Grieks bankroet is groot gezichtsverlies voor politiek

15 mei 2012 Consultancy.nl

Griekse politici proberen met man en macht door middel van stringente bezuinigingen en hervormingen een mogelijk faillissement af te stoppen. Ondanks de pogingen lijken Europese politici zich voor te bereiden op worst-case scenario - een Grieks faillissement. Belangrijkste vraag is dan: wat zijn de gevolgen? Volgens Paul Tang, oud-PvdA-Kamerlid en tegenwoordig consultant bij Boer & Croon, zal een Grieks bankroet een flinke schadepost opleveren voor Nederland. Daarnaast zal het leiden tot politiek gezichtsverlies in Nederland, waardoor de druk op politici alleen maar zal toenemen.

Paul Tang is in oktober 2011 in dienst getreden als partner bij bij Boer & Croon

In gesprek met Petra Grijzen van BNR zei hij de consultant het volgende: “Het betekent dat de schuld die de Grieken nog hebben, zal moeten worden afgeschreven. De centjes die we hebben gegeven zullen we maar voor een deel terugzien. Dat is politiek gezichtsverlies in Nederland. Jan-Kees de Jager heeft altijd gezegd dat we het geld terug zouden krijgen, ook nog met rente.”

Firewell
Volgens de Boer & Croon adviseur is het van belang dat Europa en Nederland een “firewall” opzet. “We mogen geen besmetting krijgen. Er moet een soort brandgang gegraven worden, die voorkomt dat Italië en Spanje nog verder in de problemen raken."

Klik hier om te luisteren naar Paul Tang in gesprek met BNR's Petra Grijzen.

Nog hoop voor Griekenland?
Ondanks de financiële crisis heeft Griekenland nog steeds enorm veel potentie voor lange-termijn economische groei. Volgens de strategy consultants van McKinsey & Company zijn er tussen de economische puinhopen acht mogelijke groeibriljantjes die de economie weer op de rit kunnen krijgen. Zie het bericht ‘McKinsey: Griekenland heeft economische groeipotentie’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over