FTI-BOLD brengt het beste van twee werelden samen

05 juli 2022 Consultancy.nl 11 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De dilemma’s zullen veel jonge talenten bekend voorkomen: Wil ik werken voor een grote internationale speler of een kleine, ondernemende club? Wil ik me ontwikkelen tot expert in dat ene specialistische onderwerp of juist ruiken aan allerlei verschillende vakgebieden en sectoren? Volgens FTI-BOLD hoeft het echter helemaal niet of/of te zijn. We spraken vier consultants die uitleggen waarom het kantoor het beste van twee werelden samenbrengt.

Sinds de oprichting in 2013 staat BOLD bekend als een consultancyboutique die ondernemerschap hoog in het vaandel heeft. De keuze om zich aan te sluiten bij een veel grotere, internationale speler lag dan ook niet direct voor de hand.

Toch is dit precies wat gebeurde: sinds eind vorig jaar maakt BOLD deel uit van FTI Consulting, een bureau dat met zo’n 6.600 professionals actief is in bijna 30 landen en een slordige $2,5 miljard omzet genereert.

FTI-BOLD brengt het beste van twee werelden samen

FTI Consulting biedt een uitgebreide reeks van diensten aan om klanten te ondersteunen gedurende de gehele bedrijfscyclus – van proactief risicobeheer tot het vermogen om snel te reageren op onverwachte crises en dynamische omgevingen. Daarmee sluit de expertise van BOLD – dat zich focust op transacties, transformaties en turnarounds – goed aan op het aanbod van het adviesbureau.

De vraag die mensen eerder op de lippen lag was echter of het ondernemende karakter waarmee BOLD zich onderscheidt wel behouden zou blijven binnen de nieuwe combinatie. BOLD-medeoprichter Gerrit van Munster liet in reactie op de deal echter meteen weten dat het veel grotere FTI Consulting “altijd dezelfde ‘can do-mentaliteit’” in het DNA van de organisatie heeft gekoesterd.

Met elkaar bouwen aan de toekomst

Nu we een half jaar verder zijn kan Nienke Pronk, Manager Transactions, volmondig beamen dat het wel goed zit met de match zit tussen FTI Consulting en BOLD, dat nu opereert onder de nieuwe naam FTI-BOLD.

“Ondernemerschap en betrokkenheid zijn eigenschappen die sterk aanwezig zijn binnen het team en dat zal denk ik ook niet snel veranderen”, vertelt Nienke, die ruim een jaar voor de overname aan boord kwam bij BOLD. “Er heerst ook echt een gevoel dat we met elkaar bouwen aan de toekomst.”

En in dat bouwen biedt FTI-BOLD nog steeds meer dan voldoende ruimte voor eigen initiatief, zo stelt Nienke tevreden vast. “We opereren nog altijd als diezelfde boutique-organisatie: de lijntjes zijn kort en iedereen staat altijd open voor een ‘bold’ move of idee.”

Ontstaan uit ondernemerschap

Bart Robben sloot zich in februari van dit jaar als Director Technology Transformations aan bij FTI-BOLD. Ook voor hem is nu al overduidelijk dat BOLD zijn kenmerkende identiteit heeft weten te behouden. “FTI-BOLD is ontstaan uit ondernemerschap. Je merkt dat dit zo diep in het DNA verankerd is dat het altijd een onderscheidend deel van de cultuur zal uitmaken.”

“Op internationaal niveau werken en toch ook heel betrokken zijn bij een onderneming en het team zelf is wat mij betreft echt een unieke mix.”

En dat is ook goed nieuws voor de opdrachtgevers van het bureau, zo legt hij uit. “Zij weten deze ondernemende houding – die van zichzelf ook een pragmatische inslag met zich meebrengt – enorm te waarderen.”

Zelf richt Bart zich op technologische en digitale klantvraagstukken – niet direct het eerste waar je aan denkt bij FTI-BOLD. Hij legt echter uit dat vrijwel elke opdracht – of het nou gaat om een transactie, transformatie of turnaround – wel een technologische component in zich heeft: “Er is eigenlijk geen dossier waar het thema digital of technology níet speelt.”

“Ons onderscheidende vermogen ligt hierin dat we, samen met onze collega’s, de technologische verandering kunnen verbinden aan de organisatorische verandering in al haar facetten”, licht hij toe. “Hiermee wordt technologie – gelukkig – geen doel op zich, maar blijft het een intrinsiek onderdeel van de organisatorische verandering.”

Kennis en ervaring delen

Niet lang na Barts komst begon Joost van Hout als Manager Transformations bij FTI-BOLD. Ook hij merkt hoe de verschillende teams nauw met elkaar optrekken. “Iedereen heeft eigen ervaring en kennis, en is bereid deze kennis met elkaar te delen”, vertelt hij enthousiast.

