Onderzoek: E-detailhandelaren zetten in op fysieke winkels

11 mei 2022 Consultancy.nl

Tal van bekende e-detailhandelaren richten zich in toenemende mate op fysieke winkels ter aanvulling van hun online kanaal. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

De coronacrisis was voor de retailsector in zekere zin een disruptieve katalysator. Door de verschillende lockdowns moesten niet-essentiële winkels hun deuren maandenlang sluiten, waardoor bedrijven hun focus verlegden: webshops schoten als paddenstoelen uit de grond, terwijl de pakketbezorgdiensten overuren draaiden.

Door verschillende experts werd in 2020 en 2021 verondersteld dat consumenten ook na de coronacrisis in grote mate online zouden blijven winkelen. En dus verwachtte men dat retailbedrijven daarop zouden inzetten en derhalve minder focus zouden geven aan het uitbreiden van hun fysieke aanwezigheid.

Onderzoek: tal van e-detailhandelaren richten zich op fysieke winkels

Een onderzoek van vastgoedadviesbureau CBRE laat echter een (deels) tegenstelde ontwikkeling zien. Volgens de studie richten verschillende e-detailhandelbedrijven op dit moment juist hun pijlen op de fysieke nabijheid van de consument.

Het gaat dan in het bijzonder om flitsbezorgbedrijven en om zogenaamde e-tailers – ondernemingen die van oorsprong alleen een webshop hadden. Beide type organisaties hebben hun fysieke voetafdruk de afgelopen tijd flink uitgebreid.

Zo is het aantal dark stores – de minimagazijnen van flitsbezorgers – in ons land in slechts twaalf maanden tijd vertienvoudigd. “Van enkele hubs in Amsterdam naar bijna 100 locaties in 35 steden”, valt te lezen in het rapport.

Verder lezen: Wat zijn de bekendste flitsbezorgers voor boodschappen?

Ook het aantal fysieke winkels van e-tailers is behoorlijk toegenomen. Zo hebben de afgelopen tien jaar meer dan 40 grote, van oorsprong webshops – zoals Ace & Tate, Coolblue en Fietswinkel.nl – in Nederland meer dan 140 fysieke winkels geopend.

“Deze twee trends geven aan dat online shoppen in een nieuwe fase is beland”, concludeert CBRE. “Enerzijds wordt met meer dark stores ingespeeld op een steeds snellere levering. Anderzijds zien e-tailers kansen om hun service te verbreden en een totaalbeleving van het merk te bieden door de inzet van fysieke winkels.”

Stem overheidsbeleid af op consumentengedrag

Dat verschillende e-detailhandelaren hun fysieke aanwezigheid vergroten neemt niet weg dat Nederlanders in steeds grotere mate online shoppen. Zo deden we afgelopen jaar bijna 20% van onze winkelbestedingen online. Nederland is daarmee één van de koplopers in de wereld, stelt CBRE.

Tegelijkertijd worden Nederlandse consumenten ook steeds veeleisender op het gebied van online winkelen. Waar tien jaar geleden een levertijd van twee tot drie dagen nog aanvaardbaar was, gaat dat vandaag de dag steeds minder op.

Deze twee ontwikkelingen – steeds meer e-shopping en steeds veeleisendere consumenten – hebben grote gevolgen voor de mobiliteitsstromen in ons land en in het bijzonder in onze steden, zegt Jim Orsel, werkzaam als hoofd van de Industrial & Logistics-praktijk van CBRE.

“Om ons land ook in de toekomst leefbaar te houden, moet de komende tijd goed worden nagedacht. Het is daarbij van groot belang om ook ruimte te reserveren voor het logistieke netwerk in en rondom steden. Bijvoorbeeld door dit mee te nemen in grootschalige woningbouwplannen.”

Daarnaast moeten gemeenten volgens Orsel in grotere mate in hun binnensteden gaan inspelen op het toekomstige bestedingspatroon van consumenten. “En daarbij locaties aanwijzen die als dark stores kunnen dienen en onder welke voorwaarden dit dan mogelijk is.”

More on: CBRE
Netherlands
Company profile
CBRE is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

CBRE is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.