Ruime meerderheid bevolking eist versoepelingen van kabinet

25 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De ruime meerderheid van de Nederlanders (64%) wil dat het kabinet tijdens de persconferentie van vanavond versoepelingen afkondigt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau I&O Research.

In maart 2020 ging Nederland voor het eerst in lockdown. Die beslissing kon destijds op veel steun rekenen. Maar liefst 91% van de bevolking stond in het algemeen achter dit beleid, terwijl 88% zei de maatregelen te steunen omwille van de volksgezondheid. En dat deze schadelijk waren voor de economie, daar had aan het begin van de pandemie 75% vrede mee. 

De ruime meerderheid van Nederland stond zo’n tweeëntwintig maanden geleden dus aardig welwillend tegenover de crisisaanpak van de regering. Maar van dat vertrouwen is inmiddels weinig over, zo blijkt uit een terugkerende studie van I&O Research.Steun van bevolking voor coronabeleidOp dit moment staat de minderheid van de Nederlandse bevolking (45%) in het algemeen achter de manier waarop het kabinet omgaat met de Covid-19 pandemie. En daar zijn beslist verklaringen voor. Zo is volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG het nodige aan te merken op de Nederlandse aanpak.

Het vertrouwen in het coronabeleid is ook gedaald doordat het kabinet verschillende malen te hoog van de toren blies. Denk aan voormalig coronaminister Hugo de Jonge, die met de kreet ‘dansen met Janssen’ jongeren wilde stimuleren zich te laten inenten, zonder daarbij oog te hebben voor de tijd die het kost voordat een vaccin werking heeft. Het gevolg: een explosie van coronagevallen aan het begin van de afgelopen zomer.

Daarnaast – en in lijn met de kritiek in eerder genoemde onderzoek van KPMG – wijkt het Nederlandse coronabeleid geregeld en op meerdere punten af van dat van omringende landen. Zo gebruikt Nederland als enige EU-lidstaat momenteel de lockdown als middel tegen de omikronvariant van het coronavirus.

En dat heeft geleid tot veel frustratie onder Nederlanders, die de afgelopen anderhalve maand massaal naar België uitweken om aldaar op het terras te zitten en te winkelen. En dat veroorzaakte op zijn beurt bijzonder veel ergernis onder Nederlandse ondernemers, die op grond van het coronabeleid voor de zoveelste keer hun deuren gesloten moesten houden – terwijl hun Belgische concurrenten hun zakken vulden met ‘Nederlands’ geld.Begrip voor coronabeleid naar stemgedrag

Niet voor niets vindt op dit moment nog maar 29% het acceptabel dat de huidige coronamaatregelen de binnenlandse economie verzwakken, aldus de laatste peiling van I&O Research. Dit betreft bovendien het laagste steunpercentage sinds het begin van de coronacrisis.

Om die reden eist de ruime meerderheid van de bevolking (64%) dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie versoepelingen aankondigt. Daarvan vindt 19 procentpunt dat het gehele beleid moeten worden losgelaten, terwijl 45 procentpunt pleit voor het laten vallen van een deel van de coronamaatregelen.

I&O Research vroeg de respondenten ook op welke politieke partij ze tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen hebben gestemd. Daaruit komt naar voren dat alleen onder VVD-stemmers een meerderheid is te vinden die de huidige coronamaatregelen nog steunt. 

Dat betekent echter niet dat de ruime meerderheid van de respondenten de verschillende coronaprotesten tegen lockdowns en het invoeren van een vaccinatieplicht steunt. Integendeel: alleen onder FvD-stemmers is een meerderheid te vinden die de protesten goedkeurt of er begrip voor heeft.

Nederland krijgt zijn zin

Inmiddels is zo goed als zeker dat de grote meerderheid van de Nederlanders die versoepelingen eist haar zin zal krijgen: traditiegetrouw zijn de afspraken van de coalitiepartners al voortijdig uitgelekt. Vanavond zal op de persconferentie hoogstwaarschijnlijk worden verteld dat de horeca en cultuursector vanaf morgen onder voorwaarden tot 22.00 open kunnen. Ook zal weer publiek welkom zijn bij sportwedstrijden.