Zes kansen voor online retail om de winstgevendheid te verbeteren

11 augustus 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Door de toenemende kosten in de waardeketen kijken online retailers steeds vaker naar winstgevendheid, in plaats van enkel focus te hebben op omzet. Carmen Hoormann en Gijs Kerremans van Capgemini Invent delen zes tip waarmee e-commercepartijen hun winst kunnen verhogen.

Tal van ontwikkelingen zorgen ervoor dat de winstgevendheid van online retailers onder druk staat. De kosten voor logistiek, personeel, materiaal en energie nemen toe, en in veel gevallen kunnen online retailers deze kosten niet doorgeven aan hun klanten.

Toch zijn er nog kansen om de winstgevendheid van een e-commercebedrijf op peil te houden, of zelfs op te schroeven. We geven zes voorbeelden.

Kansen voor online retail om de winstgevendheid te verbeteren

1: Zet een efficiënt supply chain-netwerk op

Een efficiënt en veerkrachtig supply chain-netwerkontwerp zal een positieve impact hebben op de magazijn- en transportkosten, rekening houdend met een gewenst serviceniveau. Onze ervaring leert dat een verlaging van tenminste 10% van de logistieke kosten haalbaar is.

We zien momenteel echter dat de trend naar kortere levertijden de complexiteit en de logistieke kosten doet toenemen. Vooral food retailers experimenteren met zogenaamde city hubs. Retailers moeten zorgvuldig de werkelijke waarde van deze city hubs voor hun winstgevendheid evalueren en bij hun locatiekeuze rekening houden met factoren zoals bevolkingsdichtheid en offline winkeldichtheid.

2: Werk samen met e-commercepartners

Aanzienlijke kostenbesparingen kunnen worden bereikt door samen te werken met partners die het beste passen bij de zakelijke uitdagingen. Naast de traditionele logistieke partners ontstaan er nieuwe spelers die zich richten op enkel e-commerce.

Cross country-bezorgplatforms zoals Seven Senders verbinden bijvoorbeeld retailers met lokale bezorgers. Door gebruik te maken van een optimale cross country carrier mix kunnen verzendkosten tot 30% worden gereduceerd.

Andere platforms, zoals Instacart, bieden last mile-diensten aan zoals crowdsourced delivery: het inschakelen van lokale, niet-professionele koeriers om pakketjes of boodschappen tot bij de deur van de klant te krijgen.

3: Maak gebruik van nieuwe planningsmethoden

Een geïntegreerd bedrijfsplanningsproces waarbij meerdere functies zoals verkoop, operations, inkoop en financiën betrokken zijn, vormt de basis voor een efficiënte bedrijfsvoering. Voor e-commerce, gekenmerkt door grote variaties in vraag per dag, is het nog belangrijker om continue geïntegreerde planningscycli op te zetten.

Bovendien bieden nieuwe planningsmethoden, zoals demand sensing, mogelijkheden om op basis van geavanceerde regressiemodellen en patroonherkenning bij te dragen aan een gekwalificeerde beoordeling van de kortetermijnforecasts.

Vooral in de e-commerce, waar regelmatig nieuwe producten worden geïntroduceerd en daarvan geen historische gegevens beschikbaar zijn, moet het planningsproces van uw bedrijf in staat zijn producten in korte cycli te introduceren en tegelijkertijd een realistische forecast te maken.

4: Creëer een flexibele magazijnstructuur

De businessvereisten voor magazijnoperaties veranderen voortdurend (bijvoorbeeld: verandering in productkenmerken, hogere pieken, snellere doorlooptijden). Regelmatig geoptimaliseerde en flexibele magazijnstructuren en -processen zijn nodig om voortdurend op deze nieuwe omstandigheden te kunnen reageren.

In de afgelopen jaren hebben slimme magazijntechnologieën deze flexibiliteitsbehoefte kunnen ondersteunen en een aanzienlijke kostenreductie kunnen realiseren. Automatische opslag- en opzoeksystemen zoals AutoStore hebben bijvoorbeeld de verwerkingscapaciteit en nauwkeurigheid verbeterd, de arbeidskosten verminderd en de modulaire mogelijkheden vergroot.

Vele andere oplossingen zoals CarryPick, Skypod, Packsize of Magazino bieden nog meer mogelijkheden voor online retailers.

5: Begrijp de redenen van retourzendingen

Retourzendingen kunnen een grote impact hebben op de winstgevendheid binnen e-commerce. Retourpercentages variëren sterk per branche, van 7% voor de doe-het-zelf retailer tot 50% voor de fashion retailer.

Ongeacht het retourpercentage zou elke retailer een proces moeten hebben opgezet waarin de redenen voor retouren worden verzameld, deze continu worden geanalyseerd en de vervolgstappen worden bepaald.

Een artikel met een hoog breukpercentage kan bijvoorbeeld een andere verpakking nodig hebben of een artikel met een andere look & feel vraagt om een betere productbeschrijving in de webwinkel.

Verder lezen: Hoe retailers het groeiende retourprobleem in control kunnen krijgen.

6: Houd bij assortimentsbeslissingen rekening met de winst

Om te bepalen welke producten online moeten worden verkocht, is meer nodig dan alleen het selecteren van producten met het hoogste verkooppotentieel. Doorgaans hebben verkoopteams geen inzicht in marges en operationele kosten op SKU-niveau, waardoor ze onbewust beslissingen nemen die niet winstgevend zijn.

Retailers moeten dit inzicht in de kosten opbouwen om winstgevendheid in hun assortimentsbeslissingen te implementeren.

Over de auteurs:
Carmen Hoormann is een senior consultant bij Capgemini Invent. Ze is actief binnen het supply chain-vakgebied met een achtergrond in technology & operations management. Ze is gespecialiseerd op het gebied waar data, procesontwerp en supply chain samenkomen en focust zich daarbij op opdrachten zoals network design en procesoptimalisatie.

Gijs Kerremans is management consultant bij Capgemini Invent. Hij is een supply chain-analist met een voorliefde voor e-commerce. Binnen de consumentenproducten- en transportsector werkt hij aan diverse projecten op het gebied van operations management.