M3 Consultancy: Uitdagende opdrachten en snel leren in een hecht team

18 november 2019 Consultancy.nl

Hoe is het om als jong talent aan de slag te gaan bij M3 Consultancy? Koen Pijnappels, Milou Hamer en Elise Gelder werken sinds kort als Associate bij het supply chain- en operationsbureau. In gesprek met Consultancy.nl vertellen ze over kun keuze voor M3 Consultancy, de opdrachten waar ze aan werken en de cultuur bij het bedrijf. “We zijn allemaal druk bezig, maar als we onze laptops dichtklappen is er meteen ook tijd voor ontspanning”, aldus Hamer. “Er is een mooie balans tussen hard werken, veel leren en gezelligheid.”

Het is vandaag een beetje chaotisch bij M3 Consultancy. De dag dat we met de drie Associates spreken is tevens de eerste dag in het nieuwe kantoor van het Utrechtse adviesbureau. “We hebben gisteren de spullen verhuisd vanuit het oude pand en zijn nu nog volop bezig met inrichten, dus het is nog even een drukte van belang”, vertelt Milou Hamer. “Dat we dat zelf doen geeft denk ik meteen een goede indruk van de cultuur bij M3. We vinden het juist leuk dit met elkaar te doen. Samen verhuizen en ’s avonds lekker pizza’s eten.”

Hamer werkt nu zo’n tweeënhalve maand voor M3. “Vorig jaar ben ik afgestudeerd in Econometrie. In mijn master richtte ik me op operations en logistiek. Mijn afstudeerstage doorliep ik in het data science-team bij Vopak, waarbij je als een soort interne dataconsultant voor verschillende afdelingen werkt. Ik merkte dat ik dit interessant vond: je ziet alle kanten van het bedrijf en werkt steeds met andere mensen. Dus toen ik was afgestudeerd wilde ik graag weer zo’n soort rol. Tegelijkertijd wilde ik de econometrie en logistiek niet loslaten. Bij M3 vond ik de ideale combinatie, dus toen was de keuze snel gemaakt.”

Toen Hamer startte, had Koen Pijnappels er al twee maanden opzitten. “Na mijn studie Operations Management & Logistics was ik op zoek naar een consultingbaan waarbij ik veel bezig zou zijn met bedrijven die een grote operationele kant hebben, die met tastbare, fysieke producten werken”, vertelt hij. “Er zijn veel bureaus die voor zulke klanten werken, maar ook veel andere dingen doen. Dan moet je maar het geluk hebben dat je op zo’n project terechtkomt.”

Starten bij M3 Consultancy: uitdagende opdrachten en snel leren in een hecht team

“Toen kwam ik op een carrière-event in gesprek met iemand van M3 en werd meteen enthousiast”, vervolgt Pijnappels, “omdat de focus van het bureau ligt op de supply chain en de operatie. Ik ging me verder verdiepen in M3 en een consultant vertelde over de projecten voor Schiphol, Airbus en Unilever – grote bedrijven waar je altijd als consument of reiziger mee in aanraking komt. Dat sprak me zo aan dat ik ben ik gaan solliciteren, en vervolgens ook ben aangenomen.”

Elise Gelder begon als laatste van de drie, in oktober: “Ik werk nu een maand bij M3. Mijn master in Transport, Infrastructure and Logistics heb ik afgesloten met een afstudeerstage bij de logistieke afdeling van Bol.com. Hier kwam ik erachter dat ik de combinatie van procesoptimalisatie en logistiek erg interessant vind. Na mijn studie heb ik eerst een jaar bij First Consulting gewerkt. Ik vond het consultancyvak meteen leuk – bij een bedrijf binnenkomen, een probleem dat daar speelt als buitenstaander analyseren en vervolgens het probleem helpen oplossen. Ik miste echter de logistiek- en warehousevraagstukken. Met dat in mijn hoofd ben ik verder gaan zoeken en bij M3 uitgekomen. Hier komt alles mooi samen.”

Strategie en kennisleiderschap

In haar eerste maand bij M3 is Gelder voornamelijk bezig geweest met een intern project. “Volgende week ga ik bij een klant aan de slag met een vraagstuk over warehousestrategie, maar momenteel doe ik nog intern onderzoek naar belangrijke trends in de e-retailmarkt. Omdat we steeds meer werken voor e-commercebedrijven willen we onze kennis daarin verbreden. Ik bestudeer trends en spreek met experts om de hypotheses die we hebben opgesteld te testen. Ik werk samen met een senior Associate, maar krijg meteen veel vertrouwen en vrijheid. Het uiteindelijke doel is een interne visie op e-retail, die we ook kunnen delen met klanten.”

Ondertussen doet Hamer al een opdracht voor zo’n klant. “Ik ben alweer bezig aan het derde project bij een e-commerce bedrijf, waarbij we ons focussen op de strategie op het gebied van logistiek. Als Associate ben je dan veel bezig met analyses, maar ik ging ook al vanaf dag één mee naar alle klantgesprekken en interviews. Dan zit je meteen met alle leidinggevenden, inclusief de hoge managers van het bedrijf.”

“We kunnen we binnen het bedrijf over alles meedenken. Het is niet zo dat de partners alles onderling beslissen en wij dat maar moeten oppakken.”

