Jeroen Visscher leidt werkgroep Onderwijs van AI Coalitie

06 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse AI Coalitie heeft Jeroen Visscher van Turner benoemd tot het hoofd van de werkgroep Onderwijs.

Afgelopen najaar werd door 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) gelanceerd. Inmiddels telt de coalitie al 140 partners, waaronder verschillende ministeries en universiteiten, belangenbehartigers als MKB-Nederland en VNO-NCW, en diverse grote bedrijven als Ahold Delhaize, IBM, Google, ING, KLM, Capgemini en Atos.

Samen sterven deze partijen ernaar om van Nederland een speler van formaat te maken het terrein van artificiële intelligentie (AI). De coalitie brengt organisaties samen om de uitdagingen van de verschillende toepassingsgebieden met AI aan te pakken.

“De NL AIC wil dat Nederland mee kan doen met de koplopers in Europa op het gebied van kennis én toepassing van AI, ten behoeve van welvaart en welzijn met inachtneming van Nederlandse en Europese normen en waarden”, aldus de NL AIC. “Dit vereist een collaboratieve keten aanpak, waarbij overheid, bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken.”

Van de waarde van AI hoef je vandaag de dag weinigen nog te overtuigen. De technologie kan in elke denkbare sector worden ingezet om bijvoorbeeld processen te stroomlijnen, kosten te besparen of waardevolle inzichten op te doen uit grote hoeveelheden data. Om haar agenda zo effectief mogelijk ten uitvoer te kunnen brengen, heeft de NL AIC zeven werkgroepen, ieder gericht op zijn eigen sector.

Jeroen Visscher, Kwartiefmaker werkgroep OnderwijsEen van deze werkgroepen is Onderwijs, en Turner-managing partner Jeroen Visscher gaat als Kwartiermaker Onderwijs vorm geven aan deze werkgroep.

“AI gaat grote impact hebben op ons onderwijs van de toekomst”, stelt Visscher in toelichting op zijn benoeming. “Ik vind het vanuit het perspectief van technologische vernieuwing een enorm potentieel hebben voor de kwaliteit van onderwijs. Wat ik echt spannend vind zijn de veranderkundige en ethische aspecten die AI meebrengt voor bijvoorbeeld studenten en docenten. Ik neem de uitdaging graag aan om dit samen met hen vorm te geven. Met goede plannen, én met snelle doorvertaling en acties in de onderwijsketen.”

In zijn nieuwe rol kan Visscher putten uit zijn uitgebreide ervaring met onderwijs én publiek-private samenwerking. Hij werkt sinds 2008 bij Turner, waar hij zich binnen het onderwijsdomein richt op thema’s als samenwerking en prestatieverbetering. Sinds 2016 vervult hij bij Turner tevens de rol van managing partner. Eerder werkte hij onder meer voor EYKPMG en Capgemini.

Kees van der Klauw, coalitiemanager van de NL AIC, reageert verheugd op het initiatief van Visscher om vorm te geven aan de werkgroep Onderwijs. “Er is al veel aandacht voor onderwijs in AI, maar het is van belang dat we ook de mogelijkheden van AI voor het onderwijs benutten. Dat kan op alle niveaus in zowel vakgericht onderwijs als algemeen onderwijs. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan gepersonaliseerde digitale leermiddelen en daar kan AI bij helpen.”