en het aanbod van logistieke capaciteit tijdens de piekperiode (de weken voorafgaand aan de feestdagen).

Lees ook: Voormalig Bol.com CEO over zijn samenwerking met M3 Consultancy.

Elke opdracht een intellectuele uitdaging

Het zijn de variëteit in zijn werk evenals het mogen opereren op zowel het strategische als tactische niveau van besluitvorming dat Tim aantrekt aan de consultancy. “Elke opdracht is een intellectuele uitdaging. We krijgen een uniek, complex vraagstuk voorgeschoteld — en op basis van feiten en logica komen we tot een onderbouwd advies.”

Maar wat onderscheidt M3 Consultancy van de andere consultancybureaus in de markt? Tim wijst ten eerste op de indrukwekkende klantenkring van het bureau. “Ondanks dat wij een klein consultancybureau zijn, werken we met toonaangevende opdrachtgevers.”

Daarnaast voelt hij zich als een vis in het water binnen een hecht team waar consultants ook ‘ondernemers’ zijn en mee kunnen bouwen aan het succes van het bureau. “Iedereen is primair consultant. Maar daarnaast hebben we allemaal een neventaak (denk aan marketing, huisvesting of recruitment). Binnen ‘jouw’ taak krijg je alle vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit alles geeft ons veel voldoening. Want zo bouwen we – náást ons projectwerk – mee aan de groei van M3 Consultancy.”

Tim wijst tot slot op de prettige bedrijfscultuur. “Binnen onze leuke club van collega’s houden we de lijntjes kort. Je kunt elke vraag aan iedereen stellen, zelfs aan de partners. We lunchen op kantoor gezellig met zijn allen aan de gezamenlijke lunchtafel en spreken elkaar geregeld tijdens een vrijdagmiddagborrel.”