Green Real Estate visualiseert missie en strategie – samen met álle medewerkers

19 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toen Green Real Estate zijn missie, visie en strategie wilde herijken, deed de vastgoedinvesteerder dat niet met een select groepje in de boardroom. In plaats daarvan werd een tweedaagse georganiseerd waarin álle medewerkers mochten meedenken. Flatland hielp ze bij het formuleren van hun gedeelde verhaal. “Met tekeningen zorgen we ervoor dat we een visie invoelbaar en helder maken.”

Vastgoedinvesteerders genieten niet altijd een even positief imago. Bij velen roept het woord vandaag de dag vooral beelden op van mannen in dure pakken die snel geld verdienen. Dat dit clichébeeld lang niet altijd klopt bewijst Green Real Estate.

Ja, het is een vastgoedinvesteerder – maar ook een familiebedrijf. En het is niet uit op snelle winst ten koste van anderen, maar hecht juist veel waarde aan continuïteit met alle relaties. Bovenal wil Green omgevingen creëren waar mensen zich thuis voelen, sociale interacties aangaan en het gevoel krijgen mee te tellen in de samenleving.

Flatland - Green Real Estate

Een mooi streven, maar hoe vertaal je zulke abstracte ambities in concrete keuzes? Om zijn missie, visie en strategie scherp te stellen besloot Green Real Estate twee dagen uit te trekken om met het hele team kritisch na te denken over de kernwaarden, waar de organisatie naartoe wil en wat dit betekent voor alle medewerkers.

De gedacht hierachter is simpel: door iedereen hierbij te betrekken kom je niet alleen tot een gedeeld verhaal, maar wordt dit verhaal ook echt gedragen binnen de gehele organisatie – zodat de kans dat het verhaal wordt geleefd vele malen groter wordt.

Bij het formuleren van dit gedeelde verhaal werd Green Real Estate geholpen door Flatland Visual Agency, een bureau dat werkt vanuit de filosofie dat (complexe) verhalen het beste kunnen worden verteld middels beelden: “Een gedeeld beeld maakt de toekomst voorstelbaar, geeft overzicht en maakt het makkelijker om met elkaar concrete stappen te ondernemen”, aldus het Rotterdamse bedrijf.

Flatland - Best in Class

Iets in handen om trots op te zijn

Senior visual thinker Tom van ’t Westeinde was betrokken bij de tweedaagse. Hij legt uit hoe Flatland er met tekeningen voor zorgt dat een visie voor iedereen “invoelbaar en helder” wordt. “Visuele storytelling is een krachtig middel in de totstandkoming – en daarna het uitdragen – van een gezamenlijk verhaal. Het geeft mensen iets in handen om trots op te zijn.”

Geheel in lijn met het werkveld van Green Real Estate werden in meerdere rondes de omgeving waarbinnen de vastgoedinvesteerder opereert in kaart gebracht, en werden zogeheten “bouwblokken” gedefinieerd.

“Al tekenend gingen we met teams in gesprek”, aldus Van ’t Westeinde. “Tekeningen helpen bij het verhelderen van abstracte begrippen en maken duidelijk of mensen over hetzelfde praten. Want bedoelt iedereen hetzelfde als we over ‘maatschappelijk rendement’ of ‘ontwikkelen’ praten? En wat verstaan we onder onze ‘familiewaarden’?”

Flatland - Proces

Met behulp van scenario’s en storytelling kreeg het team helder welke cruciale vragen de koers van het bedrijf bepalen. “Abstracte en complexe processen werden duidelijk én alle verschillende perspectieven komen tot hun recht. Een visuele metafoor zorgt namelijk voor een levendig gesprek, de discussies worden scherper. Zo bouwen we aan échte samenwerking en draagvlak binnen de organisatie.”

Strategie aan de muur

En waar het gezamenlijke proces gedurende die twee dagen centraal stond, mag ook het eindproduct er wezen. Van ’t Westeinde: “Wij zeggen vaak: ‘Een strategie moet makkelijk genoeg zijn om te kunnen onthouden en mooi genoeg om in te willen lijsten.’ En dat is bij Green helemaal gelukt!”

De gevisualiseerde strategie hangt nu dan ook prominent aan de muur in het kantoor in Alphen aan den Rijn. “Op deze manier is de strategie van een bedrijf geen saai rapport dat ergens in een la ligt te verstoffen, maar een zichtbare, sprekende en dagelijkse reminder van het gezamenlijke verhaal”, besluit Van ’t Westeinde.