BlinkLane krijgt €30 miljoen voor buy-and-build strategie

24 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

BlinkLane Consulting heeft €30 miljoen aan groeikapitaal aangetrokken van het Duitse Auctus Capital Partners, met als doel om de internationale groeiplannen te versnellen.

Het Nederlandse consultancybureau werd opgericht in 2007 en ondersteunt klanten in de private en publieke sector op diverse gespecialiseerde gebieden, waaronder bedrijfstransformaties, innovatie, de implementatie van agile manieren van werken en digitale transformaties.

Sinds de oprichting heeft het bureau het team weten uit te breiden naar de huidige 70 consultants en staf, die werkzaam zijn vanuit kantoren in Amsterdam (hoofdkantoor), Parijs en Bangalore.

Als gevolg van de “sterke groei van de vraag naar naar onze diensten” in de afgelopen jaren, zo leggen oprichters en partners Han Driessen en Ralph Hofman uit, heeft BlinkLane Consulting zijn vizier gericht op het verder versnellen van de groei. “Wij geloven dat er ruimte is voor, en behoefte aan, een middelgrote en gespecialiseerde pan-Europese speler op het gebied van organisatietransformatie, te midden van de strategiehuizen en de grote full-service partijen”, geven de twee partners aan.

Ralph Hofman en Han DriessenVooral op gebieden als digitale transformaties en agile werken ziet het bureau kansen. BlinkLane is één van de toonaangevende spelers op het gebied van agile transformaties en heeft inmiddels zo’n 40+ grote transformaties doorgevoerd bij toonaangevende bedrijven in de technologie-, finance-, industriële en telecomsectoren.

Uit onderzoek dat het bureau heeft laten uitvoeren blijkt dat de grotere Europese markten voor agile diensten de komende jaren naar verwachting met dubbele cijfers zullen groeien. In gevestigde markten zoals Duitsland en Frankrijk worden zelfs jaarlijkse groeipercentages van tot wel 20% verwacht. 

Gesterkt door deze positieve groeiverwachtingen, besloot BlinkLane om Marktlink – een Nederlandse M&A-boutique – te benaderen om een financiële sponsor te vinden. Na onderhandelingen te hebben gevoerd met “diverse geïnteresseerde partijen”, besloten ze om in zee te gaan met Auctus Capital Partners.

De Duitse private equity-firma zal €30 miljoen investeren in BlinkLane Consulting, een bedrag dat vooral gebruikt zal worden voor het aanjagen van verdere groei en professionalisering van de business.

Hofman en Driessen laten wel weten dat wanneer de juiste targets opduiken, BlinkLane ook een buy-and-build strategie zal hanteren. “Onze M&A-focus ligt primair op Nederland, Duitsland en Frankrijk.”

Gevraagd waarom BlinkLane Consulting heeft gekozen voor Auctus, laat Driessen tot weten: “Auctus heeft in onze ogen de ervaring, kennis en het trackrecord om onze groeiambities te ondersteunen, zowel organisch als door middel van doelgerichte acquisities.”

Private equity in consulting

De deal is tot stand gekomen in een periode waarin groeiende consultancybureaus steeds vaker worden ondersteund door private equity-partijen. Vandaag de dag worden grote consultancykantoren zoals AlixPartners, Capco, DuPont Sustainable Solutions en PA Consulting allemaal ondersteund door private equity-firma’s, maar ook boutique bureaus staan steeds vaker op het netvlies van deze private equity-spelers.

BlinkLane Consulting is het moederbedrijf van Gladwell Academy, een bureau dat trainingen en professionele ontwikkeling aanbiedt.

Financiële details rondom de deal met Auctus Capital Partners zijn niet bekendgemaakt.