Denise Vestjens en Rik Ellenbroek over werken bij MLC

28 augustus 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancy.nl ging in gesprek met consultants Denise Vestjens en Rik Ellenbroek, respectievelijk Junior Consultant en Medior Consultant bij MLC, een adviesbureau op het gebied van Customer Excellence. Dit bureau maakt al een paar jaar een flinke groei door en geeft haar consultants veel vrijheid om de functie zelf vorm te geven en het bureau te helpen groeien. De twee professionals vertellen waarom zij voor het consultancyvak gekozen hebben en wat hun ervaring is bij MLC. 

Denise, waarom besloot je eind vorig jaar om te kiezen voor de consultancy? En waarom besloot je je juist bij MLC aan te sluiten?

Ik heb gekozen voor consultancy omdat ik verschillende organisaties wilde zien. Daarnaast kwam ik er tijdens innovatieprojecten bij mijn vorige werk achter dat ik de proceskant erg interessant vind. Via-via ben ik in contact gekomen met een consultant van MLC en koffie gaan drinken. Wat mij aanspreekt is dat MLC een informele organisatie is met leuke collega's die voor elkaar klaar staan. Het belang van de klant staat centraal en er wordt veel aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen. Ik heb bij MLC gevonden wat ik zocht: de voor mij ideale combinatie van een middelgroot bureau waar iedereen elkaar goed kent met het werken voor grote opdrachtgevers. 

Junior consultants staan onderaan de consulting hiërarchie en bij veel bureaus betekent dit dat zij alleen ondersteunend werk mogen doen en niet te veel verantwoordelijkheid krijgen. Hoe ziet dat er bij jou uit?

Dat herken ik helemaal niet. Je krijgt binnen MLC alle vrijheid om ideeën in te brengen en te experimenteren. Daarnaast staan de meer senior collega’s altijd voor je klaar om advies te geven en te sparren als dat nodig is. Ik denk ook dat young professionals tegenwoordig echt impact willen maken en de kans willen krijgen om een bijdrage te leveren aan de organisatie. 

Denise Vestjens - MLC

Bij wat voor soort projecten ben je de afgelopen negen maanden betrokken geweest?

Ik ben begonnen als proces analist bij HDI Global, waar ik collega's ondersteunde in verschillende projecten. Daarnaast ben ik samen met een MLC-collega als proces analist betrokken geweest bij een migratieproject bij Rabobank. Begin dit jaar ben ik zelfstandig aan de slag gegaan als procesmanager bij Rabobank, waar ik gewerkt heb aan het ontwerpen, beheren en optimaliseren van verschillende financieringsprocessen. Vanuit die rol ben ik onlangs gestart in een meer projectmatige omgeving waar ik als procesmanager bijdraag aan de inrichting van een centrale organisatie. Hierbij houd ik mij bezig met het inrichten en optimaliseren van processen met behulp van automatisering en robotisering. Kortom: de combinatie tussen processen en innovatie komt voor mij perfect samen.

Hoe wordt er aandacht besteed aan je ontwikkeling en hoe zie je jouw ontwikkeling voor je?

Bij MLC wordt veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om opleidingen te volgen die aansluiten op je vakgebied. Bij de start volgt iedereen een BPM-training van een expert op dit gebied en laatst heb ik bijvoorbeeld de interne Lean Green Belt opleiding gevolgd en mijn certificaat behaald. Dat kan ik meteen toepassen binnen mijn huidige opdracht, heel waardevol!

Ik heb bij MLC het gevoel dat je vrij bent om je eigen tempo te bepalen en te onderzoeken welke kant je op wilt. Als je versnelling wilt in je ontwikkeling, dan kan dat ook echt. Toen ik begon, wist ik nog niet precies waar ik als consultant naar toe wilde groeien, nu heb ik dat al veel concreter voor ogen. Je wordt echt uitgedaagd om over je personal brand na te denken. 

Naast het motto ‘work hard’ staat consulting ook bekend om het credo ‘play hard’. Hoe is het om bij MLC te werken als je kijkt naar zaken als cultuur, sfeer en leuke activiteiten?

MLC is een hechte, informele club met mensen die regelmatig bij elkaar komen. Naast het feit dat we veel stil staan bij nieuwe ontwikkelingen en samen hard werken aan opdrachten voor klanten ondernemen we ook veel leuke dingen samen. Zo hebben we tweejaarlijkse kennisconferenties, borrels aan onze MLC-bar, een zomer BBQ en andere activiteiten. In mijn eerste werkweek ging ik al meteen mee naar Porto waar het 30-jarig jubileum van MLC gevierd werd. 

