Jeroen van der Sluis: Van klant tot directeur bij Solid Professionals

07 juli 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Sinds het begin van dit jaar is Jeroen van der Sluis directeur consulting bij Solid Professionals. Hoewel hij niet eerder werkte voor de finance- en riskspecialist is hij toch een oude bekende: als manager bij ING was hij een van de eerste klanten van het kantoor. Van der Sluis blikt terug op zijn ervaringen als klant van Solid Professionals én vooruit op zijn ambities als directeur consulting.

Jeroen van der Sluis beweegt zich al twee decennia in de financiële sector. Na zijn professionele loopbaan in 2001 te zijn gestart als consultant bij Atos, waar hij zich inzette voor het pensioenfonds van Philips, maakte hij een jaar later de overstap naar O&i management consultants. Vanuit daar werkte hij vier jaar als Business Process Management Consultant voor ING, waarna hij als Manager Finance & Change Execution in vaste dienst trad bij de grootbank.

“In mijn rol bij ING kreeg ik de opdracht om een nieuw financial accounting & reporting-team op te bouwen”, vertelt Van der Sluis. “Een team dat opgewassen zou zijn tegen de uitdagingen die horen bij het opzetten van een servicecenter.”

Jeroen van der Sluis, Solid Professionals

Daarbij had hij behoefte aan iemand die met hem kon meedenken en “precies begreep welke kennis, kunde en vaardigheden er nodig waren”, zo legt hij uit. “Diezelfde partner moest ook begrijpen dat die kennis geborgd moest worden in de organisatie. Aan tijdelijke snelle oplossingen had ik niks.”

Zo’n partner bleek echter nog niet zo eenvoudig te vinden. “15 jaar geleden waren er bijna geen partijen die openstonden voor een dergelijke samenwerking. Het was tijdelijke inhuur of werving & selectie. Ik kreeg vaak te horen: ‘Wij kunnen geen opleidingscentrum zijn voor onze klanten.’”

Wederzijds vertrouwen

Zijn zoektocht naar een bureau dat het anders aanpakte bracht hem op het spoor van Solid Professionals, dat toen nog maar kort bestond. “Ik sprak in die tijd met Marcel van Wersch. Marcel was op dat moment net, samen met Wim Meijer, gestart met Solid Professionals. We legden samen de basis voor een nieuw businessmodel dat zowel voor de klant als voor Solid Professionals rendabel was.” 

Ze bedachten een opzet waarin ING twee jaar met iemand werkte, waarna de bank en de medewerker konden besluiten of ze met elkaar verder wilden. “Ik hoefde me geen zorgen te maken over het wervingsproces, of iemand wel voldoende kennis had en hoe iemand zich op persoonlijk vlak verder kon ontwikkelen. Alles werd geregeld en ik kon erop vertrouwen dat het ook goed geregeld werd.”

In de jaren daarna bleef Van der Sluis samenwerken met Solid Professionals. “Wederzijds vertrouwen was een van de belangrijkste waarden en beweegredenen waarom Marcel en Wim Solid Professionals opgericht hadden. We hadden aan een paar woorden genoeg. Op een gegeven moment kon ik zelfs bellen en hoefde ik alleen nog te zeggen: ‘Ik zoek iemand met de communicatievaardigheden van Jantje en de kennis van Pietje.’”

Kwaliteit als basis voor samenwerking

Inmiddels bevinden veel van de mensen die via Solid Professionals bij ING zijn gekomen zich in dezelfde positie als Van der Sluis 15 jaar geleden, en richten nu hun eigen teams op. “Ik hoop dat ik die mensen geïnspireerd heb en dat elkaar helpen en gaan voor kwaliteit de basis vormt voor toekomstige samenwerkingen.”

“Ik denk dat de financiële sector voor een van de meest revolutionaire transities van de afgelopen decennia staat.”

Zelf heeft Van der Sluis in februari zijn oude nest verlaten om zijn jarenlange samenwerking met Solid Professionals naar het volgende niveau te tillen: sinds februari vervult hij bij de finance- en riskspecialist de rol van directeur consulting. Zijn grootste uitdaging voor de komende tijd is “het vertalen van de thema’s en proposities van Solid Professionals naar directe acties”, zo legt hij uit.

“Er is een duidelijke visie en in combinatie met de thema’s uit het jaarplan ligt er voor mij een grote rol om de lijnen verder uit te zetten. Daarnaast vind ik het belangrijk om binnen het team van consultants een gevoel te laten groeien dat de bijdrage van eenieder belangrijk is. Als consultant ben je niet alleen bezig met je klant. Ook je collega’s en het delen van kennis hebben een hoge prioriteit. Je kunt alleen sterker worden als je kennis deelt.”

Iedereen is zoekende

Tegelijkertijd zal hij uiteraard klanten in de financiële sector helpen met het aangaan van hun uitdagingen – en die liegen er volgens Van der Sluis niet om.

“Ik denk dat de financiële sector voor een van de meest revolutionaire transities van de afgelopen decennia staat. Wat betekent dit alles voor de inrichting van de processen, de manier waarop je je dienst verleent en hoe zorg je ervoor dat je je snel aan kunt passen? Dit is een hele uitdagende transitie, die veel van mensen vraagt. Nog niemand weet wat de uitkomst is.”

Daarbij wijst hij ook op de veelbesproken – en gevreesde – intrede van BigTech in de financiële sector. “Je ziet dat er grote spelers, zoals Google, opstaan die zich in rap tempo ontwikkelen om concurrerend te worden met de huidige dienstverlening van banken.”

In het succesvol reageren op dergelijke ontwikkelingen kunnen financiële dienstverleners en Solid Professionals elkaar volgens Van der Sluis goed versterken. “Kennis is niet zozeer macht. Kennis is kracht. Daarom is een partnership zo belangrijk: je krachten bundelen.”

“De huidige paradigma’s en dogma’s in de financiële sector zijn sterk aan het veranderen”, licht hij toe. “Er is niet één waarheid en iedereen is zoekende. Juist door samen op te trekken en kennis te delen, komen we bij de antwoorden die nodig zijn om verder te ontwikkelen.”