Aantal kantoorlocaties in Enschede moet flink omlaag

03 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In Enschede moet het aantal kantoren flink omlaag worden gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Buck Consultants International (BCI).

Toen de coronapandemie in maart 2020 uitbrak werd thuiswerken de norm. Inmiddels bijna twintig maanden verder werkt een groot deel van Nederland nog steeds geregeld vanuit huis– deels omdat bedrijven de voordelen van thuiswerken zijn gaan inzien en deels omdat de coronacrisis nog steeds niet achter ons ligt. 

Het is dan ook niet zo opmerkelijk dat de kantorenmarkt in Enschede op z’n gat ligt. Zo is er de afgelopen twee jaar tijd in de Twentse gemeente geen enkel kavel verkocht waarop een kantoor kan worden gebouwd. Ook is sprake van een enorme leegstand van bestaande kantoren in de stad, concludeert BCI.

Aantal kantoorlocaties in Enschede moet flink omlaag

De afgelopen maanden onderzocht het adviesbureau in opdracht van de gemeente Enschede de lokale kantoormarkt. De stad heeft momenteel maar liefst 92 hectare aan beschikbare kantoren (zowel kavels als leegstaande panden), terwijl tot 2030 maar 36 hectare aan extra kantooraanbod nodig is. 

Het moge duidelijk zijn: Enschede beschikt over veel te veel kantoren en kavels waarop deze kunnen worden gebouwd. Het vinden van een alternatieve bestemming voor dit overschot aan kantoorruimte blijkt nog niet zo eenvoudig, want de stad beschikt over vier kantoorparken met elke hun eigen beperkingen en mogelijkheden. 

“We moeten onze strategie herzien”, vertelt wethouder Jeroen Diepemaat (VVD) aan regionale nieuwszender RTV Oost. “Dat betekent concentratie van nieuwe kantoren in de stationsomgeving en het Twentse kennispark. We hebben veel werk te verzetten op de bestaande locaties.” 

Voor de overige twee kantoorlocaties in Enschede ziet het er dus niet hoopvol uit op het moment van schrijven. Zo is op kantoorpark Zuiderval momenteel nog zo’n 7 hectare aan kavels te koop, terwijl het bij de andere locatie – de creatieve campus C-Spot – om ruim 11 hectare gaat. 

Aan die 18 hectare moet dus hoogstwaarschijnlijk een andere invulling worden gegeven. Zo zouden de leegstaande panden omgetoverd kunnen worden tot woningen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onduidelijk. De gemeente werkt momenteel aan een nieuw beleidsplan.