First Technology en Typeqast zetten nearshore low-code capability op

12 maart 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De technologiezuster van First Consulting – First Technology – heeft in samenwerking met Typeqast een nearshore capability opgezet voor low-code software.

Met het oprichten van First Technology heeft consultancybedrijf First Consulting zijn technologie-expertise gebundeld en IT-diensten verder uitgebreid. Naast de van oudsher sterke combi van business consultancy en het ontwikkelen van businessapplicaties, is het bedrijf zich de afgelopen jaren steeds meer gaan richten op bredere IT-diensten zoals architectuur, inrichting van cloudomgevingen en applicatiebeheer op de geïmplementeerde bedrijfsoplossingen. 

Met de joint venture met Typeqast, een Nederlands bedrijf dat softwareontwikkelingsteams levert aan bedrijven in ons land en Europa, zet First Technology nu de volgende stap in zijn ontwikkeling. 

First Technology en Typeqast zetten nearshore low-code capability op

Low-code als succesvol alternatief

Low-code platforms zoals Mendix en Microsoft Power bieden de mogelijkheid om snel en zonder diepgaande programmeerkennis businessapplicaties en softwareoplossingen te bouwen, terwijl gebruikers wel de vrijheid hebben om alle functionaliteit volledig op maat te maken. 

Hiermee biedt low-code een ‘best of both worlds’ tussen de standaard off-the-shelf platforms en volledig maatwerk door full-stack coding. In de praktijk varieert low-code, afhankelijk van het gekozen platform, van volledig visueel modelleren tot een combinatie van configuratie en coderen.

First Technology heeft de afgelopen jaren een succesvolle low-code praktijk opgebouwd met meer dan honderd low-code specialisten in Nederland, Duitsland en de UK. In combinatie met de business consultancy en industriekennis van het zusterbedrijf, heeft First Technology hiermee een sterke positie opgebouwd als toonaangevende implementatiepartner voor enterprise-scale Mendix-, PowerApps- en Appian-oplossingen. 

Hierbij helpt het bedrijf organisaties met het inpassen van low-code technologie in hun digitale strategie en IT-architectuur, het opzetten van een eigen low-code Competence Center, of neemt het de ontwikkeling en het beheer van een nieuwe oplossing volledig voor zijn rekening. 

Nearshore als een logische volgende stap

Naarmate de markt van low-code applicatieontwikkeling meer volwassen wordt en de vraag naar low-code oplossingen steeds groter en gevarieerder wordt, ziet First Technology dat de schaarste aan low-code experts in de markt groeit en het sourcingmodel voor de uitvoering van de opdrachten geoptimaliseerd kan worden. 

Ook kan de samenstelling van het ontwikkelteam variëren gedurende de applicatielevenscyclus. In het begin is vaak behoefte aan een zwaarder on-site team met meer expertise op het vlak van businessanalyse, applicatie-architectuur en UX design. Naarmate het project vordert, kan opgeschaald worden met meer (offsite) ontwikkel- en testcapaciteit. Na inproductiename van het eerste Minimum Viable Product, kan de focus van het team verschuiven van nieuwbouwontwikkeling naar meer (offsite) DevOps-werk. 

Martijn Smeets, Managing Partner van First Technology, zegt hierover: “Met het opzetten van een nearshore capability voor low-code spelen we in op de volgende stap in de groei van low-code. Door onze klanten een hybridemodel van onshore- en nearshore-consultants te bieden, zorgen we voor schaalbaarheid en een prijsniveau dat in elk van de fasen in de levenscyclus van een applicatie gevraagd wordt.”

Een joint venture

Om aan deze vraag te kunnen voldoen, is First op zoek gegaan naar een partner met ruime ervaring in nearshore softwareontwikkeling die dezelfde hoge kwaliteit van consultants en IT-diensten hanteert. Het vond deze in het snelgroeiende Typeqast.

“Voor Typeqast betekent de samenwerking met First Technology dat we onze portfolio van technologieën kunnen uitbreiden van full-stack en frontend development naar low-code ontwikkeling”, aldus Sonja Meijerink, CEO van Typeqast.

“Met het opzetten van deze joint venture hebben wij een ideale combinatie gecreëerd waar we de low-code expertise van First Technology kunnen inzetten en tegelijkertijd op het gebied van nearshoring verder kunnen groeien door de skills, schaalbaarheid en kostenefficiëntie van Typeqast.”

Met de bundeling van krachten heeft de combinatie een schaalbare poule van low-code ontwikkelaars beschikbaar voor de volledige levenscyclus van applicatieontwikkeling – vanaf architectuur en ontwerp tot en met implementatie en 24/7-beheer. Daarnaast biedt Typeqast – wanneer dat toch nodig is – extra expertise en capaciteit voor aanvullende full-stack softwareontwikkeling. 

Martijn Smeets: “We beginnen met het opzetten van een nearshore-team voor low-code, omdat daar de acute vraag vanuit onze klanten het grootst is. Direct daarna zullen we ons richten op de dataplatformen zoals Microsoft Azure en PowerBI, en later dit jaar ook op de overige technologieën in ons portfolio zoals robotics en process automation. Het doel is om in de loop van dit jaar voor alle technologieën naast een sterk onshore-team ook een nearshore capability beschikbaar te hebben voor onze klanten.” 

Mendix en PowerApps zijn, met Azure, PowerBI, UIPath, Pega en Appian, voorbeelden van technologieën die First Consulting en First Technology toepassen binnen het technologiedomein waarin het consultancybedrijf bij zijn klanten opereert. Naast solution design, applicatieontwikkeling en DevOps-diensten biedt het bureau ook diensten op het vlak van architectuur, data & analytics en digitale strategie.