De M&A-adviseurs achter de consultancydeal van Highberg Group

26 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

House of Performance werd vorige week overgenomen door branchegenoot Highberg Group (de groep achter BlinkLane Consulting en Verdonck, Klooster & Associates). Een blik op de M&A-adviseurs die de deal hebben vormgegeven en uitgevoerd.

Met de overname van de Utrechtse veranderspecialist zet Highberg Group een volgende stap in de buy-and-build-strategie die het bedrijf anderhalf jaar geleden startte. De reis begon met de deal tussen BlinkLane Consulting en Auctus Capital Partners. De Duitsers pompten €30 miljoen in het bureau, met als doelstelling om een adviesgroep van “Europees formaat” op te bouwen.

In mei vorig jaar werd strategisch IT-adviseur Verdonck, Klooster & Associates ingelijfd, en nu dus ook House of Performance, een specialist in agile werken, verandermanagement en datagedreven werken.

De M&A-adviseurs achter de consultancydeal van Highberg Group

Het dealteam van Highberg Group werd geleid door een intern M&A-team bestaande uit ervaren dealmakers van Auctus Capital Partners en enkele seniors van de bureaus. Zij namen de commerciële begeleiding voor hun rekening en schakelden op verschillende specialismes de hulp in van experts.

Tijdens de deal met House of Performance werd TIC Advisory ingevlogen voor het uitvoeren van de financiële due diligence van de target (adviseur: Ralph Hoogerhuis). Advocaten van DLA Piper (team: Casper Hamersma, Stefan Spaans, Jasper van Adrichem en Alexander Bodar) verzorgden juridische expertise bij de transactie.

Frederik Mulder van Atlas Fiscalisten nam de belastingtechnische aspecten van de deal voor zijn rekening. Zuidbroek Notarissen (team: Cindy Smid en Jeske de Kort) zorgde voor de formalisering van alle afspraken en de closing. En na de krabbels van twee notarissen kon de champagne uiteindelijk uit de fles.

“Met House of Performance groeit de omvang van Highberg Group naar meer dan 300 consultants en medewerkers”, aldus Han Driessen, de CEO van de adviesgroep. “Samen gaan we ons richten op digitale en organisatietransformaties bij grote Europese bedrijven. Met advies, implementatie en training helpen we hen competitief en wendbaar te blijven in een digitaal tijdperk.”

Aan de andere kant van de tafel…

Verkoper House of Performance werd op financieel vlak bijgestaan door IMAP. Het team bestaande uit Guillaume Petit, Abel Spohr en Steven Klaren adviseerde de aandeelhouders van het management consultancykantoor gedurende de hele transactie, van de voorbereiding tot en met de onderhandelingen en de closing.

Heiko van Eldijk en Ralph van den Bosch, partners bij House of Performance, kijken tevreden terug op het traject. “Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met IMAP tijdens de transactie. Het team stelde zich zeer professioneel op en had de juiste expertise en trackrecord binnen de branche om een goede deal te sluiten.”

Van Eldijk kijkt met vertrouwen naar de nieuwe fase van het bureau onder de paraplu van Highberg Group: “Deze krachtenbundeling sluit naadloos aan bij ons beeld van hoe consultancy zich ontwikkelt. De vraagstukken van onze klanten vergen steeds vaker combinaties van expertise en consultants die vanuit verschillende achtergronden willen samenwerken.”

Juridisch advies werd geleverd door HVG Law. Het team bestond uit de M&A-advocaten Bart Wolters, Laila Berrich, Merel Zwankhuizen, Luuk van Deutekom, Gijsje Derks en Rens Hoosemans.

Met een flinke groeiambitie en miljoenen nog op de plank is het M&A-team van Highberg Group (met hun ‘trusted dealmakers’) ondertussen al volop bezig met de volgende overnamedoelen. Ergens in het eerste kwartaal volgt naar alle waarschijnlijk deal nummer drie. “We kijken ook naar het buitenland”, licht Driessen een tipje van de sluier op.