Nieuwe tool geeft inzicht in circulaire waarde van grondstoffen

25 februari 2020 Consultancy.nl

Een consortium van vier bedrijven heeft de krachten gebundeld om samen, zoals ze het zelf omschrijven, “’s lands eerste model voor circulaire taxatie van grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen” te lanceren.

Met het model spelen de partijen – JLL, New Horizon, Grant Thornton
 en NIBE – in op de toenemende noodzaak tot het omarmen van circulaire processen. Volgens het ‘Circularity Gap Report’ dat jaarlijks wordt gepresenteerd op het World Economic Forum is momenteel slechts 9% van de wereldeconomie circulair te noemen – dat wil zeggen; minder dan 10% van de 92,8 miljard ton aan mineralen, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa die zich jaarlijks in de economie begeeft, wordt hergebruikt.

Circulair grote impact in vastgoed

De vastgoedsector is een sector waar een circulaire aanpak een groot verschil kan maken, aangezien het een van de meest grondstofintensieve sectoren in onze economie betreft. Om meer circulair te worden moet de sector gebruikmaken van circulaire nieuwbouw om het totale verbruik van grondstoffen te verminderen. Ook moeten er circulaire principes worden gehanteerd, die de CO2-footprint van de grondstoffen in het bestaande vastgoed verlagen.

De mannen achter de ‘Wearthy Taxatie’ tool

Hoewel het besluit om circulair te werken door een groot deel van milieugerichte vastgoedeigenaren en bouwbedrijven wordt ondersteund, valt de toepassing in de praktijk vaak tegen. Het belangrijkste knelpunt is dat de kosten voor circulair bouwen (nog) niet opwegen tegen de investeringen. Althans, dat denkt men, omdat vaak het benodigde inzicht in de monetaire toegevoegde waarde van circulair werken ontbreekt.

Wearthy Taxatie

Met de zogeheten ‘Wearthy Taxatie’ tool bieden de initiatiefnemers een oplossing voor dit vraagstuk. Johan Vonck, van vastgoedadviseur JLL legt uit: “Het taxatiemodel biedt cijfermatig inzicht in de waarde van herbruikbare materialen en grondstoffen. Het kan vastgoedeigenaren helpen om betere en duurzamere beslissingen te nemen, met als gevolg het verzilveren van circulaire impact.”

Een van de factoren die het taxatiemodel in ogenschouw neemt, zijn de externe effecten. Vandaag de dag worden deze – denk aan de milieu-impact die winning, productie en transport van grondstoffen veroorzaken – amper tot niet meegenomen in de prijs van grondstoffen. Het model biedt inzicht in deze factor, wat in andere sectoren – zoals retail of mijnbouw – ook wel bekendstaat als ‘true pricing’.

De andere partners achter de ‘Wearthy Taxatie’-tool dragen ieder voor zich op een specifiek gebied bij aan het initiatief. Grant Thornton en NIBE leveren accountancy, belastingadvies en consultancy op het gebied van duurzaam bouwen, terwijl New Horizon een leverancier is van bouwmaterialen en een aannemer voor circulaire projecten.

More on: Grant Thornton
Netherlands
Company profile
Grant Thornton is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Grant Thornton is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.