Jong Morgens in de spotlights: Leon Heesen en Kimberly van Brakel

08 juli 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eind 2021 lanceerde Morgens een traineeshipprogramma voor starters: Jong Morgens. Twee juniors van het eerste uur – Leon Heesen en Kimberly van Brakel – vertellen tegenover Consultancy.nl hoe ze de afgelopen periode hebben beleefd en wat ze zoal hebben opgestoken.

Voor Kimberly kwam het nieuwe programma precies op het juiste moment, aangezien zij destijds net een afstudeerstage had afgerond bij Morgens. “Wat mij aantrok aan het traineeship van Jong Morgens is de combinatie van praktijkervaring, ontwikkelen en ondernemerschap”, zo trapt ze af.

“Zo kan ik ervaring opdoen in de praktijk bij de klant, mij persoonlijk ontwikkelen door de ruime hoeveelheid trainingen en opleidingsdagen en mijn creatieve kant storten op het ondernemende stuk van het traineeship opzetten.”

Leon Heesen en Kimberly van Brakel - Morgens

Het traineeship van Jong Morgens behelst een “groot opleidingsprogramma”, vertelt Leon. “Elke vrijdag staat bij ons in het teken van Jong Morgens als organisatie en onze eigen ontwikkeling. Aan de hand van verschillende trainingen ontwikkel je harde vaardigheden en soft skills en leer je jezelf beter kennen.” 

Kimberly vult aan: “We besteden veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling maar ook aan teambuilding. De trainees onderling bouwen samen aan het traineeship, wat an sich al teambuilding is, maar alle borrels en andere uitjes maken het nog gezelliger.”

De trainees krijgen bij hun professionele ontwikkeling bovendien veel ondersteuning van hun ervaren collega’s. “Van de collega’s leer je hoe je bepaalde consultancytools gebruikt die je op de opdracht direct in de praktijk kan toepassen”, aldus Leon. “Er wordt dus niet alleen verteld hoe het moet, maar je kunt je dit gelijk op praktische wijze eigen maken!”

Hij vertelt dat de trainees daarnaast een aantal (soms meerdaagse) opleidingen van een extern bureau volgen. “Hier ga je dieper in op wie jij echt bent en wat jouw drijfveren zijn. Een mooie kans om dieperliggende persoonseigenschappen bloot te leggen en te verbeteren!”

Ruimte voor eigen invulling

Een aspect van het traineeship dat Kimberly erg waardeert is dat de trainees veel ruimte krijgen om het programma zelf in te vullen. “Omdat dit traineeship zo jong en nieuw is betekent dat ook dat hier superveel ruimte is voor eigen inbreng.”

“Bij Jong Morgens sta je zelf aan het roer van je eigen ontwikkeling.”

“Wij als trainees hebben veel inspraak in hoe ons eigen ontwikkelpad eruitziet, welke trainingen wij zouden willen volgen en binnen welke sectoren wij graag ervaring willen opdoen”, legt zij uit. En bovendien, “we trekken samen op als een groep gelijkgestemden.”

“Bij Jong Morgens sta je zelf aan het roer van je eigen ontwikkeling”, beaamt Leon. “Je krijgt de vrijheid om verantwoordelijkheid te nemen en te onderzoeken wat jij wilt bijdragen aan onze maatschappij. Ik kom steeds weer op plekken terecht die voorheen buiten mijn blikveld lagen, maar waar ik ervaar dat ik er van meerwaarde ben.”

Diverse opdrachten

Zo heeft Leon de afgelopen maanden mogen werken aan uiteenlopende aansprekende projecten. Bijvoorbeeld op een opdracht voor Buurtteam Amsterdam Nieuw-West. “Hier hield ik mij bezig met het klantcontactcentrum.”

Hij vertelt over het project: “Amsterdammers in de problemen komen als eerst in contact met het klantcontactcentrum om daar verwezen te worden naar de juiste hulpverlener. Vaak werden de Amsterdammers goed geholpen en kwamen ze snel in contact met de juiste persoon. Soms verliep dit aanmeldingsproces echter anders; er ontbrak informatie of de Amsterdammer kwam niet bij de juiste hulpverlener terecht.”

“Ik kwam erachter dat de nieuwe medewerkers door de lockdown best wat kennis misten en het technische aanmeldsysteem moeilijk te begrijpen was. Door het maken van een nieuwe e-learning en het aanpassen van het digitale aanmeldformulier komen de Amsterdammers nu nog vaker direct bij de juiste hulpverlener terecht!”

Verder lezen: Buurtteam Amsterdam Nieuw-West; de aanmeldroute onder de loep.

Ook Kimberly heeft mogen werken aan enkele mooie opdrachten. Tijdens de coronapandemie werd ze ingezet bij GGD GHOR Nederland in de Landelijke Corona Coördinatie Covid Bestrijding (LCCB). “Ik ben gestart in de rol van Projectsecretaris en Programma Management Ondersteuner (PMO’er) binnen LCCB bij de programmalijn Zorg Continuïteit.”

“Als een team pakken we de leiding om Jong Morgens tot een succes te maken.”

In deze rol was Kimberly verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, het risicomanagement, nieuwsbrieven versturen, notuleren, vergaderingen voorzitten en faciliteren, programmamanagers ondersteunen en verbindingen leggen tussen de verschillende programmalijnen binnen LCCB.

“Daarna ben ik doorgegroeid in mijn rol door zowel met procesmatige werkzaamheden als met inhoudelijke werkzaamheden bezig te zijn. Zo heb ik als projectmedewerker ook meegewerkt aan de doorontwikkeling van het GHOR-bureau binnen GGD GHOR Nederland.”

Open cultuur

Al met al is is één ding duidelijk voor Kimberly: ze zit bij (Jong) Morgens uitstekend op haar plek. Naast de uitdagende opdrachten en steile leercurve speelt ook de bedrijfscultuur van het adviesbureau uit Leiden daarin een belangrijke rol. “De cultuur binnen Morgens en bij Jong Morgens is goed op elkaar afgestemd. Er heerst een open, toegankelijke en persoonlijke sfeer en iedereen is bereid je verder te helpen.”

“Als je een goed of innovatief idee hebt wordt er naar je geluisterd en je wordt geholpen om het tot een succes te brengen”, licht Kimberly toe. “Deze stimulerende en ondernemende cultuur zorgt ervoor dat je zelf ook continu out of the box-ideeën bedenkt en daarmee deze creativiteit ook kunt meenemen naar je opdrachten.”

Ook Leon is vol lof over de manier waarop iedereen binnen Jong Morgen voor elkaar klaarstaat. Dit ervaart hij bijvoorbeeld in zijn interne rol als voorzitter bij teamoverleg.

“Iedereen voert haar of zijn rol uit met veel plezier en dat zie je terug tijdens iedere samenkomst. Als voorzitter van de overleggen had ik nog nooit zoveel enthousiasme meegemaakt! Er zijn vaker te veel dan te weinig mensen die een taak op zich willen nemen.”

“Als een team pakken we de leiding om Jong Morgens tot een succes te maken”, vervolgt hij enthousiast. “Waarbij jij de problemen van anderen oplost, omdat je weet dat zij dat ook voor jou doen. Door deze cultuur is het voor mij nog nooit zo makkelijk geweest om een vergadering voor te zitten!”

Kimberly en Leon en zijn dan ook eensgezind: de combinatie van vrijheid en het sterke teamgevoel geeft het traineeship een prachtige en unieke extra dimensie. “Als trainees staan wij zelf aan het roer van Jong Morgens. Zo maken we het traineeship samen tot een succes.”