Het MLC-traineeship brengt theorie en praktijk samen

25 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Al sinds 2013 biedt MLC een traineeship voor young professionals aan. Een gesprek met Freek Hermkens en Rik Ellenbroek, die vertellen over de totstandkoming van het traineeship, en Thomas Teunissen en Jannique Brokelman, twee huidige trainees die hun ervaringen over het programma delen.

Hoe is het traineeship tot stand gekomen?

Rik: “Vanuit de behoefte om onze kennis te delen met de buitenwereld. We zijn continu bezig om onze kennis te ontwikkelen en up-to-date te houden en dat doen we onder andere door samen te werken met universiteiten en hogescholen en door innovatieve projecten. Voor ons was het bruggetje naar een traineeship waarin we collega’s na hun studie begeleiden en opleiden in ons vakgebied dan ook een logische stap.”

Freek Hermkens, Rik Ellenbroek, Thomas Teunissen en Jannique Brokelman

Freek: “We geven de nieuwe medewerkers een vertrouwde omgeving waarin ze veel kunnen leren en fouten mogen maken om ze daarmee goed voor te bereiden op de eerste opdrachten bij onze klanten.”

Waar ligt de focus op in dit traineeship?

Rik: “De focus ligt inhoudelijk op de kern van de dienstverlening van MLC: digitale procestransformatie. Vanuit drie pijlers – digitalisering, processen en transformatie – bieden we een divers palet aan trainingen die de trainees breed opleiden, waarbij wel meteen ruimte is voor eigen inbreng en specialisatie.”

Freek: “Middels een interne opdracht zorgen we er ook voor dat de trainees direct in een ‘fictieve’ omgeving aan de slag kunnen met het uitvoeren van een adviesopdracht en kunnen leren hoe het is om met een klant om te gaan en een eindresultaat af te leveren.”

Rik: “Naast inhoud vinden we het erg belangrijk om met onze trainees te werken aan (consultancy)vaardigheden en competenties, zodat ze goed worden voorbereid op de praktijk en dynamiek binnen organisaties en goed voorbereid van start kunnen gaan bij een opdrachtgever. Hierbij is er overigens ruimschoots aandacht voor begeleiding en support als je met een opdracht bent gestart. Je staat er bij ons nooit alleen voor.”

Verder lezen: Vijf trainees van MLC blikken terug op hun vliegende start.

Hoe onderscheidt MLC zich in het moeras van allerlei traineeships?

Rik: “Het traineeship van MLC is relatief kort (zeven maanden), waarbij we de insteek hebben om de theorie aan de praktijk te koppelen. Dit betekent voor de trainee dat hij of zij snel aan de slag gaat met een opdracht bij één van onze klanten.”

Freek: “Ondanks het feit dat we een strak programma hebben dat de trainees doorlopen, hebben we er bewust voor gekozen dat er voldoende ruimte en flexibiliteit is om in te spelen op individuele behoeftes. Samen met de trainees kunnen we daarmee zorgen voor een optimale leerervaring.”

Rik: “We hebben veel aandacht voor ieders persoonlijke ontwikkelpad, waarbij we geïnteresseerd zijn in de individuele ambities en voorkeuren van elke trainee. Samen ontdekken we wat bij je past en welke verdiepende trainingen daarbij kunnen aansluiten. Voor de één zit dat bijvoorbeeld op het gebied van data-analyse en process mining, voor de ander meer op het gebied van verandermanagement en agile werken.”

Freek: “Bij MLC krijg je de ruimte om jezelf te zijn en je te ontwikkelen en kom je terecht in een hecht team van hardwerkende consultants die altijd voor je klaarstaan.”