First Consulting koopt SmartRules en mikt op versnelde groei

11 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

First Consulting heeft SmartRules overgenomen, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in business process management (BPM)-oplossingen die gebruikmaken van Appian en Pegasystems technologieën. Het betreft de eerste overname van First Consulting sinds zijn oprichting. Door de deal is het personeelsbestand van het bedrijf uitgebreid naar circa driehonderd professionals.

De acquisitie past in de ambitie van First Consulting om op langere termijn uit te groeien tot een duizendkoppig West-Europees adviesbureau, aldus Managing Partner Geert van den Goor. Het consultancykantoor werd in 2005 in Nederland opgericht en is sindsdien een van de snelst groeiende adviesbureaus van ons land. Een sterke organische groeicampagne heeft het personeelsbestand de afgelopen jaren van het kantoor uitgebreid naar 250 consultants. Met de overname van SmartRules is de grens van 300 consultants in bereik.

Van den Goor wijst erop dat het business consulting-bedrijf streeft in 2024 naar een personeelsbestand van 400 consultants te gaan in Nederland en ongeveer 600 in andere West-Europese landen, met een focus op het Verenigd Koninkrijk (UK), Duitsland en Scandinavië. First Consulting is al enige tijd actief in het Verenigd Koninkrijk. Sinds de lancering van de UK-praktijk in oktober 2017 is er een team opgebouwd dat momenteel bestaat uit circa twintig consultants. In Duitsland staan de activiteiten van het bedrijf nog in de kinderschoenen.

First Consulting koopt SmartRules en mikt op versnelde groei

De aankoop van SmartRules heeft de Duitse plannen van First Consulting echter versneld. Het Utrechtse bedrijf heeft vijftien werknemers die werken vanuit een kantoor in Frankfurt. Sinds kort werken deze adviseurs voor First Consulting om bestaande klanten te bedienen en nieuwe binnen te halen. Interessant is dat First Consulting zonder kantoren werkt, in de overtuiging dat zijn consultants de meeste waarde toevoegen bij klanten, waardoor kantoren overbodig zijn.

“Maar het aantal consultants dat we nu op de Britse en Duitse markt hebben is te weinig om daar echt door te stoten. Als je meer ambities hebt, moet je grotere stappen zetten”, zegt Van den Goor. De twee adviesmarkten zijn de grootste van Europa en staan bekend om hun hoge vorm van competitie. Om de groei te versnellen en zo meer impact te maken, zocht First Consulting eerder dit jaar ondersteuning bij private equity-bedrijf Waterland, dat met ongeveer €6 miljard aan vermogen onder zijn beheer één van de grootste investeerders van Nederland is.

Een buy-en-build strategie

De Nederlandse investeerder nam een meerderheidsbelang in het adviesbureau en ondersteunt in ruil daarvoor de financiële investeringen die nodig zijn voor uitbreidingsplannen. “Op eigen kracht groeien gaat te langzaam. Het vereist overnames waarvoor we een kapitaalkrachtige partij nodig hebben”, legt de Managing Partner uit, die eerder meer dan twee decennia bij Accenture in Amsterdam doorbracht. 

SmartRules werd opgericht in 2012 en helpt bedrijven hun processen te automatiseren. Het bedrijf richt zich onder meer op implementaties en integraties van Appian en Pegasystems; twee toonaangevende softwareleveranciers op het gebied van BPM-oplossingen.

Het aanbod van SmartRules zal worden geïntegreerd in de bedrijfstechnologie en digitale werkwijzen van First Consulting. “We zullen onmiddellijk samenwerken op klant- en commercieel niveau”, aldus Bert Westeneng, oprichter van SmartRules, die daarnaast benadrukt dat SmartRules “voorlopig” onder zijn huidige merk door zal gaan. 

“Na een geweldig traject dat we de afgelopen zeven jaar hebben doorlopen is dit een fantastische vervolgstap, die ons in staat stelt om een volledig aanbod op het gebied van digitale transformatie aan klanten te kunnen aanbieden. Daarnaast biedt het nieuwe samenwerkingsverband interessante loopbaanperspectieven voor onze mensen. We zijn er trots op deel uit te maken van een no-nonsense adviesbureau waar kwaliteit van service en klanttevredenheid centraal staan”, vertelt Westeneng. 

Van den Goor voegt toe dat hoewel SmartRules mogelijkheden zal bieden die ten goede komen aan alle industriepraktijken van First Consulting – het bedrijf werkt voor klanten in de sectoren energie & utilities, infrastructuur, telecom, retail en financiële dienstverlening – het met name de activiteiten van First Consulting op het gebied van bankieren en verzekeren zal versterken. Het merendeel van de klanten van SmartRules – zoals Achmea, Aegon, ING, Nationale Nederlanden en Rabobank – is actief binnen de financiële dienstverlening. 

First Consulting stapte eind 2015 voor het eerst in de financial services consultingmarkt. Zo’n vier jaar later heeft het bedrijf een groot team van consultants die klanten helpen met operationele bedrijfstransformaties. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van digitalisering, robotic process automation, agile werken, target model optimisation, process mining en customer experience.

Tezamen genereren First Consulting en SmartRules een omzet van circa €35 miljoen.