“Er wordt niet in vaste silo’s gedacht, maar juist aangemoedigd tot samenwerking tussen de verschillende teams”, geeft hij aan, “om aan de ene kant voor onze klanten het beste resultaat te behalen en aan de andere kant jezelf te kunnen blijven ontwikkelen.”

Korte lijntjes en veel impact

Martijn van den Heuvel, tot slot, kwam ruim een jaar geleden aan boord en werkt als Director Turnarounds. Hij was eerder actief voor grote, internationale kantoren als PwC en BDO, zodat de aansluiting bij FTI voor hem in zekere zin vertrouwd aanvoelde. “Het klinkt cliché maar bij alle spelers heerst het principe van ‘work hard, play hard’”, vertelt hij.

Toch benadrukt hij meteen dat FTI-BOLD wel degelijk duidelijk anders is dan al zijn eerdere werkgevers. “Een typerend verschil is het ondernemende karakter van FTI-BOLD en de pragmatische insteek op onze projecten. Dit zorgt voor korte lijntjes, een hands-on mentaliteit en veel impact.”

Verschil tussen ondergang of voortgang

Iedere consultant wil natuurlijk impact maken, maar binnen het Turnarounds-team waar Martijn deel van uitmaakt geldt dat misschien nog wel meer: de opdrachten waaraan het team werkt betekenen dikwijls het verschil tussen de ondergang of succesvolle voortgang van een bedrijf.

“Binnen FTI is op veel gebieden hele diepe kennis aanwezig, waardoor wij in alle eerlijkheid nog elke dag positief verrast worden.”

Zo was Martijn het afgelopen jaar betrokken bij verschillende high profile-dossiers, waaronder de surseance van retailgigant Steinhoff International. “Daarin moest door een commissie met vijftien leden worden gestemd over het opgestelde crediteurenakkoord dat de continuïteit van Steinhoff moest waarborgen”, legt hij uit.

“Cruciaal daarin was een afweging tussen enerzijds de potentiële recovery voor crediteuren onder het akkoord en anderzijds de recovery voor crediteuren onder een mogelijk faillissement. Ik werd gevraagd de vier onafhankelijke leden te ondersteunen bij die afweging. Uiteindelijk is het akkoord unaniem aangenomen door alle vijftien commissieleden, wat een enorme stap was in het veiligstellen van de continuïteit van Steinhoff.”

Momenteel ondersteunt hij onder andere een dienstverlener die voor verschillende financiële en operationele uitdagingen staat “die we stap voor stap beetpakken”, vertelt hij. “We hebben al veel bereikt, waaronder een doorgerekend meerjarenplan, nieuwe afspraken met externe stakeholders – waaronder financiers en leveranciers – en een schone accountantsverklaring.”

Tegelijkertijd moet er ook nog van alles gebeuren. “Zo zijn we nog druk om met behulp van een nieuwe aandeelhouder de balans aan te sterken. Indien succesvol kan de onderneming zich na deze financiële herstructurering weer volledig focussen op de operationele verbeteringen. Kortom: een uitdagend traject waarin we met FTI-BOLD enorme impact maken.”

Transformaties en transacties

Nienke richt zich op de andere twee T’s waar FTI-BOLD opdrachtgevers bij ondersteunt: transformaties en transacties. “Na mijn komst kon ik gelijk starten op een transformatieopdracht voor een groothandel. Als business consultant assisteerde ik de CFRO met een breed scala aan financiële en bedrijfsanalyses. Voorheen was ik voornamelijk betrokken bij deals, dus dit was een leuke nieuwe ervaring!”

Daarna zette ze zich afwisselend in voor het Transactie- en Transformatie-team. “Ik ondersteunde bij diverse financial due diligence-projecten, assisteerde een groot Europees postbedrijf met kosten- en procesoptimalisatie-uitdagingen en de laatste maanden heb ik weer een aantal buy-side due diligence-opdrachten uitgevoerd voor onder andere AVerest Capital en Total Specific Hosting.”

De grens over

Nienke merkt dat de aansluiting bij FTI Consulting heeft gezorgd dat BOLD extra uitdagende en omvangrijke projecten kan binnenhalen. Zo werkte het FTI-BOLD Transformatie-team bij de opdracht voor het postbedrijf al samen met een Brits team van FTI Consulting.

“Het FTI-netwerk biedt volop mogelijkheden, waardoor ik nu een opdracht in het buitenland kan gaan doen, ook al werk ik pas sinds drie maanden bij FTI-BOLD.”