Pijnappels zit momenteel op zijn tweede klantopdracht. “Waar ik tijdens mijn eerste project bij een vliegveld werkte, ben ik nu bezig met een operationeel verbeterproject voor een grote vervoerder. We zorgen dat de processen ook echt aansluiten op hoe de mensen aan het werk zijn. Als Associate komt dat vaak neer op de juiste data verzamelen en analyseren. In gesprek gaan met de mensen die de data beheren, kijken welke data beschikbaar is en daar induiken – met Python of andere software – om er uiteindelijk de juiste inzichten uit te halen en die inzichten heel concreet en actie-georiënteerd te maken, zodat de klant daar echt iets mee kan.”

In het diepe

Wat alle drie de Associates positief heeft verrast is hoeveel verantwoordelijkheid ze meteen kregen bij M3. Pijnappels: “Ik had een tool gebouwd voor een bepaalde afdeling van een klant. Toen zei mijn manager: ‘Oké Koen, als jij nou de waarde van deze tool demonstreert ga ik zelf naar een andere meeting.’ Ik was een maand eerder gestart en werd in een meeting met acht of negen mensen gestuurd, zo van ‘doe het maar’. Ik werd met veel enthousiasme ontvangen door de medewerkers van de klant dus dat was een topervaring.”

“Dat we meteen zoveel kunnen doen heeft er ook mee te maken dat het een klein bureau is”, vult Hamer aan. “Tijdens de sollicitatie werd al gezegd dat de lijntjes kort zijn en je veel verantwoordelijkheid krijgt. Nu ik een paar maanden bezig ben, merk ik dat dat echt zo is. We doen naast ons consultancywerk bijvoorbeeld ook allemaal iets voor het bedrijf zelf, zoals recruitment en marketing.”

“In dat soort dingen merk je ook dat het een hele platte organisatie is”, voegt Gelder toe. “Met 15 mensen ben je écht plat, want je hebt met iedereen van M3 contact. Je kunt zowel met Associates , als met een partner op een project zitten. Ook kunnen we binnen het bedrijf over alles meedenken. Het is niet zo dat de partners alles onderling beslissen en wij dat maar moeten oppakken. Natuurlijk hakken zij bij belangrijke besluiten uiteindelijk de knoop door, maar alles is bespreekbaar.”

Training en coaching

Terwijl de Associates meteen veel verantwoordelijkheid dragen, worden ze natuurlijk niet aan hun lot overgelaten. “We krijgen interne en externe trainingen”, geeft Hamer aan. “Vorige week hadden we de eerste training: Writing With Impact. Daarin leerden we hoe je een goed verhaal vertelt, hoe je een krachtige presentatie geeft. Vandaag krijgen we training van een collega over time management en binnenkort gaan we met z’n drieën naar een externe Problem Solving-training in Rotterdam. Als je iets wil leren dat niet in het standaard trainingenpakket zit, is het mogelijk om zelf een training uit te zoeken en meteen te kijken of dat wellicht ook iets is voor de rest.”

“De cultuur is een belangrijke reden dat ik voor M3 heb gekozen. Ik kreeg tijdens de sollicitatiegesprekken meteen een warm gevoel bij de organisatie.”

“Daarnaast krijgt je op dag één een mentor toegewezen”, vertelt Gelder. “Daarmee bespreek je na afloop van ieder project in een impactsessie hoe het ging. Op die manier wordt je ontwikkeling bijgehouden en kun je ook kijken waarin je wilt groeien en welke persoonlijke ontwikkeling je wilt doormaken. Dan kun je daar weer de passende trainingen bij uitzoeken. Ook kun je je mentor – maar ook de rest van het team – natuurlijk altijd aanschieten als je een vraag hebt of ergens mee zit.”

Brabants gezellig

In lijn hiermee, benadrukken Pijnappels, Hamer en Gelder tot slot de gezellige sfeer binnen het team. “De cultuur is ook een belangrijke reden dat ik voor M3 heb gekozen”, geeft Pijnappels aan. “Ik kreeg tijdens de sollicitatiegesprekken meteen een warm gevoel bij de organisatie. En nu ik er een aantal maanden werk blijkt dat gevoel volledig terecht te zijn . Het voelt af en toe gewoon als een vriendengroep. Zeker op vrijdagmiddag bij de borrel is het gewoon Brabants gezellig”, aldus de Bredanaar.

“Vrijdag is sowieso altijd een bijzondere dag”, vult Gelder aan. “Dan is iedereen op kantoor en lunchen we met z’n allen. We zitten aan een hele lange tafel en elke week is het iemands anders’ verantwoordelijkheid om lunch te halen. Dat maakt dat je met elkaar de lunch verzorgt en echt de tijd neemt om bij te praten.”

“Daarbij organiseren we ook altijd een lunch lecture”, voegt Hamer toe. “Dan vertelt één van de consultants over een project dat hij of zij heeft afgerond. Daardoor weet je ook heel goed waar de andere projecten over gaan en waar de anderen mee bezig zijn geweest. Zo blijf je altijd betrokken bij elkaars werk.”

Vandaag bestaat dat werk nog even uit het inrichten van het nieuwe kantoor. We laten de drie Associates weer met rust, zodat ze zich samen met de rest van het team weer kunnen storten op het uitpakken van dozen. Binnenkort meer over het nieuwe onderkomen van M3 Consultancy.

More on: M3 Consultancy
Netherlands
Company profile
M3 Consultancy is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

M3 Consultancy is a Local partner of Consultancy.org in .

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.