Wat zijn de bekendste flitsbezorgers voor boodschappen?
Nederlanders bestellen hun boodschappen steeds vaker bij flitsbezorgers – supermarkten die producten razendsnel thuisbezorgen. Maar waarom is deze dienstverlening zo in trek? En bij welke bedrijven bestellen consumenten de meeste boodschappen? Onderzoeksbureau Markteffect zocht het uit.
Albert Heijn (AH) begon in ons land als eerste supermarktketen te experimenteren met het op afstand bestellen en laten thuisbezorgen van dagelijkse boodschappen. En wel in 1988. Toch duurde het nog zo’n dertig jaar voordat het laten thuisbezorgen van boodschappen echt in zwang zou raken onder Nederlanders.
Die populariteit werd niet alleen veroorzaakt door AH, maar ook door Picnic, een supermarktketen die – in tegenstelling tot AH – uitsluitend bezorgt en niet over fysieke winkels beschikt. De twee bedrijven delen wel dezelfde bezorgformule: bestelde boodschappen worden doorgaans pas de volgende dag bezorgd.
Er bleek echter ook behoefte aan een kortere levertijd, waarna in een betrekkelijk korte tijd verschillende buitenlandse flitsbezorgers hun intreden deden in Nederland. Allereerst het Duitse Gorillas, dat met zijn dienstverlening begon tijdens de coronapandemie in maart 2021.
Uit het onderzoek van Markteffect blijkt dat Gorillas een groot voordeel heeft gepakt door als eerste de Nederlandse markt te betreden. Zo is het verreweg de bekendste flitsbezorger van ons land – 42% van de 1.026 respondent kent het Duitse bedrijf. Onder jongeren (18 tot 35 jaar) gaat het zelfs om 55%.
Enige tijd nadat Gorillas zich in Nederland vestigde, volgden enkele concurrenten. Zoals het Duitse Flink, een bedrijf dat bekend is bij 20% van de respondenten en 32% van de jongeren. Maar ook het Turkse Getir en het Britse Zapp, waar in beide gevallen 11% van de ondervraagden bekend mee is. Onder jongeren is Zapp (21%) bekender dan Getir (15%).
Flitsbezorgers zijn volgens de onderzoeksresultaten gemiddeld genomen niet alleen bekender onder jongeren: zij maken ook verreweg het meest gebruik van deze supermarktvorm. Zo heeft 27% van de 18- tot 35-jarigen weleens wat besteld bij een flitsbezorger; voor respondenten tussen de 35 en 55 jaar oud gaat het om 12%, terwijl slechts 2% van de 55-plussers ooit gebruik heeft gemaakt van flitsbezorging.
De meeste flitsbezorgers beloven de bestelde boodschappen binnen tien minuten thuis te bezorgen. Maar waarom zou een consument daarvoor kiezen? Voor 85% van de jongeren zijn spontane plannen waar boodschappen voor nodig zijn (die ze nog niet in huis hebben) de belangrijkste reden om gebruik te maken van een flitsbezorger.
Voor een vergelijkbare ruime meerderheid van de 18- tot 35-jarigen (79%) bestaat nog een andere belangrijke reden: deze respondenten maken naar eigen zeggen geregeld gebruik van een flitsbezorgdienst omdat ze dan niet de deur uit hoeven voor hun boodschappen.
Dus een deel van de consumenten doet in brakke tijden een beroep op flitsbezorgers, bijvoorbeeld om langer op de bank of in bed te kunnen blijven liggen? Het onderzoek van Markteffect sluit dit zeker niet uit: producten die vallen in de categorieën ontbijt (15%), lunch (21%), snacks (23%) en avondeten (44%) zijn namelijk erg in trek.
Bijna de helft van de gebruikers van boodschappendiensten (49%) heeft echter een heel andere reden. Zij laten weten met name hun vergeten boodschappen bij flitsbezorgers te bestellen. Denk aan een pak spaghetti, terwijl je even daarvoor bij een fysieke supermarkt bijna alle ingrediënten voor een pasta carbonara hebt gekocht.
In de studie van Markteffect komt verder naar voren dat slechts 4% van de consumenten gebruikmaakt van flitsbezorging om cosmeticaproducten – zoals shampoo en deodorant – te kopen. En dat is niet bijzonder opmerkelijk: meestal is een leeg potje haargel minder problematisch dan een lege ijskast.
De onderzoekers van Markteffect gingen ook met de respondenten in gesprek over de toekomst van flitsbezorgers in Nederland. Waar momenteel 11% van de Nederlanders weleens gebruik heeft gemaakt van dergelijke diensten, zegt 19% dat in de nabije toekomst te zullen doen.
De ontwikkeling van de Nederlandse flitsbezorgmarkt hangt volgens de cijfers van Markteffect voor een groot deel af van jongeren. Zo zegt 34% van de 18- tot 35-jarigen in de nabije toekomst boodschappen te gaan bestellen via een flitsbezorger. Onder 35- tot 55-jarigen gaat het om 18%, bij 55-plussers om 12%.
En waarom zijn er dan toch zoveel consumenten die geen gebruikmaken van flitsbezorgers, terwijl deze vele voordelen bieden? De belangrijkste twee redenen om geen gebruik te maken van het concept indien het wel in de regio beschikbaar is: men gaat graag naar de supermarkt (50%) en men woont dichtbij een supermarkt (50%).