“Als internationale organisatie zijn we betrokken bij mooie en ook steeds grotere opdrachten”, vertelt ze enthousiast. “Er is veel kennis in huis om een breed scala aan projecten op te pakken met multidisciplinaire teams en daarmee echt impact te hebben.”

Ook Joost trok de afgelopen periode al op met de nieuwe collega’s van FTI Consulting. “In samenwerking met een Engels team hebben we de organisatiestructuur van een grote corporate geanalyseerd. Met behulp van een door FTI Consulting ontwikkelde tool hebben we optimalisatie-advies kunnen geven. En de komende maanden werk ik met FTI-collega’s aan een project in het Midden-Oosten om een cashflow forecast-model te ontwikkelen.”

Unieke mix

Nienke geniet er enorm van dat FTI-BOLD zijn vertrouwde ondernemerschap nu combineert met deze internationale slagkracht. “Op dat niveau werken en toch ook heel betrokken zijn bij een onderneming en het team zelf is wat mij betreft echt een unieke mix.”

Bart knikt instemmend. “Het internationale netwerk van FTI Consulting is bijzonder indrukwekkend te noemen. Er is op veel gebieden hele diepe kennis aanwezig, waardoor wij in alle eerlijkheid nog elke dag positief verrast worden.”

“Dat biedt ons als FTI-BOLD heel veel kansen, doordat we nooit meer verlegen zitten om échte kennis”, legt hij uit. “Ongeacht titel of tijdzone maakt iedereen direct en uitgebreid ruimte om die kennis en ervaring te delen.”

En hij constateert dat dit gelukkig net zo goed andersom werkt. “BOLD wordt binnen FTI Consulting geroemd om zijn sterke en expansie-gedreven cultuur en ondanks dat we nog maar een kleine organisatie zijn binnen een groter geheel, merk je dat we alle support krijgen om dat verder uit te bouwen in Nederland en Europa.”

Het beste van twee werelden

Waar de vier professionals ieder deel uitmaken van een ander team, zijn ze het er dan ook allen over eens dat in FTI-BOLD het beste van twee werelden samenkomt. En naast de klanten profiteren ze daar zelf net zo goed van, onder meer in de ontwikkeling die ze doormaken als consultant.

“Ik leer iedere dag weer bij en FTI-BOLD geeft me alle ruimte om juist ervaring op te doen in de executiefase van een herstructurering.”

“Iedereen binnen FTI-BOLD kan zijn eigen carrière bepalen”, vertelt Joost. “Zelf heb ik de ambitie om – naast opdrachten bij onze bestaande klanten – internationale projecten te doen. Het FTI-netwerk biedt volop mogelijkheden, waardoor ik nu een opdracht in het buitenland kan gaan doen, ook al werk ik pas sinds drie maanden bij FTI-BOLD.”

Martijn vindt het met name prettig dat het bureau van het begin tot het einde betrokken is bij projecten. “FTI-BOLD is opgericht dóór en vóór ondernemers, waarbij ‘analyse-advice-execute’ de rode draad is in onze dienstverlening. Waar grote spelers geneigd zijn te blijven hangen in ‘analyse/advice’, onderscheidt FTI-BOLD zich met de derde pilaar, ‘execute’.”

“Juist de executie miste ik bij mijn vorige werkgevers”, licht hij toe. “In deze fase kun je het verschil maken door samen met de onderneming de voorbereide plannen tot uitvoering te brengen. Wij zijn niet bang om daar verantwoordelijkheid te pakken. Ik leer iedere dag weer bij en FTI-BOLD geeft me alle ruimte om juist ervaring op te doen in de executiefase van een herstructurering.”

Als young professional is Nienke in de eerste plaats blij met de afwisseling in opdrachten voor Transacties en Transformaties. “Aan de ene kant analyseer je als kritische buitenstaander een bedrijf voor een financiële due diligence, maar aan de andere kant kun je ook in de keuken kijken tijdens een transformatieopdracht waar je een paar maanden met het management samenwerkt. Dat is zo leuk én leerzaam.”

“Maar wat FTI-BOLD wat mij betreft écht een fijne plek maakt”, voegt ze meteen toe, “is toch ook vooral de sfeer en het team.”

“Absoluut”, antwoordt Bart. “Het is echt een voorrecht om deel uit te mogen maken van zo’n sterke internationale organisatie – met alle mooie kansen die daarbij horen – en tegelijk toch ook nog gewoon samen zo’n ondernemend, hecht en gezellig team te kunnen vormen.”

Lijkt het jou ook wel wat om te werken voor een kantoor dat de voordelen van een boutique en een groot, internationaal netwerk combineert? FTI-BOLD is altijd op zoek naar gedreven talent. Kijk hier voor actuele vacatures of ga naar www.whycompromise.eu.