Met kwaliteit als basis blijft AgilityMasters.com groeien

18 mei 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als het coronatijdperk één ding heeft aangetoond is het wel dat je nooit zeker weet wat je te wachten staat. Deze realisatie heeft wendbaarheid bij menig bedrijf nóg hoger op de bestuursagenda gezet. AgilityMasters.com beleefde dan ook een enerverend jaar. Enerzijds zag het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde bureau de vraag naar Agile coaches hard oplopen, anderzijds kampte het zelf met de beperkingen van de crisis. Oprichter en managing partner Wessel van Herwijnen vertelt over het afgelopen bijzondere jaar van zijn startup en blikt vooruit.

AgilityMasters.com is een consultancybureau dat voor (inter)nationale organisaties eigen Agile coaches en Scrum Masters inzet en daarmee “de perfecte, duurzame match” tussen project en coach wil maken.

Het bureau opereert vanuit de visie dat Agile werken gezien moet worden als een bepaalde mindset – meer dan alleen een nieuwe, instrumentele manier van projectmanagement – en is uiteraard zelf ook volgens Agile principes ingericht. Maar hoe wendbaar je ook bent, de enorme schokgolf die ruim een jaar geleden door het bedrijfslandschap ging was voor iedereen even slikken – zelfs voor AgilityMasters.com.
Wessel van Herwijnen, AgilityMasters.com

“Bij het begin van de eerste lockdown was onze grootste uitdaging de continuering van de dienstverlening bij onze klanten”, herinnert Van Herwijnen zich. “Het team heeft veelal jonge kinderen in de leeftijd tot vijftien jaar, dus het gaf extra druk op hun dienstverlening toen de scholen moesten sluiten. Wat scheelde was dat het team al bedreven was in remote werken; meer dan de helft was gewend om met teams op afstand te werken. We konden ook de rest snel inrichten – daarin hoefden we niet te pionieren.”

“Voor onze klanten was het die eerste maanden wel wennen, maar inmiddels is werken op afstand geen issue meer. Sterker: veel organisaties zien door het remote werken verbeteringen qua inzetbaarheid van mensen en van productiviteit.”

Ondanks de vele uitdagingen van 2020 wist AgilityMasters.com de kwaliteit van zijn dienstverlening verder op te schroeven. “Waar we het meest in zijn gegroeid is de profilering en typering van onze Agile coaches en Scrum Masters: wat kunnen ze en hoe helpen ze de klant in hun organisatieverandering? Onze propositie is verder aangescherpt en klanten weten wat ze kunnen verwachten van wat wij kunnen leveren.”

Kracht in samenwerking

In het ondersteunen van agile transformaties werkt het bureau samen met business partners BlinkLane Consulting en Gladwell Academy. “Binnen deze samenwerking worden elkaars krachten versterkt, dit accentueert ieders positie en kwaliteit. Dat is voor een klant van onschatbare waarde. Op deze manier hebben we het klantcontact kunnen verdiepen en zijn vanuit deze samenwerking als team meer in de breedte gaan acteren op diverse projecten.”

Het uitgangspunt van de samenwerking is om het beste in elkaar naar boven te halen. “Het gaat allemaal om kwaliteit, wanneer die op orde is komt de rest vanzelf. Kwaliteit smaakt altijd naar meer. Je levert uiteraard wat de klant vraagt, maar als het even kan meer. En dat is ook hoe alle drie de organisaties in de wedstrijd zitten. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, daar vinden we elkaar. We kunnen zo de klant op maat en in de breedte helpen en ik denk dat dat voelbaar is: wij hebben de kwaliteit in huis om hen te helpen hun businessdoelen te realiseren.”

“Coaching voor Agile teams is zowel wat AgilityMasters.com is, als ook wat we doen. We doen het er niet een beetje bij.”

En die kwaliteit uit zich in de Agile coaches die AgilityMasters.com levert. Van Herwijnen: “Die zijn stuk voor stuk zeer kundig en vaardig. Ze hebben zelf met hun voeten in de klei gestaan en hebben zich doorontwikkeld als Agile coach. We hebben daarmee de senioriteit en ervaring in huis die onze Agile coaches als extra bagage meebrengen in de projecten die ze doen.”

Daarbij profiteren de klanten van AgilityMasters.com van de focus van het bureau. “Wij helpen de medewerkers van onze klanten in hun verandering van ‘doing Agile’ naar ‘being Agile’. Coaching voor Agile teams is zowel wat AgilityMasters.com is, als ook wat we doen. We doen het er niet een beetje bij. Dit is onze belangrijkste focus en hier zijn wij ontzettend goed in.”

Wendbaarheid op de agenda

Nu het belang van wendbaarheid meer dan ooit wordt gevoeld in alle boardrooms, ziet Van Herwijnen de vraag naar die gefocuste expertise flink oplopen. “De druk op zelfbeschikking, eigen initiatief en zelfwerkzaamheid neemt alleen maar toe. Medewerkers zitten thuis, werken in teams en moeten samen naar het nieuwe werken begeleid worden, dat is precies wat wij doen.”

Inmiddels lijkt het einde van de coronacrisis voorzichtig aan de horizon te verschijnen. Van Herwijnen denkt dat de komende tijd naar een nieuw normaal zal worden toegewerkt. “Voor 2021 verwacht ik bestendiging. Mobiliteit en op locatie werken gaan een nieuwe invulling krijgen. Dat geldt ook voor onze eigen Agile coaches. Het alléén thuiswerken of alléén bij de klant werken is niet meer aan de orde. We gaan naar een hybride vorm waarbij werken in principe thuis wordt gedaan en we één of twee teamdagen bij de klant zullen werken.”

Verdieping en verbreding

De eindstreep is nog niet gehaald. Toch kijkt Van Herwijnen al met veel respect naar de manier waarop zijn team is omgegaan met de ongekende veranderingen en stress van het afgelopen jaar.

“Ze hebben het echt geweldig gedaan, ik ben heel trots op ze. We zijn goed uit dit uitdagende jaar gekomen. Ik kijk dan ook vol vertrouwen vooruit. We hebben de ambitie door te groeien en meer positie te pakken in agile coaching. Ik kijk ernaar uit de verdiepingsslag te maken met het huidige team en naar de groei van de organisatie met meer collega’s. Hiermee kunnen we een nog steviger footprint maken. Ik geloof dat de markt er is en we gaan ‘m pakken.”