Coronapandemie zorgt voor afkoeling op de arbeidsmarkt
De coronapandemie zorgt voor wat afkoeling op de arbeidsmarkt. Vergeleken met de periode vóór de Covid-19-crisis komen bedrijven makkelijker aan nieuw talent, en ook bestaande medewerkers zijn minder geneigd om hun werkgever te verlaten. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software, gehouden onder meer dan 2.000 HR-professionals.
Waar jaren sprake is geweest van een ‘war for talent’ is dit door de pandemie niet langer het geval. Anno 2021 geeft iets meer dan de helft (56%) van de HR-professionals aan moeite te hebben met het aantrekken van mensen. Vorig jaar lag dit percentage op 70% en in 2019 zelfs op 75%.
En hoewel HR-professionals meer uitdagingen verwachten als het gaat om het invullen van vacatures in 2022 (naar 60%), zullen deze bij lange na niet in de buurt komen van de grote druk op de arbeidsmarkt waar tussen 2018 en 2020 sprake van was.
Als gevolg hiervan is het thema werving & selectie en employer branding gedaald op de prioriteitenlijst van HR-directeuren. Stond dit onderwerp vorig jaar nog op plek twee, inmiddels is het voorbijgestreefd door arbeidsomstandigheden en gezondheidsbeleid. Niet heel verrassend, gezien de impact van de pandemie op het werk en onze gezondheid.
De moeilijkheidsgraad van werving verschilt echter tussen de verschillende functiegroepen. Voor functies in de ICT of techniek ligt de schaarste het hoogst: meer dan de helft ondervindt problemen bij het vinden van het juiste talent. In vakgebieden zoals bijvoorbeeld human resources, legal, marketing of communicatie zijn de problemen het minst – minder dan 15% geeft aan moeite te hebben bij de werving van nieuwe kandidaten.
Behouden van talent
Net als het werven gaat momenteel ook het behouden van medewerkers gemakkelijker. Ruim een vijfde (21%) van de HR-professionals geeft aan dat het een uitdaging is om medewerkers te behouden. Dit percentage lag vorig jaar nog op 32%.
Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot vermoedt dat ook deze daling mede verklaarbaar is door het uitbreken van het coronavirus. “Door de coronacrisis en de onvoorspelbare economische omstandigheden zullen werknemers toch eerder kiezen voor de zekerheid van hun huidige functie. Nu van baan wisselen vinden ze misschien toch uiteindelijk te spannend.”
Daarbij komt dat veel werkgevers zich van hun beste kant hebben laten zien tijdens de crisis. Zo zijn er bedrijven die op hun reserves hebben ingeteerd om werkgelegenheid te waarborgen. Of bedrijven die steunmaatregelen hebben aangevraagd met als doelstelling om hun mensen baanzekerheid te geven. Bij een aanzienlijke groep medewerkers heeft dit tot waardering geleid. Zij betalen hun werkgever nu terug in de vorm van hun commitment.
Het onderzoek constateert verder dat organisaties een aantal interventies die bijdragen aan talentbehoud hebben opgeschroefd. “Zo heeft een derde van de organisaties het opleidings- of loopbaanprogramma geïntensiveerd en is meer aandacht voor flexibele arbeidsomstandigheden – in de hoop om meer mensen tevreden te houden en dus te behouden”, aldus Van der Spek.