Shopfestijn Black Friday steeds bekender in Nederland
In vergelijking met 2020 is Black Friday weer bekender geworden onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect.
Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. De dag wordt beschouwd als het begin van het seizoen waarin kerstaankopen worden gedaan. Op Black Friday geven bedrijven zeer hoge kortingen om klanten te lokken, die geregeld uren in de rij staan tot de winkels hun deuren openen.
Sinds een paar jaren stunten ook Nederlandse bedrijven met kortingen op Black Friday – dat steeds meer bekendheid geniet in ons land, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect. Waar vorig jaar 87% van de Nederlanders wist waar Black Friday voor stond, gaat het in 2021 maar liefst om 94%.
Ondanks dat bijzonder veel Nederlanders op de hoogte zijn van het shopfestijn, zegt 62% van de respondenten er niet mee bezig te zijn. “Bijna vier op de tien ondervraagden (38%) denken wel na over aankopen op Black Friday, maar het bewust uitstellen van aankopen (16%) gebeurt minder vaak dan in 2020 (20%)”, geeft Markteffect aan.
Andere shopdagen
Black Friday vindt plaats op de dag na Thanksgiving – een Amerikaanse en Canadese nationale feestdag. De maandag erop vindt sinds een aantal jaar een vergelijkbare dag plaats. Zo luidt Cyber Monday de start van de kerstverkoop bij online winkels in. “Deze dag is een stuk minder bekend onder de Nederlanders: maar 44% weet ervan af”, aldus Markteffect.
Naast Black Friday en Cyber Monday bestaat er ook een dag waarop de Chinezen massaal winkelen. Afgelopen jaar gaven Chinese shoppers op deze dag – genaamd Singles Day – bij elkaar opgeteld maar liefst $45 miljard uit. Ter vergelijking: Amerikanen gaven volgens nieuwszender CNBC in 2020 in totaal $9 miljard uit op Black Friday.
Uit het onderzoek van Markteffect blijkt dat men in Nederland nog niet heel erg warmloopt voor Singles Day – een dag die jaarlijks plaatsvindt op 11 november. Zo laat slechts 23% van de respondenten de onderzoekers weten dat op de hoogte te zijn van Singles Day.
Singles Day ontstond in 1993 binnen de Universiteit van Nanking in China. De eerste paar jaren werd de dag vooral gevierd door Chinese studenten die trots waren op hun vrijgezellenbestaan en voor zichzelf en elkaar cadeautjes kochten. In de loop der jaren heeft het evenement zich echter ontwikkeld tot een kapitalistisch shopfestijn zoals Black Friday.