Yanick Mollema over starten in de consultancy bij Turner

28 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Yanick Mollema startte direct na zijn master Change Management als junior consultant bij Turner. Wat maakt starten bij Turner zo uitdagend? Welke ontwikkeling heeft hij in zijn eerste negen maanden doorgemaakt? En hoe bevalt dat? 

Waarom koos je na je studie voor de consultancy?

“Wat me in het adviesvak aantrekt is dat je als consultant steeds nieuwe dingen blijft doen. Je werkt constant aan een nieuw project, met onbekende mensen, in een andere omgeving. Aangezien ik snel ergens op uitgekeken ben, past dat wel bij me.” 

En waar ben je precies mee bezig?

“Goede vraag! Als student kreeg ik daar van andere consultants nooit een goed beeld van, dan zeiden zij: ‘Ik zit bij de klant.’ Maar ik wilde weten wat je precies de hele dag doet. Dus nu ga ik proberen om mijn antwoord zo concreet mogelijk te maken. Hier komt ‘ie … Ik ben vooral bezig met het maken van businesscases, het maken van omgevingsanalyses voor bedrijven, het zoeken van trends in de markt. En vooral veel workshops en andere sessies voorbereiden, geven en uitwerken.”

Wat verraste je aan het werk als consultant?

“De gigantische hoeveelheid post-its, haha! Tijdens mijn studie had ik nog nooit een post-it aangeraakt. Maar even serieus: bij consultancy had ik echt ellebogenwerk verwacht. Zo’n ‘survival of the fittest’-idee. Bij Turner heerst die sfeer gelukkig niet. Hier is iedereen bezig met zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en het leveren van het beste resultaat. Consultants bij Turner zijn echt gefocust op ‘wat wil ik en waar wil ik heen’. Turner is daar de ideale plaats voor, want iedereen helpt elkaar hierin en je leert hier ontzettend snel.”

“Hier kijken we naar: wat kan jij leren en waarin kan jij groeien? Die expliciete aandacht voor ontwikkeling vond ik erg belangrijk toen ik begon. In de gesprekken met grotere adviesbureaus merkte ik dat je als starter met een grote groep tegelijk specifieke vaardigheden leert. Daardoor word je heel goed in die specifieke taken, maar duurt het veel langer tot je jezelf ook op andere niveaus kunt ontwikkelen. Dat kan bij een minder groot bureau als Turner wel.” 

Yanick Mollema over starten in de consultancy bij Turner

En wat heb je die eerste negen maanden geleerd?

“Wat ik bijzonder vond, was dat ik als snel met senior collega’s bij de opdrachtgever aan tafel zat. Tijdens de gesprekken met een CEO word je echt in het diepe gegooid, maar wel op een gecontroleerde manier. Hierover heb je wekelijkse reflectiegesprekken met je inwerkcoach, die ontzettend waardevol zijn. Van nature kijk ik bijvoorbeeld eerst even de kat uit de boom, maar al snel heb ik dat afgeleerd. Het is de bedoeling dat je met scherpe dingen komt in zo’n gesprek. Je bent niet alleen een spons, je bent ook adviseur.” 

“Op dat soort dingen zal een senior collega je sneller aanspreken, waardoor je ontwikkeling veel sneller gaat. Een ander voorbeeld is dat ik er tijdens die gesprekken achter kwam hoeveel aannames ik onbewust doe. Maar dat moest ik snel veranderen. Daar komt een nieuwsgierige, vragende houding voor in de plaats, zodat ik dingen echt zeker weet. Dat leer je niet zo snel wanneer je weinig contact hebt met collega’s met meer ervaring.”

Wat doet Turner verder aan jouw ontwikkeling?

“Als je bij Turner begint, stippel je samen je inwerkcoach een leerplan uit. Uit alle gesprekken kreeg ik al snel scherp hoe ik functioneer en hoe ik me positioneer ten opzichte van anderen. Dat inzicht helpt me om me verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd wil ik ook dichtbij mijzelf blijven, dat mijn authenticiteit niet ten koste gaat van mijn ontwikkeling. Die authenticiteit neem je bij Turner gewoon mee: hoe haal je het beste uit jezelf?” 

En hoe ervaar je Turner als organisatie?

“Al voordat ik begon, was me duidelijk dat Turner de betekenisvolle projecten pakt en echt voor kwaliteit gaat. We spelen op hoog niveau, en dat zie je overal aan terug. Onderscheidend is de impact die we hebben met projecten, van boardroom tot postkamer. Je neemt iedereen mee in de verandering. Wat me verder opviel was het familiegevoel, de saamhorigheid.”

“Zodra je start, heb je direct kennismakingsgesprekken met iedereen, van junior-collega’s tot aan partners. Naast dat het belangrijk is dat je weet waarvoor je elkaar kunt benaderen, is het ook goed om elkaar als persoon te leren kennen. Turner is niet alleen erg gezellig, het is ook een ontzettend professionele club. Over alles is nagedacht; overal is wel een procedure of een systeem voor.”