Circulaire economie-modellen leveren strategisch voordeel op
Bedrijven die actief investeren in crculaire economie-principes plukken daar de vruchten van. Uit nieuw onderzoek van Kearney blijkt dat circulaire leiders soms tot wel tientallen procentpunten beter presteren dan hun directe concurrenten.
Kearney heeft het onderzoek gehouden onder 150 wereldwijde bedrijven. Het strategy consultancykantoor nam in de survey de voor- en nadelen van circulaire modellen onder de loep en concludeert dat 34% van de ondervraagde organisaties kan worden omschreven als een ‘leider’ op het gebied van circulaire economie. Deze leiders presteren op diverse gebieden beter dan de achterblijvers in de markt. Zo weet 32% meer omzet te genereren en profiteert 38% van kostenbesparingen.
De resultaten zijn volgens de onderzoekers opvallend, gezien de grote impact die de circulaire economie heeft. Ooit werd aangenomen dat het juist een kostenpost voor bedrijven betekent, maar inmiddels is duidelijk dat het omarmen van duurzaamheid de omzet juist een boost kan geven. Bovendien profiteren bedrijven met een duidelijke circulaire branding van een betere naamsbekendheid en een hogere loyaliteit vanuit de klant.
In een reactie op de resultaten van het onderzoek geeft Kearney-partner Yelena Ageyeva-Furman aan: “De circulaire economie is de volgende fase in de noodzakelijke stap van de wereldwijde economie naar een duurzame toekomst. Het rapport zegt het duidelijk: de voordelen van een circulaire strategie komen niet enkel het milieu ten goede. In feite levert het implementeren van circulaire initiatieven aanzienlijke financiële en reputatievoordelen op."
Bedrijven die door Kearney zijn ondervraagd gebruiken nog altijd “te veel niet-hernieuwbare energiebronnen" in hun productieprocessen. De toekomst ziet er echter rooskleurig uit, zo stellen de onderzoekers. Bij 40% van de bedrijven neemt circulaire economie een centrale positie in binnen hun duurzaamheidsagenda.
Het rapport is uitgebracht op een kritiek moment. We bevinden ons in een tijd waarin de wereld zich geconfronteerd ziet met een toenemende schaarste van hulpbronnen en een aanzienlijk afvalprobleem. Momenteel wordt jaarlijks meer dan 100 miljard ton aan materialen verwerkt en wordt meer dan 91% van deze materialen nieuw uit de grond gehaald. Een circulaire economie is de sleutel om deze trend te doen keren door afval en emissies terug te dringen.