5 manieren waarop low-code bijdraagt aan een digital native-organisatie

28 mei 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer organisaties zoeken naar manieren waarop ze met beperkte middelen en schaarse resources de transformatie kunnen maken naar een klantgerichte digitale organisatie van de toekomst. Vaak lukt het wel om bijvoorbeeld een agile manier van werken te introduceren, maar de stap naar een ‘digital native’-organisatie is lastig. 

In een volledig ‘digital native’-organisatie van de toekomst staat de klant in het middelpunt, zijn business en IT volledig geïntegreerd en ontstaat een klimaat van continue innovatie. Volgens experts van First Technology kan het gebruik van low-code (platforms waarmee ook niet IT-experts applicaties en dashboards kunnen ‘bouwen’) een belangrijke aanjagende rol spelen in het realiseren van zo’n digital native-organisatie.

1. Low-code helpt om de grenzen tussen IT en business open te breken

Met een low-code developmentplatform (of Platform as a Service), zoals Mendix of Microsoft PowerApps, wordt een groot deel van de technische randvoorwaarden ingevuld om op een moderne en veilige manier IT-oplossingen te bouwen. De toonaangevende low-code platforms van vandaag zijn cloud-native of bieden een geïntegreerde cloudomgeving aan waarin nieuwe apps en oplossingen met een druk op knop getest of in productie genomen kunnen worden.

Hoe low-code bijdraagt aan een digital native organisatie

Non-functionele aspecten als security en schaalbaarheid zijn al afgedekt in het platform. Daarnaast bieden de meeste platforms een geïntegreerde CI/CD-pijplijn, multibranch-versiebeheer en app lifecycle management. Door alle technische moeilijkheden out-of-the-box mee te leveren in het platform krijgt IT steeds meer de rol van lean-IT in het standaardiseren en aanbieden van infrastructuur en technologie. 

Hiermee krijgt de business steeds meer mogelijkheden om zelf (of met ondersteuning van een partner) apps en oplossingen te bouwen.

2. Low-code vergroot het potentieel aan developers

Doordat de technische IT-aspecten door het low-code platform worden afgevangen, is het ook voor niet-IT medewerkers (zoals businessanalisten of procesexperts) mogelijk om zelf een app te bouwen. Dit wordt makkelijker naarmate het low-code platform gebruiktmaakt van model-driven development, waarbij met what-you-see-is-what-you-get schermen en drag&drop flow- en datadiagrammen de complete functionaliteit gebouwd en gevalideerd kan worden. 

De belofte is dat de citizen developer zelf aan de slag kan, maar zelfs met de meest toonaangevende low-code platformen is enig analytisch inzicht nodig.

In ieder geval biedt low-code de mogelijkheid om de pool aan app developers binnen de organisatie enorm te laten groeien. De schaarse full-stack developers kunnen zich dan focussen op maatwerk dat niet standaard met het low-code platform opgeleverd kan worden.

3. Low-code faciliteert omnichannel-klantbediening

Een veelvoorkomende toepassing van een low-code platform is het bouwen van applicaties die gebruikt worden om de engagement met klanten en medewerkers te personaliseren en uit te breiden naar de verschillende interactiekanalen voor een geïntegreerde customer journey. Veel low-code platforms, zoals Mendix, blinken uit in de mogelijkheden om met behulp van een UI framework een onderscheidende gebruikerservaring te realiseren. 

Hierdoor doet zo’n low-code platform vandaag de dag niet meer onder voor de native apps volledig gebouwd in bijvoorbeeld Xamarin, Angular of React. Een low-code platform biedt daarbij het voordeel dat de code en logica hergebruikt kunnen worden voor de verschillende interactiekanalen om zo omnichannel-klantbediening te ondersteunen. 

4. Low-code biedt een platform voor innovatie

Low-code wordt ook gebruikt als een aanjager van innovatie. Omdat de snelheid van low-code ontwikkelen een factor 3 tot 5 hoger ligt dan bij full-stack programmeren (afhankelijk van hergebruik en complexiteit), is het met low-code een stuk goedkoper om snel nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Door het volledige prototype meteen in low-code te maken als een productiewaardige app, kun je stappen in het design- en bouwtraject overslaan. Zo kan er veel sneller feedback opgehaald en doorontwikkeld worden.

Met low-code krijgt de organisatie er een tool bij, waarmee snel nieuwe ideeën uitgewerkt en uitgeprobeerd kunnen worden. Hierbij kan de business ook zelf aan de slag zonder dat er shadow-IT ontstaat. Hiermee wordt een klimaat geschapen dat innovatie stimuleert, worden barrières binnen IT weggenomen en kan een organisatie de markt voorblijven.

Verder lezen: Zes redenen waarom low-code innovatie een boost geeft 

5. Low-code reduceert de complexiteit van IT

Low-code is bij uitstek geschikt om de complexiteit van IT te reduceren. In de praktijk groeien veel IT-landschappen uit tot een onbeheersbaar monolithisch IT-landschap. Dit ontstaat onder meer door een buy-and-build strategie waarbij IT-landschappen in elkaar worden geschoven, of door de drang om maatwerk in te bouwen in IT-processen en -systemen. 

De toonaangevende low-code platforms bieden een open API-gebaseerde integratielaag waarmee makkelijk geïntegreerd kan worden met de verschillende ‘systems of record’ in de organisatie. Vervolgens kunnen alle organisatie- of afdelingsspecifieke processen en toepassingen gerealiseerd worden in low-code, zonder dat hiervoor weer volledig maatwerk ontstaat. 

Platforms als Mendix en PowerApps bieden hiervoor standaard ondersteuning van workflow management, terwijl een platform als Appian volledig draait op een BPM en business rules core. Alle ‘maatwerk’ logica kan op deze manier losgetrokken worden van de standaard backendsystemen in de organisatie. Wanneer dit daarnaast gecombineerd wordt met omnichannel-portalen en mobile apps naar klanten en ketenpartners, ontstaat een flexibel microservices-landschap gebaseerd op low-code dat toekomstvast is en wendbaar voor elke volgende fase. 

First Technology biedt technologiediensten en werkt met tal van low-code leveranciers zoals Mendix, MS Power, UIPath, Pega en Appian. Zusterbedrijf First Consulting is een adviesbureau gespecialiseerd in advies en implementaties.