Ordina neemt order-to-cash specialist IFS Probity over

01 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ordina heeft IFS Probity overgenomen, een IT-adviesbureau gespecialiseerd in het stroomlijnen van het order-to-cashproces. Het is voor Ordina de eerste overname in ruim tien jaar.

De overname sluit volgens Ordina-topman Jo Maes aan bij de strategie om verder te groeien in de Benelux (het bedrijf telt momenteel 2.650 medewerkers) en de dienstverlening te verdiepen op thema’s waarin het al een sterke positie inneemt.

IFS Probity helpt klanten grip houden op complexe betalingsprocessen en massafacturatieprocessen. Denk aan grote nutsbedrijven die facturen uitsturen naar miljoenen Nederlanders, transportbedrijven die dagelijks te maken hebben met honderden duizenden betalingen, of spelers die een abonnement verkopen aan een grote groep abonnees.

Ordina neemt order-to-cash specialist IFS Probity over

IFS Probity – in 2004 ontstaan door het samengaan van IFS Nederland en Probity – zorgt dat klanten volledig inzicht krijgen in het order-to-cashproces, ontwerpt verbeterde processen (consultancy), ondersteunt met het bouwen van technische oplossingen in SAP (applicatieontwikkeling) en draagt bij aan de uitrol en go-live van de nieuwe manier van werken (projectmanagement). 

“We helpen organisaties met het verkrijgen van inzicht in datastromen, op basis waarvan zij facturen kunnen versturen en innen over geleverde diensten, geautomatiseerd kunnen verrekenen met derden en controle op hun financiële positie kunnen verbeteren”, legt IFS Probity-partner Jan van der Veen uit.

Door de integratie van IFS Probity voegt Ordina circa 40 medewerkers en ruim €7 miljoen omzet toe aan de organisatie. Maes is verheugd met de deal en ziet drie voordelen van de krachtenbundeling.

Om te beginnen, “IFS Probity’s expertise versterkt onze expertise in facturatieprocessen en de propositie Business Platforms en Cloud. Hiermee kunnen we een breder portfolio bieden bij grote en middelgrote klanten en overheden.” 

Ten tweede, Ordina ziet potentie om de expertise van IFS Probity te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe order-to-cash offerings voor andere markten. “De trend van veranderende contractvormen biedt ook mogelijkheden voor bredere toepassingen, zoals abonnementen en betalen voor verbruik (pay per use).” Dit zijn twee trends die in rap tempo opkomen in tal van sectoren. 

Daarnaast geeft het Ordina een kennisvoorsprong in twee segmenten die sterk aan verandering onderhevig zijn: transport en betalingen. “We verwachten hiermee nog beter in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen, zoals mobilitity as a service en cashless society. De combinatie van de expertise van IFS Probity met de slagkracht van Ordina biedt groeimogelijkheden.”

IFS Probity-partner Van der Veen laat weten dat de deal voor zijn bedrijf betekent dat het toegang krijgt tot “een bredere klantenbasis, het bredere portfolio van Ordina en de financiële slagkracht van Ordina”, waarmee het “klanten nog beter kan helpen”. Bovendien biedt dit “kansen voor onze medewerkers op brede loopbaanpaden en meer ontwikkelmogelijkheden”. 

De overname is voor Ordina de eerste in lange tijd. De laatste acquisitie die het verrichte was die van het Belgische ITG Consulting Group in 2007, kort na de overname van Wisdom en Missing Link op eigen bodem in 2006. Een jaar eerder verkocht het zijn dochterbedrijf Rijnconsult (gekocht in 2000) terug aan het managementteam.