Onderzoek: ‘Ook op de flexibele arbeidsmarkt heerst schaarste’
Wanneer organisaties in een krappe arbeidsmarkt niet aan het juiste talent kunnen komen, kunnen ze altijd terugvallen op tijdelijke krachten. Vaak een duurdere oplossing, maar wel een die op het juiste moment een oplossing biedt. Maar in de huidige ‘war for talent’ blijkt zelfs deze optie niet langer een garantie voor succes.
Volgens onderzoek van HeadFirst Group en arbeidsmarktspecialist Intelligence Group kampen na werkgevers namelijk ook flexbedrijven nu met grote schaarste. Onder meer detacheerders, interimbureaus en andere tussenpartijen zijn “zo goed als uitverkocht” en halen alles uit de kast om nieuw personeel te werven.
“Deze hyperschaarste op de flexmarkt is nieuw in Nederland”, zegt Han Kolff, Chairman van HeadFirst Group. “Organisaties hebben zich een tijd lang de luxe kunnen veroorloven om het tekort aan vaste krachten op te vullen met tijdelijke, externe professionals. Die tijd is voorbij: ook op de flexibele arbeidsmarkt heerst op alle fronten schaarste.”
Aangeboden opdrachten voor hoogopgeleide professionals ontvangen momenteel vijf keer minder aanbiedingen dan vijf kwartalen geleden. Bijna driekwart van de onderzochte zzp’ers is niet tot nauwelijks op zoek naar een nieuwe opdracht (het kwart dat wel zoekt is ‘standaard’ omdat er altijd een groep zzp’ers is die tussen opdrachten in zit).
Daarnaast is de recruitmentdruk op zzp’ers fors toegenomen. Uit de enquête van HeadFirst Group en Intelligence Group komt naar voren dat bijna zeven op de tien zzp’ers minimaal één keer per kwartaal wordt benaderd voor een opdracht.
Kortom, “het aanbod op de flexibele arbeidsmarkt droogt op”, zegt Kolff. Vooral in de sectoren waar de vraag naar vast personeel al zeer krap is – denk aan de bouw, installatiebranche, ICT, onderwijs en zorg – is de situatie nijpend te noemen.
Als gevolg van deze ontwikkeling zijn flexbedrijven druk bezig met werving en het aan boord houden van hun huidige medewerkers.
“Om in deze tijd talent te kunnen werven, binden en boeien is het noodzakelijk voor opdrachtgevers om alle zeilen bij te zetten”, aldus Kolff. “Het antwoord ligt in het verbeteren van de employer branding, inzetten van datagedreven wervingsmethodieken, benaderen van alternatieve doelgroepen en creëren van een aantrekkelijke hybride werkomgeving.”
Een ander effect van de schaarste: stijgende tarieven. Volgens de onderzoekers nemen de tarieven in 2022 over de hele linie met tussen de 3,5% en 7% toe.