Anouk Bakker en Yara Muller over hun start bij InContext

14 februari 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Anouk Bakker en Yara Muller zijn recent als consultant gestart bij InContext. Ze vertellen waarom ze hebben gekozen voor het adviesbureau en over hun onboarding.

Al tijdens haar bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg University had Yara Muller de wens om zich “meer te verdiepen in het menselijke aspect van organisaties”, zo trapt ze af. “Dat is dan ook de reden geweest dat ik uit interesse extra psychologievakken ben gaan volgen.” Hierop besloot ze de master Behavioural Economics in Rotterdam te gaan volgen. “Deze sloot naadloos aan op mijn interessegebied”.

Na haar studie ging ze als trainee aan de slag bij VodafoneZiggo. “Daar heb ik uiteindelijk verschillende marketingrollen bekleed.” Het was een leerzame tijd, vertelt Yara “VodafoneZiggo is een grote organisatie die al door diverse grote transformaties heen is gegaan. Hierdoor begrijp ik de dynamiek tijdens veranderingen en ook de rol van leiderschap, teamontwikkeling en cultuur.”

Anouk Bakker en Yara Muller - IncontextZe besloot de overstap te maken naar de adviesbranche. “De belangrijkste reden zit in de wens om in een hoog tempo grote impact te maken, het liefst bij diverse en inspirerende organisaties. Ik ervaar de meeste voldoening in mijn werk wanneer ik anderen help, daar krijg ik enorm veel energie van.” Daarnaast ziet ze de overstap naar consultancy als een “nieuwe uitdaging, waarbij ik ver buiten mijn comfortzone stap”.

Bij InContext is Yara inmiddels al begonnen aan haar eerste projecten waarin grote cultuurtransformaties centraal staan, zo legt ze uit. “Maar daarnaast ga ik me ook focussen op het inzetten van onze serious games en business-simulaties bij organisaties.”

De invloed van veranderingen op een organisatie

Anouk Bakker rondde voorafgaande aan haar professionele loopbaan een bachelor in Psychologie af en behaalde een master in Leiderschap en Verandermanagement. Ook voor haar betekent de aansluiting bij InContext een overstap naar het adviesvak. Het afgelopen jaar werkte ze als projectleider bij stadsziekenhuis OLVG, waar ze het jaar ervoor een adviserende rol vervulde richting het management van het ziekenhuis.

Ze neemt waardevolle ervaring mee naar haar nieuwe werkgever, onder meer op het gebied van organisatietransformaties. “Ik kom uit een gefuseerde organisatie in de publieke sector, waardoor ik inzicht heb gekregen in de invloed van veranderingen op een organisatie, zowel op organisatie- als individueel niveau”, legt Anouk uit. “Daarnaast heb ik een beeld gekregen van de organisatiecultuur in een groot ziekenhuis; deze ervaring stelt mij in staat om opdrachtgevers beter te begrijpen.”

Waarom ze bewust kiest voor een uitdaging in de consultancy? “Tijdens mijn werk bij het OLVG merkte ik dat ik de advieskant zo leuk vond dat ik dat voor meer organisaties wil doen. Daarnaast zit het in mijn aard om mensen te willen helpen en ik haal er dan ook de meeste voldoening uit om te zien dat dit aanzet tot verandering in gedrag.”

Daarnaast wil Anouk haar “perspectief op organisaties verbreden”, zo vertelt ze. “Door mijn ervaring op het gebied van leiderschap en verandermanagement ben ik gaan begrijpen wat de invloed is van organisatiecultuur op zowel groeps- als individueel gedrag. Nu krijg ik de kans om dit in de praktijk te ondervinden voor organisaties in meer branches dan alleen de zorg. Dit geeft mij ook de mogelijkheid om te kunnen zien waar organisaties overeenkomen en in hoeverre zij nou eigenlijk van elkaar verschillen.”

In haar nieuwe rol als consultant gaat Anouk zich binnen InContext richten op thema’s als organisatieverandering en leiderschaps- en teamontwikkeling. “Thema’s die heel nauw met elkaar verbonden zijn en die in iedere organisatie belangrijk zijn voor het veranderproces”, aldus Anouk. “Ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan en mijn eigen ervaring en kennis hierbij te gebruiken.”

The people side of business

Beide kersverse consultants zitten bij InContext uitstekend op hun plek. Daarbij geven vooral de collega’s en de mensgerichte cultuur van InContext de doorslag. “Het draait hier écht om mensen”, stelt Yara. “Ik heb altijd een enorme interesse gehad in ‘the people side of business’.”

“Ik was op zoek naar een werkomgeving en een cultuur waarbij de teamspirit hoog in het vaandel staat, waarbij collega’s elkaar inspireren, de energie én het tempo hoog is, waar we elkaar kunnen uitdagen om het onderste uit de kan maar ook het beste uit onszelf te halen”, legt ze uit. “Hoewel we pas een korte tijd binnen zijn bij InContext, kunnen we deze work environment nu al zonder enige twijfel beamen.”

Anouk knikt instemmend. “Bij InContext werd ik ook heel enthousiast over de focus op het menselijke aspect van verandering, die ook naar voren kwam in de gesprekken die ik heb gehad”, voegt ze toe. “Al tijdens de sollicitatiegesprekken werd er echt meegedacht hoe ik in de organisatie pas en wanneer ik het beste tot mijn recht kom. Ik dacht: als dit ook de manier is waarop zij met opdrachtgevers (samen)werken, dan is dit dé organisatie waar ik wil werken.”

Het brede scala aan klanten en opdrachten van het adviesbureau sprak beiden zeer aan. “Naast in de business games die InContext ontwikkelt en inzet zie ik onze kernwaarde ‘fun’ ook écht terug in de manier van werken en de samenwerking met collega’s”, besluit Anouk,

InContext, gevestigd in Baarn en zo’n 25 professionals sterk, helpt organisaties wereldwijd om mensen het beste uit zichzelf te laten halen, onder meer door leiderschap en samenwerking te versterken. Enkele van de expertisegebieden: cultuurverandering, serious gaming, business siulaties, implementatie van nieuwe manieren van werken (zoals agile), leiderschaps- en teamontwikkeling, transformatie in organisaties en strategie-implementatie.