Lotte Dragt en Elsa van Bruggen over werken bij Turner

19 juli 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lotte Dragt en Elsa van Bruggen zijn beiden werkzaam binnen de onderwijspraktijk van Turner. Vier vragen aan de twee consultants over het soort opdrachten dat ze uitvoeren en hun ervaringen bij het middelgroot adviesbureau.

Waarom koos je voor Turner?

Lotte: “Wat me vooral bij is gebleven zijn de open gesprekken tijdens het sollicitatietraject. De collega’s hielpen met reflecteren op mijn carrièreoverwegingen en boden me de mogelijkheid om meer van mijzelf te laten zien. Ik had een goed gevoel bij de mensen die er werkten en wist dat ik hier veel kon leren.” 

Elsa: “Ik was niet van plan om over te stappen naar een ander organisatieadviesbureau. Helemaal niet zelfs. Totdat ik Jeroen Visscher [managing partner van Turner] een keer tegenkwam op een congres. Zo merkte ik dat er nog meer bevlogen organisatieadviseurs in het onderwijs werkten. Daardoor werd ik toch nieuwsgierig naar Turner.”

“En toen ik tijdens de ook sollicitatiegesprekken andere Turners ontmoette gaf dat veel energie. Werken met nieuwe mensen, die weer andere ervaringen en manieren van werken met zich meebrengen.”

Lotte Dragt and Elsa van Bruggen - Turner

Aan wat voor opdrachten werk je zoal?

Lotte: “Meestal doe ik twee tot drie projecten tegelijk. De ene keer gaat het over toekomstbestendig onderwijs bij een mbo-instelling en de andere keer gaat het over een nieuwe organisatiestructuur. Laatst leidde ik een onderzoek voor hoger onderwijsinstellingen over de lessen uit de coronaperiode.” 

“Vóór de coronaperiode werkte ik veel op locatie bij opdrachtgevers, meestal ben je dan een hele dag bij één onderwijsinstelling. Nu we online werken is het wat vloeibaarder en werk ik ieder uur aan iets anders. Ik bereid dan bijvoorbeeld een werksessie voor; wat met vijf mensen kan zijn, maar ook met twintig mensen.”

“De uitdaging is om te zorgen dat we samen aan de slag gaan, in plaats van alleen maar te praten, én dat het energie geeft. Extra belangrijk met al dat online werken. Na zo’n sessie werk ik dat vervolgens weer uit.” 

Elsa: “Ik richt me vooral op opdrachten in het mbo waarbij een complex vraagstuk moet worden opgelost en uitgevoerd met mensen uit de organisatie zelf. Altijd een combinatie van het begeleiden van het proces en het inbrengen van onderwijskennis.”

“Ik zorg dat we samen een heel concreet resultaat behalen, geen dik rapport. Vaak eindig ik met een infographic of praatplaat: iets wat iedereen in de organisatie direct begrijpt en waar je meteen mee aan de slag kunt.”

“Vorig jaar begeleidde ik een groep mbo-instellingen die zelf het initiatief nam om te leren van de coronacrisis. Dat soort initiatieven zou ik vaker willen begeleiden. Ik denk ook dat dit hard nodig is. Ik denk dat mbo-instellingen vaker de handen ineen moeten slaan.” 

Wat valt je het meest op aan werken bij Turner?

Lotte: “De mensen die er werken, dat waardeer ik zo. En ook de vrijheid die we voelen: binnen de afspraken en kaders zelf bepalen hoe je iets aanpakt. Ik geloof dat mensen zo hun kwaliteiten beter kunnen benutten en echt tot bloei komen.”

“Ik ben ook verrast over de invloed die ik als jonge consultant heb binnen de organisatie. Mijn overtuigingen en kwaliteiten worden positief ontvangen. Het geeft mij het gevoel dat ik daarmee mijn steentje kan bijdragen aan de organisatie.”

“Maar wat Turner voor mij zo speciaal maakt, is dat ik er zo mezelf kan zijn. Dingen die soms wat raar worden gevonden kunnen hier prima, zoals een brainstorm liggend op de grond met een flip-over, in plaats van aan een tafel. Ik voel geen rem om mezelf te zijn.”

Elsa: “Het werken met mijn energieke Turner-collega’s. De een is goed in nieuwe creatieve werkvormen bedenken en de ander heeft weer bakkenvol innovatiekennis. Iedereen is inspirerend op zijn of haar manier en we krijgen allemaal de ruimte om verschillend te zijn. Heel prettig.” 

“Wat ik bij Turner ook zo goed vind is de continue aandacht voor leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld: voordat je aan een nieuwe opdracht begint stel je leerdoelen op: waarin wil je groeien, waar kijk je naar uit, waar ben je onzeker over? Die bespreek je dan in je team en met je coach. Zo kwam ik erachter dat de partners bij Turner zich kwetsbaar opstellen en volop willen leren. Dat vind ik gaaf!” 

Wat zijn jouw toekomstplannen als consultant?

Lotte: “Ik zou het heel leuk vinden om iets meer mijn specialiteit te kunnen concretiseren. Ik wil in een paar woorden kunnen omschrijven wat mijn toegevoegde waarde is en dat je mij daarvoor moet hebben. Vervolgens wil ik projecten doen waarbij ik die specialiteit toepas, zodat ik dit steeds verder kan versterken.” 

Heb je nog tips voor andere consultants die twijfelen over een overstap?

Elsa: “Als je het gevoel hebt dat je ergens anders meer kunt leren, ga dan op onderzoek uit. Ik dacht altijd dat het nergens zo leuk kon zijn als op mijn warme oude nest. Maar er bestaan ook andere warme nesten. Echt waar. Dus gewoon die sprong wagen!”

Over de twee Turners
Lotte Dragt is sinds maart 2018 werkzaam bij Turner. Ze maakte de overstap vanuit de schoolbanken – na het behalen van haar mastertitel aan Rotterdam School of Management, Erasmus University. Elsa van Bruggen werkte voor Turner zo’n tien jaar voor Hutspot, een boetiek organisatieadviesbureau voor de onderwijsbranche. Ze is sinds januari 2020 in dienst.