VKA buigt zich over omstreden onderzoek naar moslimgemeenschap

31 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau Verdonck Klooster & Associates (VKA) buigt zich de komende tijd over een omstreden onderzoek naar de moslimgemeenschap in Veenendaal.

Eind vorig jaar kwam in het nieuws dat adviesbureau NTA in opdracht van meerdere Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren in het geheim tal van islamitische organisaties heeft onderzocht. En dat gebeurde ook nog eens op aandringen van het Rijk.

Meer concreet bracht overheidsdienst Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid (NCTV) minimaal tien gemeenten in contact met NTA. Het adviesbureau onderzocht vervolgens in opdracht van deze gemeenten in het geheim islamitische organisaties, terwijl de NCTV hiervoor betaalde.

VKA buigt zich over omstreden onderzoek naar moslimgemeenschap

Zo ook in Veenendaal. Over die gemeente kreeg dagblad NRC enige tijd geleden een geheim onderzoeksrapport van NTA in handen. In dat document staat onder andere beschreven welke islamitische families in Veenendaal ruzie met elkaar hebben.

Logischerwijs leverden deze en andere berichten over de activiteiten van adviesbureau NTA de nodigde commotie op. Zo zei een bestuurder van een Veenendaalse moskee in het NRC zich verraden te voelen. “Dit geeft mijn vertrouwen in de gemeente een enorme knak.”

De onderste steen boven

Naar aanleiding van de nieuwsberichten besloot de gemeenteraad van Veenendaal in januari dit jaar dat een onafhankelijk bureau de praktijken van NTA moet gaan onderzoeken. Het onderzoek moet gaan vaststellen of de werkwijze van NTA – in 2017 en 2018, toen het adviesbureau de Veenendaalse moslimgemeenschap heimelijk onderzocht – al dan niet rechtmatig is geweest.

Na het besluit van de gemeenteraad werd een aanbesteding uitgeschreven, waarop drie partijen reageerden. “De ontvangen offertes zijn beoordeeld op basis van prijs en kwaliteit. Het onderdeel prijs woog in de eindbeoordeling voor 15% mee, kwaliteit voor 85%”, aldus een persvoorlichter van de gemeente.

Inmiddels is bekend dat de opdracht is gegund aan Verdonck Klooster & Associates (VKA). Wanneer het adviesbureau het rapport zal hebben afgerond is niet bekend.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veenendaal laat in een persbericht weten dat het de uitkomsten zal gaan bespreken met de gemeenteraad en adviesbureau NTA.