Hoe moderniseer je de arbeidsvoorwaarden?

07 juli 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De manier waarop we werken verandert, onze arbeidsvoorwaarden hobbelen daar vaak een beetje achteraan. Hoe kun je die arbeidsvoorwaarden moderniseren of meerdere arbeidsvoorwaardenregelingen samenvoegen? Dat leren HR-professionals in de nieuwe post-hbo opleiding ‘Duurzame arbeidsvoorwaarden’ van de CHE. 

De opleiding start in oktober 2021 en is ontwikkeld in samenwerking met Quintop. Het HR-adviesbureau begeleidt al ruim 25 jaar arbeidsvoorwaardentrajecten bij zowel profit- als non-profitorganisaties en levert een stevige inhoudelijke bijdrage aan het programma. Partner Wilco Bontenbal van Quintop en CHE-relatiemanager Petra Schoen vertellen over de nieuwe opleiding. 

Welke vragen leven er bij bedrijven en organisaties als het gaat om arbeidsvoorwaarden?

Wilco: “Een eerste vraag die we veel horen is: hoe kunnen we ze moderniseren? Veel organisaties hebben een arbeidsvoorwaardenpakket dat al jaren hetzelfde is, terwijl er van alles veranderd is in de organisatie, de manier van werken en de visie op goed werkgeverschap. Thema’s als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit hebben bijvoorbeeld vaak nog geen volwaardige plek in de arbeidsvoorwaarden.” 

Leergang Duurzame Arbeidsvoorwaarden

“Heel actueel is ook de opkomst van hybride werkvormen, als gevolg van de coronapandemie. Hoe ondersteun je met arbeidsvoorwaarden dat medewerkers een deel van hun week thuiswerken? Verder zien we nieuwe vraagstukken op het gebied van beloning en performance management. Beoordelingsgesprekken zijn bijvoorbeeld op hun retour, maar hebben nog wel een stevige plek in de arbeidsvoorwaarden.”

“In andere organisaties zie je dat door fusies en overnames soms meerdere arbeidsvoorwaardenregelingen naast elkaar bestaan en beloond wordt via verschillende cao’s. Daar is de vraag vooral: hoe kunnen we die arbeidsvoorwaardenregelingen harmoniseren?”

Wat vinden HR-professionals uitdagend in zo’n verandertraject?

Petra: “Hoe geef ik het proces vorm? Dat is denk ik de kernvraag van veel HR-adviseurs. Je doet dit niet dagelijks en het is ontzettend complex. Als je gaat sleutelen aan arbeidsvoorwaardenregelingen krijg je namelijk met veel partijen te maken. Van medewerkers en de ondernemingsraad tot managers, directie en vakbonden. Die hebben allemaal andere wensen en belangen.” 

“Hoe neem je iedereen mee, creëer je draagvlak en werk je in co-creatie aan een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket? Je kunt zo’n traject eigenlijk niet top-down doen, maar het is spannend om anderen toe te laten op jouw terrein. Om zo’n traject in te gaan zonder dat je precies weet wat de uitkomst wordt. In de post-hbo is daar veel aandacht voor.”

Wat maakt deze opleiding anders dan andere opleidingen over arbeidsvoorwaarden?

Petra: “Wij gaan ervan uit dat HR-professionals zelf in staat zijn om de vakontwikkelingen over arbeidsvoorwaarden bij te houden. We bundelen de belangrijkste trends voor je, wijzen je op literatuur en delen kennis via videoclips zodat we tijdens de lesdagen de diepte in kunnen gaan. Welke visie heb jij als HR-adviseur bijvoorbeeld op arbeidsvoorwaarden: hoe vind je dat werkgever en werknemer met elkaar om moeten gaan? En wat betekent dat voor de manier waarop je jouw vak uitoefent? Je leert dus niet alleen hoe je zo’n veranderproces aanpakt, maar ontwikkelt je ook als professional.”

Wilco: “Wat ik ook nog nergens anders gezien heb, is dat je tijdens de opleiding werkt aan een arbeidsvoorwaardenvraagstuk in jouw organisatie. Dat is een harde voorwaarde om deel te kunnen nemen. Zo kun je namelijk meteen toepassen wat je leert.”

“Verder laten we in de opleiding zien hoe andere organisaties hun arbeidsvoorwaarden hebben gemoderniseerd of geharmoniseerd en schetsen je verschillende routes en manieren om zo’n traject aan te pakken. En er is aandacht voor de strategische functie van arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden zijn een ‘knop’ waar je aan kunt draaien om doelen van je organisatie te realiseren. Dat is nog weleens onderbelicht.” 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Petra: “De opleiding is bedoeld voor HR-adviseurs, HR-managers en HR-directeuren. Er zijn in totaal 12 bijeenkomsten verspreid over 9 maanden. De bijeenkomsten vinden plaats bij de CHE in Ede.” 

“Tijdens die bijeenkomsten is er veel ruimte voor intervisie en dialoog. We merken namelijk dat daar behoefte aan is. Veel HR-professionals werken alleen of hebben geen collega’s met wie ze kunnen sparren over dit specifieke thema. Het is waardevol om te horen hoe een vakgenoot in een andere branche zo’n arbeidsvoorwaardentraject aanpakt, om elkaar te scherpen en te leren van elkaars uitdagingen.”