Topclubs zien kansen in BeNeLiga-plan van Monitor Deloitte

10 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het plan om de Nederlandse Eredivisie en Belgische Pro League samen te voegen is weer een stapje verder. De betrokken topclubs hebben voormalig RTL-topman Bert Habets aangesteld als projectmanager. Daarnaast werd bekend dat de clubs hoog inzetten op het aantal binnen te slepen tickets voor Europees voetbal: werd eerst nog uitgegaan van zeven tickets, nu willen de clubs de tien huidige tickets behouden.

Vorige week kwamen de betrokken clubs weer bij elkaar om te praten over de BeNeLiga, ditmaal in het Philips Stadion in Eindhoven. