First Consulting zet in op combinatie van BPA en low-code

15 mei 2020 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de overname van SmartRules afgelopen jaar heeft First Consulting, naast een sterke low-code propositie als top drie-Mendix implementatiepartner, nu ook een uitgebreide competentie in huis op het vlak van Business Process Automation (BPA)-technologie met de Appian- en PegaSystems-platformen. Hoe positioneert First Consulting deze platformen ten opzichte van elkaar en wanneer heeft welk platform de voorkeur? 

Met in totaal meer dan honderd specialisten in huis op zowel het Mendix- alsook het Appian- en Pega-platform heeft de consultancyorganisatie na de overname een interne benchmarkstudie uitgevoerd om de drie platformen te vergelijken. Naast veel online beschikbare documentatie en reviews zijn er diverse rapporten van Gartner en Forrester beschikbaar waarin de platformen worden vergeleken. 

Voorlopers in de markt

In het Gartner Magic Quadrant voor “Enterprise Low-Code Application Platforms” worden Mendix en Appian beide als Leader gekwalificeerd, terwijl Pega als Visionary wordt geclassificeerd. Daarentegen worden zowel Pega als Appian in het Magic Quadrant voor “Intelligent BPM Systems” als Leader gerankt, terwijl Mendix hier niet in voorkomt. De Forrester Waves laten een vergelijkbaar beeld zien, hoewel Appian en Pega daar beide niet meer worden meegenomen bij de low-code developmentplatformen vanwege hun focus op Business Process Automation. 

Enterprise Low-Code Application Platforms en Intelligent BPM Systems

Een kanttekening bij zowel de Gartner- als Forrester-rapporten als de meeste online documentatie en reviews, is dat deze deels gebaseerd zijn op de input en visie vanuit de platformleveranciers zelf. “Op het eerste gezicht lijkt het of alle platformen op dezelfde capabilities heel sterk scoren”, zegt Patrick van Herpen, partner bij SmartRules en verantwoordelijk voor de BPA-praktijk, “terwijl er ook verschillen zijn als je naar details gaat kijken of er zelf implementaties mee gaat doen”. 

“De beschikbare rapporten geven een goede richting en vertrekpunt, maar de klant doet er verstandig aan om met een technologiepartij als First Consulting te praten om de praktijk hierachter beter te begrijpen. Daarom hebben we onze experts van de drie platformen in detail naar de functionele en non-functionele capabilities laten kijken, de ontwikkelomgevingen naast elkaar gelegd en verschillende aspecten ook ‘onder de motorkap’ met elkaar vergeleken.” 

Naast algemene factoren als licentieprijzen en strategische partnerships van de leveranciers, heeft het adviesbureau in de interne benchmark gekeken naar de capabilities in vier categorieën:

1. Business implementatie (denk aan business-IT samenwerking en out-of-the-box business-functionaliteit)
2. User eXperience (UX en native mobile support)
3. Applicatieontwikkeling (no-code vs lowcode vs maatwerkcode, application lifecycle management)
4. Infrastructuur en integratieopties (hosting, connectoren, performance en security)

De drie platformen behoren allen tot de top in de markt als het gaat om professionele ontwikkelplatformen waarbij je zonder programmeerkennis (coding) snel complexe businessapplicaties en enterprise-oplossingen kunt realiseren. Het platform vangt hierbij veel technische overhead voor je af, zoals interne consistentie en herbruikbaarheid, het automatisch installeren van de app in de cloud en standaardgebruikersinteractie in zowel webbrowsers als mobile devices. Ook qua integratiemogelijkheden zijn er bij de drie platformen nauwelijks nog beperkingen.

First Consulting is een implementatiepartner van: Mendix vs Appian vs Pega

Mendix

Hoewel er een grote overlap zit tussen de drie ontwikkelplatformen, en je veel oplossingen of apps met alle drie de platformen prima zou kunnen realiseren, profileert Mendix zich vooral op het gebied van zeer geavanceerde en maatwerk gebruikersinteractie die nodig is voor interactieve B2C- en B2B-klantportalen, slimme apps en hybrid of native mobiele toepassingen. Daarnaast biedt Mendix een volledig grafische ‘model-driven’ ontwikkelomgeving voor zowel de professionele of ‘full-stack’ ontwikkelaar alsook voor de meer business-georiënteerde (of zelfs ‘citizen’) analist/ontwikkelaar. 

