The Board Whisperers helpt bestuurders moedig leiderschap te omarmen

22 juli 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Nederland is weer een adviesbureau rijker. Waar veel gevestigde branchegenoten klanten helpen de voortdurende verandering van het bedrijfslandschap bij te benen, laat het nieuwe ‘The Board Whisperers’ ze juist graag even stilstaan. “Het is goed om af en toe de tijd te nemen om een ​​ander perspectief te krijgen op je visie en hoe je daar wilt komen”, aldus medeoprichter Sonja Wekema.

Het verhaal is inmiddels bekend: het bedrijfsleven verandert steeds sneller en bedrijven moeten alles op alles zetten om bij te blijven in deze oneindige race. In dit verhaal wordt steevast gerefereerd aan de immer voortdenderende technologische vooruitgang, die digitale transformatie naar de top van iedere bestuursagenda heeft gekatapulteerd.

De veranderingen die binnen het bedrijfsleven spelen gaan echter veel verder dan dat. Naast de eeuwige drang voorwaarts is een beweging gaande waarin de vraag wordt gesteld wat ‘voorwaarts’ eigenlijk precies inhoudt: streef je als bedrijf alleen maar naar hoge kwartaalcijfers, of moet waarde op een veel bredere manier worden gedefinieerd?

Sonja Wekema en Daphne Laan - The Board Whisperers

Evenwicht in de boardroom

The Board Whisperers wil organisaties helpen bij het nadenken over dergelijke vragen, waarbij het nieuwe bureau bestuurders ook nadrukkelijk naar zichzelf wil laten kijken – bijvoorbeeld op het gebied van diversiteit

Oprichters Daphne Laan en Sonja Wekema wijzen erop dat het aandeel vrouwen in Nederlandse RvB’s nog altijd slechts 12,4% is: “Op dit tempo kan het nog decennia duren voordat er sprake is van een meer evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen binnen de boardrooms van bestuurlijk Nederland.”

Met The Board Whisperers willen ze “nú impact te maken”, vertelt Laan. “In plaats van te praten over percentages vrouwen in de boardroom, bieden we nu al een creatieve oplossing om een ander geluid aan tafel te brengen.”

Zo stimuleren ze organisaties tot het samenstellen van een evenwichtiger bestuur. Wekema: “Samen met besturen, executive teams en toekomstige leiders is het mogelijk om te versnellen naar nieuw leiderschap. Voor toekomstbestendige raden van bestuur die diversiteit in denken omarmen, bruggen bouwen tussen de generaties en waarbij vrouwelijke en mannelijke waarden in balans zijn.”

Dat een divers bestuur ook het bedrijf zelf ten goede komt is inmiddels uitgebreid aangetoond. “De voordelen van teams met leden met een diverse achtergrond zijn groot”, licht Wekema toe. “Zo bekijken ze problemen en kansen vanuit meerdere invalshoeken en beoordelen ze bedrijfsstrategieën op een andere manier. Dat maakt het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen en effectievere prestaties te leveren.”

Moedig leiderschap

Door bestuurders te helpen bij dergelijke uitdagingen helpt The Board Whisperers ze om “moedig leiderschap” te omarmen. “Wij geven advies, ondersteunen bij de implementatie – omdat we uit ervaring weten dat bedrijven dat vaak lastig vinden – én zorgen voor nazorg, omdat wij vanuit een vertrouwensrelatie werken”, aldus Laan. “We verleggen de grenzen van wat mogelijk is om nieuwe kansen te creëren.”

“We dagen de status quo uit, helpen bedrijven zich te herdefiniëren, zichzelf opnieuw uit te vinden en hun grenzen te verleggen.”

Via een drietal typen trajecten – acceleratie, transformatie en reset – fungeren Wekema en Laan als “sounding board” voor executives en opkomende leiders in veelal internationale organisaties.

Wekema: “Bij acceleratie helpen we organisaties hun (groei)ambities te laten versnellen en waardegedreven op te schalen, bij transformatie gaat het om het vernieuwen van de bedrijfscultuur – daarbij altijd de businessdoelstellingen in ogenschouw nemend – en bij reset kan het gaan om een moment van zelfreflectie, een overdracht van founders naar een nieuwe opzet, businessmodel of governancestructuur.”

Ander perspectief

Bij het brengen van een ander perspectief naar de boardroom vertrouwen Wekema en Laan natuurlijk niet alleen op het feit dat ze zelf vrouw zijn, maar ook op hun jarenlange ervaring.

Wekema begon haar loopbaan als consultant bij Capgemini en werkte vervolgens tien jaar voor Shell, onder meer als Project Manager van wereldwijde projecten, Senior Advisor Employee Engagement voor de hele Shell Group en Global Head of HR voor Shell Chemicals Operations & HSSE. “Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van interne leiderschapsprogramma’s, Inclusion & Diversity en Safety Leadership lead.”

Vier jaar geleden besloot ze voor zichzelf te beginnen en weer te gaan studeren. “In 2017 heb ik The Other Perspective opgericht als internationale netwerkorganisatie op het gebied van cultuurtransformatie en leiderschapsontwikkeling – die blijft bestaan – en nu dus The Board Whisperers.”

Daphne Laan heeft een achtergrond in de technologie, media en social impact. Ze werkte onder meer drieënhalf jaar voor T-Mobile en negen jaar voor Google. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor de technologie-industrie, global clients als Philips, de ecosysteem & partner-strategie en dealmaking. Daarnaast was ze de Lead voor Women @ Google in Nederland.

In 2018 richtte Laan haar eigen bureau House of Wonder op, waarmee ze zich richt op management consulting, executive coaching en spreken. Ook is ze bestuurslid van het Down to Earth Collective, een social impact-organisatie die zich inzet voor duurzaamheid.

Creatieve problem solvers

Laan en Wekema leerden elkaar kennen toen ze beiden zitting namen in de Opleidingscommissie van de opleiding Executive Coaching aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “We kwamen erachter raakvlakken te hebben in onze waarden en kijk op de wereld en daarbij de rol van boards in organisaties”, legt Laan uit. “Zo besloten we de krachten te bundelen en op een unieke manier met klanten te gaan werken en maatwerk te bieden.”

“We varen wel bij complexiteit, brengen polariteiten samen – ratio en intuïtie –, zoomen in en uit en zijn creatieve problem solvers”, licht Wekema de aanpak van The Board Whisperers verder toe. “We dagen de status quo uit, helpen bedrijven zich te herdefiniëren, zichzelf opnieuw uit te vinden en hun grenzen te verleggen om een impactvolle verandering teweeg te brengen. Alles om teams en organisaties courageous leiderschap te laten omarmen en creativiteit en innovatie te stimuleren.”