Cyril Garcia Chief Executive van Capgemini Consulting

23 februari 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Capgemini heeft Cyril Garcia benoemd tot de nieuwe CEO van zijn management consultancy tak, Capgemini Consulting. Garcia volgt Xavier Hochet op, die het bureau de afgelopen twee jaar leidde. De nieuwe executive is afkomstig uit de interne gelederen van Capgemini Consulting, waar hij eerder dienst deed als landelijke CEO van het bureau voor Frankrijk en Spanje.

Cyril Garcia heeft een lange staat van dienst bij Capgemini. In 1993 sloot hij zich aan bij Bossard Consultants, een Frans consultancybureau dat in 1997 door Capgemini werd overgenomen. In de eerste tien jaar bij het adviesbureau droeg Garcia bij aan vele grote transformaties in de sectoren zakelijke dienstverlening, nuts en media. In 2002 werd hij gepromoveerd tot Vice President en werd hij verantwoordelijk voor de Franse publieke sector binnen Capgemini Ernst & Young, de unit die gelanceerd werd na Capgemini’s overname van Ernst & Young Consulting voor $11 miljard*.

Zes jaar later, in 2008, werd Garcia benoemd tot Head of Business Development van de Franse tak, een positie die hij twee jaar bekleedde, waarna hij benoemd werd tot Strategy Director voor Capgemini Group. Daarnaast werd hem een plaats in de Group Executive Committee van het consultancybureau toegekend, waar hij onder andere samenwerkte met Paul Hermelin, die sinds zijn aanstelling in december 2001 bestuursvoorzitter en CEO is van Capgemini Group. Meest recent deed Garcia dienst als CEO van Capgemini Consulting France en Capgemini Consulting Spain.

Cyril Garcia, Paul Hermelin en Xavier-Hochet

Capgemini Consulting
Op basis van een periode van sterke resultaten in Frankrijk en Spanje, besloten Hermelin en zijn Executive team Garcia te benoemen tot wereldwijde CEO van Capgemini Consulting, met ongeveer 4.000 werknemers een van Europa’s grootste management consulting bureaus. Garcia volgt Xavier Hochet op, die Capgemini Consulting sinds april 2013 leidde toen hij op zijn beurt Fransman Pierre-Yves Cros verving. Onder leiding van Hochet veerde het consultancybureau terug uit de crisisjaren, en maakte bijzonder sterke stappen op het gebied van ‘thought leadership’. Een paar maanden geleden werd het bureau benoemd als de op een na beste kennisleider van de adviesbranche, mede op basis van hun diepteonderzoek naar voornamelijk digitale transformatie. Hiertoe werkt het bureau regelmatig samen met MIT en, meer recentelijk, ook met Altimeter Group. Toen Hochet zijn nieuwe rol aannam stond Capgemini’s consultingtak nog op nummer 15 in de lijst.

Garcia heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor het uitbreiden van de footprint van het bureau in zijn belangrijkste markten, zoals Frankrijk, de UK, Nederland en Spanje, evenals het versterken van zijn marktpositie in opkomende regio’s. Vanuit functioneel perspectief zijn er een aantal onderwerpen die hoog op Garcia’s agenda staan, waaronder Big Data, cyber security, ‘people transformation’ en IT-ontwikkelingen. Een ander belangrijk aandachtspunt is het verder versterken van Capgemini Consulting’s reputatie in de markt – vorig jaar werd het bureau benoemd als een van de top 25 meest prestigieuze management consulting bureaus van Europa, en het managementteam maakt er geen geheim van dat zij zich erop richten om vanaf hun 18de plek te stijgen naar een plaats in de top 10.

Capgemini Consulting

“Cyril Garcia heeft in zijn tijd Capgemini Consulting succesvol geleid in Frankrijk en Spanje, en heeft gedemonstreerd over sterke operationele en leiderschapsvaardigheden te beschikken. Ook heeft hij diepgaande kennis van de gehele organisatie,” aldus Hermelin over de aanstelling van de nieuwe CEO.

De Nederlandse tak van Capgemini Consultign wordt geleid door Johan van den Arend Schmidt. De Britse organisatie staat onder leiding van David Williams.

* In februari 2000 verkocht Ernst & Young zijn 18,000 man sterke consulting tak aan Cap Gemini voor grofweg $11 miljard in cash en aandelen. In mei 2004 verwijderde Capgemini de ‘Ernst & Young’ brand uit de naam van de consultancytak, als gevolg van het verlopen van de vierjarige licentie die het bureau had om Ernst & Young’s naam te blijven gebruiken.