Adoptie van AI gaat keihard. Nu de mensen nog
De adoptie van artificial intelligence (AI) en machine learning – twee van de meest veelbelovende opkomende technologieën voor bedrijven – komt snel van de grond. Maar nu de technologie rappe stappen zet, is het van net zo’n groot belang dat de people-kant van AI dezelfde ontwikkeling ondergaat, stellen onderzoekers van KPMG en Capgemini Invent.
Uit het onderzoek van KPMG komt naar voren dat inmiddels 20% van de grote bedrijven op grote schaal gebruikmaakt van AI. 30% gebruikt AI reeds in beperkte mate – wat betekent dat ze zich nog in een experimentele of prototypefase bevinden – of maakt al gebruik van AI in bepaalde functies zoals supply chain, human resources en sales.
Omarming AI neemt vlucht
Ruben de Wolf, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van kunstmatige intelligentie, legt uit: “De bouwstenen van artificial intelligence, zoals tekst- en beeldanalyse zijn volwassen aan het worden, zodat bedrijven er nu al de vruchten van kunnen plukken. Veel bedrijven zijn dan ook bezig met het operationaliseren en industrialiseren van succesvolle experimenten rondom kunstmatige intelligentie en machine learning.” De vooruitzichten voorspellen een onverminderde harde groei in de omarming van AI, stellen de onderzoekers. Want als het aan de respondenten ligt, zal de helft van de bedrijven binnen drie jaar grootschalig gebruikmaken van kunstmatige intelligentie.
Voorbeelden van praktische toepassingen van AI zijn er inmiddels legio. Zo gebruiken banken AI om hun fraudeopsporing te intensiveren of te verbeteren, maakt luchtvaartmaatschappij KLM in zijn operaties gebruik van de technologie, waarmee het zich een koploper mag noemen op het gebied van digital operations en maintenance, en hebben Spotify en Netflix AI ingezet om hun customer experience te verhogen.
Een van de redenen dat AI steeds meer aanslaat in het bedrijfsleven is het groeiende gemak waarmee de technologie kan worden toegepast. De opkomst van low-code platforms, zoals Appian, OutSystems, Pega en ServiceNow, maken dit vandaag de dag mogelijk. “Het helpt AI uit het lab naar de werkvloer te krijgen”, laat De Wolf weten.
Low-code platforms zijn oplossingen die ervoor zorgen dat het programmeren van IT-regels en het bouwen van applicaties relatief eenvoudig is geworden. Waar bedrijven en professionals decennialang afhankelijk waren van developers, kan de business nu gemakkelijk het heft in eigen handen nemen. Met als gevolg dat digitale innovaties versneld werkelijkheid kunnen worden.
Techniek = check. Nu de mensen nog
Nu de techniek steeds meer voet aan de grond heeft gekregen, verschuift de focus – lees: zorgen – naar de menskant van de vernieuwing. Want, “het realiseren van concurrentievoordeel met AI vergt veel meer dan alleen de inzet van technologie”, benadrukt De Wolf. “Het effectief inzetten van AI in de hele onderneming vereist een combinatie van het juiste talent, zoals nieuwsgierigheid én vakkennis.”
Hoe belangrijk dit is komt naar voren in het onderzoek van Capgemini Invent. De management consulting, digitale innovatie- en transformatietak van Capgemini ondervroeg 2.250 leidinggevenden en medewerkers van grote organisaties wereldwijd naar de ontwikkelingen in het AI-landschap. Wat blijkt? Respondenten zien vooral emotionele intelligentie vaardigheden – zoals zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiebeheer – als een kritische succesfactor.
Als gevolg zal de vraag naar emotionele intelligentie-vaardigheden verzesvoudigen. De uitdaging zit hem er echter in dat er momenteel een gapend gat ligt tussen de vraag en het aanbod van goed geschoolde AI-professionals, en dat gat zal naar verwachting alleen maar groter gaan worden. “De training van AI-professionals houdt geen gelijke tred met deze ontwikkeling, hierdoor zullen veel bedrijven niet in staat zijn om de voordelen van AI te plukken”, zegt Claudia Crummenerl van Capgemini Invent. Leiders vrezen dan ook voor de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. De Wolf vult aan: “De marktwaarde van ervaren AI-specialisten zoals data scientists en data engineers is de afgelopen jaren geëxplodeerd.”
Het zijn echter niet alleen mensen die ontwikkeld moeten worden om de vruchten van AI optimaal te kunnen plukken. “Governance speelt ook een rol. Goed bestuur en toezicht, waarbij bedrijven zich de vraag moeten stellen of zij de regels volgen, geeft De Wolf tot besluit aan: “ Steeds meer bestuurders onderkennen het belang van deze basisvoorwaarde en zijn ook bereid hierin te investeren.”