MLC is een hechte, informele club van professionals die altijd het klantbelang vooropstelt en die veel stil staat bij nieuwe ontwikkelingen.

Rik, jij bent inmiddels zo’n vier jaar werkzaam bij MLC. Wat maakt werken bij MLC voor jou zo leuk?

MLC bestaat uit een hechte groep professionals die altijd het klantbelang vooropstelt en dat maakt de cultuur binnen de organisatie erg aangenaam. Aan de ene kant betekent dat resultaatgerichtheid om echt waardevol te kunnen zijn voor opdrachtgevers. Dat uit zich tevens in de bereidheid en passie om ontwikkelingen in de markt (zoals bijvoorbeeld agile en de digitale procestransformatie) scherp in de gaten te houden en te verankeren in de dienstverlening voor onze klanten. Aan de andere kant staat het informele karakter van de organisatie centraal. Collega's staan altijd voor elkaar klaar en de sfeer binnen MLC is top. Voor mij is MLC een unieke combinatie tussen resultaat, ontwikkeling en plezier.

Kun je iets meer vertellen over de top-drie projecten waar je de afgelopen jaren aan hebt mogen werken? En welke rol heb jij gespeeld in die projecten?

Mijn eerste project was in het buitenland op het hoofdkantoor van Adidas. Hier heb ik samen met een collega van MLC gewerkt aan het harmoniseren van een proces tussen verschillende landen in Europa en Azië en ontwikkelen van een best practice. Bij de gespecialiseerde vastgoedbank FGH Bank, inmiddels een onderdeel van de Rabobank, heb ik als onderdeel van een projectteam bijgedragen aan de inrichting en implementatie van een up-to-date en werkend procesmanagementsysteem. Bij de Rabobank ben ik momenteel als procesmanager aan de slag om de processen in de hypotheekketen verder te optimaliseren en verbeteren. Hierbij wordt de toepassing van innovaties zoals robotisering, process mining en agile steeds belangrijker.

Gestart als trainee bij MLC groeide je door tot junior consultant en je huidige rol als medior consultant. Hoe zijn jouw rol en verantwoordelijkheden bij projecten veranderd terwijl je doorgroeide in nieuwe functies?

In eerste instantie besteedde ik meer tijd aan uitvoerende werkzaamheden, terwijl ik nu meer verantwoordelijkheid ervaar voor de uiteindelijke inrichting en implementatie van deliverables. Uiteindelijk heeft de ontwikkeling van je rol en verantwoordelijkheden een verband met ervaring, maar proactiviteit en leergierigheid zijn denk ik, tenminste zo belangrijk.

Rik Ellenbroek - MLC

Naarmate consultants doorgroeien naar een meer senior rol, krijgen zij doorgaans ook meer verantwoordelijkheden om bij te dragen aan interne taken zoals sales, account management, business development of kennisleiderschap. Welke andere taken heb jij er bij gekregen en hoe ondersteunt MLC jou om die taken goed te kunnen combineren met klantwerk?

Binnen MLC ben ik betrokken bij het opzetten en de verdere ontwikkeling van de MLC Academy. Doelstelling van de MLC Academy is om onze kennis en ervaring op het gebied van Customer Excellence te delen en de praktijk hierbij als basis te gebruiken. Zo ondersteunen we verschillende organisaties met opleidingen zoals Customer Experience Management, Lean en Business Process Management. De MLC Academy biedt tevens een mooi podium om (nieuwe) collega’s te begeleiden en studenten van hogescholen en universiteiten kennis te laten maken met de praktijk van organisaties. Zo verzorg ik samen met een collega een collegereeks Business Process Management op een hogeschool (Hogeschool Zuyd). Erg leuk en leerzaam om te doen!

Tot slot, waar heb je het meeste van geleerd in jouw tijd bij MLC?

Bij MLC krijg je veel tijd en ruimte om te werken aan je eigen ontwikkeling en staan we regelmatig stil bij de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Als je gefascineerd bent door een dergelijk onderwerp dan word je vooral aangemoedigd je hier verder in te verdiepen en zodoende je eigen personal brand te ontwikkelen. In combinatie met alle leerzame en uitdagende projecten die ik bij verschillende opdrachtgevers heb gedaan, ontstaat een klimaat waarin je je snel en veelzijdig kunt ontwikkelen.

MLC is voortdurend op zoek naar nieuwe talenten. Bekijk voor meer informatie het vacatureoverzicht van MLC.