‘Adviesbureau onderzocht in het geheim islamitische organisaties’

27 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In opdracht van verschillende Nederlandse gemeenten onderzocht adviesbureau NTA de afgelopen jaren in het geheim tal van islamitische organisaties. Dat stellen journalisten van NRC op basis van een grootschalig onderzoek.

In 2012 werd de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opgericht. Het orgaan van de Rijksoverheid heeft als doel ons land te beschermen tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen ontwrichten.

Zoals de naam al zegt, heeft de NCTV vooral een coördinerende rol. Derhalve werkt het orgaan samen met tal van partners uit het bedrijfsleven, de wetenschappelijke wereld en met regionale en lokale overheden. Zo ook gemeenten, die de NCTV ondersteunt bij het tegengaan van radicalisering. 

Adviesbureau onderzocht stiekem islamitische organisaties voor gemeenten

Maar hoe ver gaat deze ondersteuning? Volgens het NRC aardig ver. Uit een uitgebreid onderzoek van het dagblad blijkt dat de NCTV minimaal tien gemeenten in contact heeft gebracht met adviesbureau NTA. Dat bedrijf heeft vervolgens in opdracht van deze gemeenten in het geheim islamitische organisaties onderzocht, terwijl de NCTV hiervoor betaalde. 

Onderzoekers van NTA bezochten bijvoorbeeld in een bepaalde gemeente een moskee, om aldaar “heimelijk informatie in te winnen”, aldus de NCTV in een intern document, dat via een Wob-verzoek door NRC boven water is gehaald. En undercovermethoden zoals die van NTA zijn wettelijk niet toegestaan, benadrukt de krant.

Volgens een persvoorlichter van adviesbureau NTA – dat staat voor ‘Nuance door Training en Advies’ – hebben de journalisten van het NRC het echter bij het verkeerde eind met hun onderzoek. “De centrale stelling dat adviesbureau NTA in het geheim onderzoek doet in moskeeën klopt niet.” 

Op zijn beurt zegt de krant dat NTA onzin verkoopt en dat het bureau wel degelijk clandestien te werk gaat. Bijvoorbeeld in Veenendaal. Over die gemeente zegt het NRC een geheim onderzoeksrapport van NTA in handen te hebben, waarin staat beschreven welke islamitische families ruzie met elkaar hebben. Ook schrijft NTA volgens de krant in een ander rapport dat een moskee in Ede door de Marokkaanse autoriteiten in de gaten wordt gehouden. 

Ronduit ontstemd

Binnen de Nederlandse islamitische gemeenschap is met grote verontwaardiging gereageerd op het artikel in het NRC. Zo geeft een bestuurder van de Veenendaalse moskee in diezelfde krant aan dat hij zich verraden voelt. “Dit geeft mijn vertrouwen in de gemeente een enorme knak.” 

Ook tal van andere islamitische organisaties reageren ontstemd en benadrukken dat de vertrouwensrelatie tussen hen en de overheid is aangetast. Zoals de Rotterdamse organisatie SPIOR, die in gesprek met persbureau ANP stelt dat het gaat om “spionageactiviteiten” en “staatsislamofobie”. 

Bezorgdheid

Waakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) reageert vooral bezorgd op het NRC-stuk. “We mogen toch hopen dat de minister van Justitie en Veiligheid niet meewerkt aan het onrechtmatig inbreken op grondrechten van mensen”, zegt een woordvoerder van AP tegen een journalist van de NOS.

“Eerder uitten we al onze serieuze zorgen. Hier moet nu snel helderheid over komen”, vervolgt de AP-zegsman. “Daarom zullen we de minister om opheldering vragen en handhavend optreden waar nodig. We gaan ervan uit dat ook de gemeenteraden en de Tweede Kamer hun controlerende taken zullen oppakken.”