Bedrijfs-IT verantwoordelijk voor steeds meer CO2-uitstoot

21 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Bedrijfs-IT zorgt wereldwijd voor steeds meer CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een nieuwe studie van adviesbureau Capgemini.

Terwijl bedrijven met behulp van technologie verduurzamen, is een deel daarvan op zijn beurt verantwoordelijk voor de nodige hoeveelheid aan broeikasgassen. Zo was ruim 1.100 megaton aan CO2-uitstoot in 2020 toe te schrijven aan bedrijfs-IT. Die hoeveelheid komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van zo’n 245 miljoen personenauto’s.

Volgens de onderzoekers van Capgemini blijft het daar niet bij. In 2025 zorgt bedrijfs-IT wereldwijd voor ruim 2.100 megaton aan CO2-uitstoot, wat overeenstemt met de jaarlijkse uitstoot van maar liefst 463 miljoen personenauto’s. Best wel fors dus, zeker als je bedenkt dat het gaat om ongeveer een derde van het totale aantal personenauto’s wereldwijd (dat zijn er circa 1,3 miljard). 

CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door bedrijfs-IT naar jaar

Desondanks zien veel organisaties momenteel nog niet de noodzaak om hun bedrijfs-IT te verduurzamen. Zo zegt slechts 22% van de respondenten – senior IT-managers, duurzaamheidsprofessionals en senior executives van bedrijven met een omzet van meer dan $1 miljard – van plan te zijn om de komende drie jaar meer dan 25% van hun CO2-voetafdruk te verkleinen met duurzamere bedrijfs-IT.

Dat slechts een kleine hoeveelheid bedrijven haar IT wil verduurzamen komt volgens Capgemini doordat de meerderheid zich niet bewust is van de klimaateffecten van de technologie. Zo is wereldwijd niet meer dan 43% van de ondervraagden zich bewust van de CO2-voetafdruk van hun bedrijfs-IT. 

Nederlandse organisaties scoren op dit vlak net wat beter: in ons land laat 51% van de respondenten weten zich bewust te zijn van de hoeveelheid CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door hun bedrijfs-IT.

In hoeverre beschikken bedrijven over een hoogstaande IT-duurzaamheidsstrategie

Binnen de banken- (52%) en de detailhandelsector (51%) is het bewustzijn over de klimaateffecten van bedrijfs-IT het grootst, terwijl het in de industriële productiebranche het kleinst is (28%).

Het bewustzijnsgebrek wordt deels veroorzaakt door het huidige duurzaamheidsbeleid: momenteel is daarbinnen nauwelijks aandacht voor de rol van bedrijfs-IT. Zo heeft wereldwijd circa 50% van de bedrijven een algemene duurzaamheidsstrategie, terwijl slechts 18% beschikt over een IT- duurzaamheidsstrategie met expliciete doelstellingen. 

“Binnen de wereldwijde verduurzamingsmissie mag IT niet worden verwaarloosd”, zegt Cyril Garcia, CEO van Capgemini Invent. “Organisaties moeten de koolstofkosten van onze digitale wereld erkennen en ernaar handelen door de overstap naar bedrijfsmodellen die worden ondersteund door duurzame IT-oplossingen te versnellen.”

“Naast een duurzame softwarearchitectuur, zijn steun en gedragsveranderingen van alle betrokkenen binnen een organisatie cruciaal om van de IT-transformatie een succes te maken”, vervolgt Garcia, die benadrukt dat duurzame bedrijfs-IT meerdere zakelijke voordelen oplevert. “Denk bijvoorbeeld aan een hogere nettowinst, een beter imago en daardoor een hogere klanttevredenheid.”