Louise Henderickx over de stap van gemeenteambtenaar naar consultant
Na vijftien jaar in de gemeentesector is Louise Henderickx alweer zo’n twee jaar werkzaam in de consultancy op het snijvlak van de zorg en het sociaal domein. Vier vragen aan Henderickx over haar overstap naar het adviesvak.
Hoe bevalt de switch naar de consultancy?
De overstap bevalt heel goed. Het is zeker dynamisch en uitdagend, precies waar ik naar op zoek was. Ik vind het inspirerend om met zoveel professionele collega’s samen te werken.
Het team bij Morgens bruist echt van ambitie én gezelligheid. Ik ben nog steeds loyaal aan de publieke taak maar vind het heel verademend om niet meer direct met de politiek te maken te hebben: liever ben ik meer hands on en schakel ik rechtstreeks met opdrachtgevers.
Je zit nu bij (veelal dezelfde vraagstukken) ‘aan de andere kant van de tafel’. Hoe anders is dit?
Doordat ik ‘de andere kant’ goed ken, kan ik me goed in opdrachtgevers bij de overheid verplaatsen. Vanuit mijn ervaring [waaronder 15 jaar werkzaam voor Gemeente Rotterdam] ken ik de politiek-bestuurlijke dynamiek maar al te goed. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd, ook hoe je als betrokken ambtenaar daarop invloed kon uitoefenen. Timing en netwerken is bij die strategische insteek ontzettend belangrijk.
Met die vaardigheden kan ik vanuit Morgens ook meespelen. Daarnaast zie ik nu een veelkleurigheid van gemeenten. Vaak worstelen ze wel met dezelfde issues. Als je er onderdeel van bent is dat toch anders dan als consultant, maar als mens ik voel me niet minder betrokken. Organisaties en netwerken helpen veranderen in de praktijk, vérder dan een beleidsplan en losse projecten, daarin zit voor mij een enorme drive om maatschappelijk bij te dragen.
Met Morgens heb je gekozen voor een middelgroot bureau. Wat gaf de doorslag hierin?
Morgens heeft nu 50 medewerkers en daarmee een schat aan kennis en expertise. Het bureau is klein genoeg om vrijwel iedereen nog te kennen, dat maakt het laagdrempelig en informeel. Bij mijn brede achtergrond past een bureau met een breed profiel zodat ik zowel in de zorgmarkt als overheidssector aan de slag kon gaan. Plus dat Morgens vooral een ‘doe-bureau’ is gaf voor mij de doorslag: met de klant samen aan de slag en liever geen rapporten.
Uiteindelijk gaat het erom wat je anders gaat doen, dus de vertaling in gedrag en nieuwe patronen. Beleidsnotities had ik genoeg geschreven maar ik wilde dichter bij het daadwerkelijk verbeteren van die uitvoering komen. Daarnaast krijg ik de ruimte binnen Morgens om mezelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te doen, zoals een online inspiratiesessie over netwerksamenwerking organiseren samen met een collega.
Tegen welke uitdaging(en) ben je aangelopen tijdens je overstap naar de consultancy? En hoe hebben collega’s je hierbij geholpen?
Natuurlijk is het wennen om een dergelijke overstap te maken. Maar ik kwam binnen bij het jaarlijkse teamuitje: door het enthousiaste team was het ijs meteen gebroken! Het faciliteren van interactieve sessies had ik nog nooit gedaan. Vanuit Morgens kreeg ik een training in Liberating Structures (een set aan creatieve werkvormen die maximale inbreng uit de groep opleveren), ze leerden me hoe ik ‘bouwplannen’ voor sessies kon ontwerpen en vooral door heel veel zelf te doen.
Bij twijfel kan ik gauw een collega bellen om met me mee te denken. Daarnaast was bij mijn eerste opdracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken enige tijd niet helder wat het resultaat moest worden van het project terwijl ik op een ‘rijdende trein’ was gesprongen. Mijn projectcoach bij Morgens hielp me de juiste vragen te stellen en daarmee zette ik een interventie in, die uiteindelijk zeer gewaardeerd werd door de opdrachtgever.