Ordina verkoopt Rijnconsult terug aan management

30 maart 2005 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ICT-adviesbureau Ordina verkoopt het grootste deel van zijn managementadviesdochter Rijnconsult, waarvan 80% eigendom zal worden van het management en medewerkers. Amper vijf jaar geleden werd het Arnhemse adviesbureau, dat ongeveer 30 consultants in dienst heeft, door Ordina overgenomen. Ordina moet door de verkoop flink afboeken op de aankoopprijs van Rijnconsult, die destijds veel hoger was dan de huidige waarde van het adviesbureau.

Zeer beperkte synergie
Ordina liet in 2000 weten dat het grote verwachtingen had van de aankoop van Rijnconsult. Ordina liet zich onder andere inspireren door de fusie tussen de consultancyafdeling van Ernst & Young en automatiseerder Capgemini. Wederzijdse kennisuitwisseling tussen de twee bedrijven zou grote synergie opleveren, aldus Ordina. Dat bleek een inschattingsfout, zo wordt nu toegegeven. Door de combinatie van de algemene managementadvisering van Rijnconsult en de specifieke kernactiviteiten van Ordina is slechts zeer beperkte synergie gerealiseerd.

Ordina verkoopt Rijnconsult terug aan management

Minderheidsaandeel
De banden tussen Ordina en Rijnconsult worden niet volledig doorgesneden. Ordina behoudt een minderheidsbelang van 20% in het organisatieadviesbureau, waarvan echter niet uit te sluiten is dat het later nog aan management en medewerkers wordt verkocht. De huidige activiteitenverkoop van Rijnconsult levert Ordina een bedrag op van enkele honderdduizenden euro’s. Rijnconsult blijft in zijn nieuwe zelfstandige positie actief in managementadvisering en interim management.