Adviseurs van MLC in gesprek over goed risicomanagement

02 december 2020 Consultancy.nl

In een nieuwe podcast van adviesbureau MLC gaan adviseurs Rik Ellenbroek en Dennis Klein met elkaar in gesprek over risicomanagement. Hoe zorg je voor strak risicomanagement? En hoe kan technologie hieraan bijdragen? Een beknopt verslag van de belangrijkste thema’s die tijdens de uitzending de revue passeerden.

“We zien dat organisaties steeds meer regeldruk ervaren en dat het externe toezicht is aangescherpt. Tegelijkertijd ervaren we dat de waarde die organisaties halen uit risicomanagement achterblijft bij het potentieel”, vertelt Rik Ellenbroek, die sinds 2013 werkt voor MLC en inmiddels de rol van Senior Business Consultant vervult. 

Dennis Klein, die al bijna vijftien jaar werkzaam is bij het bureau uit Leusden, onderschrijft de woorden van Ellenbroek: “De afgelopen decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor zaken als risicomanagement, compliance en het stellen van eisen aan processen. Maar je ziet ook dat daar in toenemende mate best wat afstand ontstaat tussen de mensen die zich bezighouden met wet- en regelgeving en risico’s en de mensen die feitelijk het werk uitvoeren.” 

Rik Ellenbroek en Dennis Klein - MLC

Top-down en Bottom-up

De risico’s van onvoldoende control op risicomanagement zijn welbekend, van het lopen van financiële risico’s tot verhoogde cyberkwetsbaarheid of het niet nakomen van klantverplichtingen. “Het is belangrijk om risicomanagement te laten werken op de plekken waar het zou moeten werken”, vertelt Klein. 

Volgens de adviseur zijn er ruwweg twee manieren om risico’s te benaderen. “De eerste manier is de top-down-benadering, waarbij je veel meer kijkt vanuit een framework of vanuit een probleem en dan gaat nadenken over hoe je die risico’s als organisatie gaat oplossen. De tweede manier is de bottom-up-benadering, waarbij je veel meer kijkt vanuit het proces en kijkt naar wat voor risico’s je daarbinnen kan lopen.” 

Deze twee benaderingen bestaan al jaren naast elkaar. “En ik denk dat ze veel van elkaar kunnen leren”, zegt Klein. In de praktijk zijn elementen van beide benaderingen namelijk onmisbaar zijn voor een holistische risicomanagementaanpak, legt hij uit: “Zo worden de risico’s op de werkvloer vastgelegd, en wordt vanuit de top goed gekeken of de aanpak aansluit bij de businessdoelstellingen en of rekening wordt gehouden met afhankelijkheden.”

Slimme technologie

De groeiende mogelijkheden van slimme technologie bieden vele kansen voor risicomanagers. Klein: “Gebruik tools die processen en risico’s integraal vastleggen omdat op die wijze ook een database van risico’s en beheersmaatregelen wordt aangelegd. En die database kan je vervolgens weer gebruiken om op allerlei andere manieren waarde voor je organisatie te creëren.” 

De MLC-adviseur komt met een voorbeeld. “Neem een bedrijf dat netjes zijn processen heeft vastgelegd en daar de risico’s, beheersmaatregelen en wet- en regelgeving aan heeft gekoppeld. Stel dat er nu iets verandert in de AVG en het bedrijf heeft de link gelegd tussen zijn AVG-vastlegging en zijn processen. Dan kan je in een mum van tijd achterhalen welke impact deze verandering heeft voor de verschillende bedrijfsonderdelen. En aan de hand van die inzichten kan je volgens handelen en extra waarde realiseren die je zonder die inzichten nooit had kunnen creëren.”

Process mining – een techniek waarin grote hoeveelheden procesdata worden ontsloten om patronen en knelpunten inzichtelijk te maken – is een andere technologie die steeds populairder wordt. Klein: “Met process mining kan je met de data uit je systeem processen reconstrueren, waardoor je ziet hoe processen lopen. Natuurlijk verlopen die niet vlekkeloos, en deze methode haalt de bottlenecks boven water.” Ellenbroek vult aan: “Normaal gesproken wordt zo’n verbetertraject jaarlijks uitgevoerd met een steekproef. Met data mining kan je deze inzichten continu ophalen.” 

Dit levert organisaties een dubbel voordeel op. Enerzijds zorgt het voor een tijdsbesparing omdat er minder handmatige controles nodig zijn, en anderzijds helpt het de kwaliteit van risicomanagement verbeteren. “Het continu monitoren van processen scheelt veel tijd en levert bovendien een hoop extra inzichten op, aan de hand waarvan extra waarde kan worden gecreëerd”, aldus Klein.

Een laatste bijkomend voordeel van process mining dat de MLC-adviseurs noemen is dat risicomanagement- en compliance-professionals de tijd die ze besparen kunnen inzetten voor meer strategische activiteiten, zoals het adviseren van de business.

Meer informatie? De podcast van MLC is te beluisteren op de website van MLC.

More on: MLC
Netherlands
Company profile
MLC is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

MLC is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.