Hans Strikwerda brengt Corporate Governance Code uit

04 mei 2012 Consultancy.nl

Hans Strikwerda, partner bij adviesbureau Nolan, Norton & Co., heeft het boek “De Nederlandse Corporate Governance Code” uitgebracht. In het boek geeft de NNC adviseur “toelichting, commentaar en kritiek op de Nederlandse Corporate Governance Code (NCGC) zoals die op dit moment gepubliceerd is”. Daarnaast geeft hij zijn visie op het succes van de code en in hoeverre de huidige NCGC voldoet aan zowel de oorspronkelijke als toekomstige doelstellingen.

Naast zijn functie bij Nolan, Norton & Co. is Hans Strikwerda ook hoogleraar Organisatieleer en Organisatieverandering aan de UvA en director van het Nolan Norton Institute.

Voor bestuurders en managers
De NCGC is één van de elementen van een goed werkend corporate governance systeem. Volgens Strikwerda is het van belang dat bestuurders en managers uit de overheid en bedrijfsleven op de hoogte zijn van het functioneren van de code: “Verantwoordelijken moeten weten wat de oorsprong, achtergrond, maatschappelijke context en uitwerking van de NCGC is. In de eerste plaats zijn dit bestuurders, leden van raden van commissarissen en aandeelhouders, omdat corporate governance het gedrag van die drie groepen wil reguleren. Maar er zijn zoveel meer professies betrokken bij het vraagstuk van corporate governance: juristen, adviseurs over uiteenlopende onderwerpen, internal auditors en accountants. Ook disciplines als management control, corporate governance en HRM moeten de essentie van corporate governance begrijpen. En voor zichzelf kunnen bepalen wat corporate governance voor de uitoefening van hun functie kan of zou moeten betekenen”.

Ook van belang voor studenten
Doordat de praktijk van corporate governance sterk onderhevig is aan verandering, zoals innovaties, technologische en economische ontwikkelingen en wijzigende maatschappelijke verhoudingen, is het boek ook relevant voor Nederlandse studenten. Strikwerda: “Juist daarom moeten ook studenten bedrijfskunde, (bedrijfs)economie, ondernemingsfinanciering, HRM, internal audit en accountancy de NCGC en zijn achtergrond, de mogelijke interpretaties en de praktische uitwerking begrijpen”.

Bestellen
Het boek De Nederlandse Corporate Governance Code is te bestellen op deze website.

Nieuws

Meer nieuws over