Inhaalhuwelijken en inhaalfeesten leveren trouwbranche een topjaar op
2022 wordt een topjaar voor ondernemers in de trouwbranche. Dat voorspellen experts van Cmotions op basis van onderzoek. Belangrijkste reden: het grote aantal inhaalhuwelijken – huwelijken die vanwege de coronarestricties zijn uitgesteld naar dit jaar.
Sinds 2010 neemt het aantal trouwpartijen gestaag af. Stapten in 2010 nog meer dan 75.000 mensen in het huwelijksbootje, afgelopen jaar was dit aantal gedaald naar ongeveer 65.000. Ook een duidelijke trend: mensen trouwen steeds later. Vandaag de dag trouwen mannen gemiddeld rond hun 34e en vrouwen rond hun 31e.
Belangrijkste reden voor het lagere aantal bruiloften: steeds meer Nederlanders kiezen voor een geregistreerd partnerschap – sinds 2010 is het aantal geregistreerd partnerschappen meer dan verdubbeld.
Stellen die trouwen doen dit meestal in de warmere maanden van mei en juni en van eind augustus tot en met september. In deze periode loopt het aantal huwelijken volgens het Cmotions onderzoek op tot wel 400 per dag. In het laagseizoen wordt ‘slechts’ 100 à 150 keer per dag het ja-woord gegeven. Het betreft hierbij data uit het pre-coronatijdperk.
Vrijdag is de meest gewilde dag om in het huwelijksbootje te stappen. Op maandag worden gratis huwelijken gesloten, waardoor deze dag populairder is dan dinsdag en woensdag.
Populaire trouwdagen
We herinneren ons allemaal nog de traan van Maxima op 02-02-2002. Het koningspaar is niet het enige stel dat een voorkeur heeft voor bijzondere trouwdata. ‘Mooie’ data die binnen het trouwseizoen en in het weekend vallen staan garant voor volle trouwlocaties.
Zo was vrijdag 08-08-2008 de meest populaire trouwdag van de afgelopen 25 jaar, met bijna 3.000 huwelijken. Ook donderdag 09-09-1999 ging de boeken in als populair, met ruim 2.500 huwelijken.
Ook vandaag (22-02-2022) zal naar verwachting dus hoog scoren in de lijstjes van de populairste dagen om te trouwen in de 21e eeuw. Kijkend naar het huidige jaar zullen ook vrijdag 9 september en 16 september volgens Cmotions garant staan voor veel huwelijken.
Drie trouwseizoenen in één
Voor heel 2022 stellen de onderzoekers dat er sprake zal zijn van een van de drukste jaren in het afgelopen decennium, vooral omdat veel koppels hun huwelijken hebben uitgesteld tot de coronamaatregelen zijn uitgefaseerd. Ook is er een behoorlijke groep stellen die hun huwelijk in 2021 in afgeslankte vorm hebben gevierd en deze nu alsnog gaan inhalen met een groot feest.
De onderzoekers over hun prognose: “Door middel van een (tijdreeks)analyse is er berekend hoeveel huwelijken we hadden verwacht op basis van aantallen in de afgelopen 25 jaar. Door deze voorspelling te vergelijken met het werkelijk aantal gesloten huwelijk in de periode vanaf maart 2020 t/m oktober 2021, zijn we tot de conclusie gekomen dat er zo’n 7.000 huwelijken zijn uitgesteld. Als deze allemaal zijn uitgesteld naar 2022, wordt het een mooi feestjaar.”
“Veel huwelijken zijn in 2020 doorgeschoven naar 2021”, vertelt Romy Jakobs Helderman van Stichting Trouwbranche Nederland (STNL). “Maar ook vorig jaar was lange tijd sprake van een strenge lockdown, dus die huwelijken zijn opnieuw doorgeschoven naar dit jaar. Ook zie je dat sommigen hebben gekozen om de bruiloft klein te houden en om daarna pas het feest te organiseren. Daarom moeten we in 2022 feitelijk drie trouwseizoenen in één keer doen.”
Kortom, een positief vooruitzicht voor onder meer bruidsjurkverkopers, trouwlocaties, kappers, fotografen en taartenbakkers, die samen vorig jaar naar schatting €385 miljoen aan inkomsten misliepen.
Volgens data van The Perfect Wedding geven Nederlandse stellen gemiddeld €15.000 uit aan hun bruiloft.