Circa 10% van Nederlanders zal vuurwerkverbod negeren

30 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks het nationale vuurwerkverbod, zegt bijna één op de tien Nederlanders oudjaarsavond toch vuurwerk te gaan afsteken. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Normaliter mogen particulieren jaarlijks vuurwerk afsteken van 18:00 uur op 31 december tot 2:00 op 1 januari. Net als tijdens de vorige jaarwisseling wordt daar dit keer echter van afgeweken, zo meldde het kabinet op 18 december. 

“Tijdens de komende jaarwisseling is verkopen, vervoeren, buitenshuis bezitten en afsteken van oudejaarsvuurwerk verboden. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Door het coronavirus is de werkdruk in de zorg al een lange tijd te hoog.”

Ik ga deze jaarwisseing toch vuurwerk afsteken, ook als het wordt verboden

De grote meerderheid van de Nederlandse bevolking – ongeveer driekwart – geeft aan het ingestelde verbod te zullen respecteren, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. 9% van de ondervraagden geeft echter aan het aangepaste vuurwerkbeleid naast zich neer te zullen leggen. Dat kan naast een boete van €100 tot €1.200 ook een strafblad en een taakstraf opleveren, laat de Rijksoverheid weten op zijn website. 

Het Covid-19-effect

Vorig jaar voerde I&O Research ook een onderzoek uit naar de mening van Nederlanders over het vuurwerkverbod dat destijds van kracht was. Toen vond meer dan 80% dat een verbod op z’n plaats was om de zorg te ontlasten. Ook toen stonden ziekenhuizen onder hoge druk stond vanwege het coronavirus, waar destijds nog geen vaccin tegen was. 

Het afsteken van vuurwerk door particulieren moet helemaal worden verboden

Ondertussen is dat vaccin er wel. Op dit moment is ongeveer 86% van de volwassenen in Nederland ‘volledig’ gevaccineerd tegen Covid-19 (exclusief boosterprik). En die groep kijkt aanmerkelijk anders aan tegen het vuurwerkverbod dan de ongevaccineerden, zo blijkt uit het onderzoek van I&O. 

Twee derde van de gevaccineerden (67%) zegt dat er een wet moet komen die particulieren het hele jaar door verbiedt om vuurwerk af te steken. Terwijl slechts 39% van de ongevaccineerden laat weten achter een dergelijke beleidswijziging te staan.

De tegenstanders van een vuurwerkverbod framen het dilemma volgens het onderzoek van I&O als een culturele kwestie. “Zij zien het afsteken van vuurwerken als een Nederlandse traditie die niet zomaar kan en mag worden afgeschaft.”

Tegenstanders gebruiken geen culturele argumenten om hun afkeer van vuurwerk te onderbouwen. “Zij wijzen vooral op praktische bezwaren zoals geluidsoverlast, milieuvervuiling en overbelasting van de zorg”, aldus de onderzoekers.