Dit laatste maakt het ook makkelijker om als organisatie zelf een eigen low-code competence center op te bouwen. Tot slot biedt Mendix de meeste flexibiliteit in cloud en/of on-premise installaties (voor organisaties met speciale eisen op dit vlak) en heeft het platform het laagste instapniveau met een gratis sandbox-omgeving en one-app licentie. 

Lees ook: First Consulting ontvangt Delivery Excellence Award van Mendix. 

Pega

Het Pega Infinity platform daarentegen is van de drie het rijkst uitgerust met out-of-the-box functionaliteiten; van complete marketing, sales en customer services modules tot geïntegreerde RPA, AI, reporting & analytics en omnichannel engagement-technologie. Naast een zeer uitgebreide en gelaagde business rules engine bevat het als enige platform van de drie volledig native casemanagement en BPM als standaardfunctionaliteit. 

Hiermee is het Pega platform met name geschikt voor grotere organisaties die een schaalbaar all-in-one platform zoeken voor hun global of enterprise BPM-oplossingen. Door de vele functionaliteiten en configuratiemogelijkheden lijkt de leercurve voor een startende ontwikkelaar ook wat langer dan bij de andere twee platformen en is de ondersteuning van een ervaren implementatiepartner gewenst bij complexere implementaties om alle mogelijkheden van het platform volledig te benutten en de juiste ontwerpkeuzes te maken. 

Appian

Appian biedt naast low-code mogelijkheden voor het ontwikkelen van business apps ook een geïntegreerde workflow- en beslis-engine. Karakteristiek bij Appian ten opzichte van de andere twee platformen is het hergebruik van dataobjecten en structuren over meerdere apps (zowel op designniveau als op datastore-niveau). Daarnaast zie je dat Appian meestal wordt afgenomen als volledig gemanagede SaaS-oplossing in de Appian cloud, zodat een organisatie volledig ontzorgd wordt met het lifecycle management en technisch beheer van de individuele applicaties.

In combinatie met de uitgebreide integratiemogelijkheden, geïntegreerde RPA en rijke security-certificeringen is Appian daarmee een interessante optie voor bedrijfsinterne maatwerktoepassingen en business apps waarbij orkestratie en workflow management over meerdere afdelingen en backendsystemen belangrijk is. 

“We zien Mendix, Appian en Pega als behoorlijk complementair aan elkaar. De uiteindelijke keuze hangt af van de wensen van de klant.”
– André van Teeseling, First Consulting

Een complementair aanbod

André van Teeseling, Associate Partner bij First Consulting en verantwoordelijk voor de low-code praktijk binnen het consultancybedrijf, vat het als volgt samen: “Je ziet dat de drie platformen heel goed naar elkaar kijken en steeds meer naar elkaar toe groeien. Op dit moment zien we de drie platformen echter nog als behoorlijk complementair aan elkaar en zullen we bij First Consulting alle drie de technologieën in ons portfolio blijven aanbieden en inzetten bij onze klanten.”

“Natuurlijk hangt de uiteindelijke keuze van een organisatie voor een applicatie-ontwikkelplatform altijd af van meerdere factoren, waaronder de licentiekosten, de gewenste positionering in de applicatiearchitectuur, bestaande platformen of COTS-oplossingen in de organisatie en de IT-sourcing-strategie van een bedrijf. Het is wel belangrijk om bij deze keuze ook goed te kijken naar de specifieke toepassingen en gewenste business-functionaliteiten. Nu, maar ook in de toekomst.” 

Van Teeseling vervolgt: “En hoe veranderlijk of standaard moet het zijn? Daarbij kunnen details de doorslag geven en is een uitgebreidere analyse onder begeleiding van ervaringsdeskundigen, met eventueel een ‘beauty contest’ of Proof of Concept met de twee favoriete platforms, vaak een goed idee.”

Mendix, Appian en Pega zijn voorbeelden van technologieën die First Consulting toepast binnen het technology-domein waarin het consultancybedrijf bij zijn klanten opereert. Naast solution design, applicatieontwikkeling en DevOps-diensten biedt het bureau ook diensten op het vlak van architectuur, technology assessments en capability build.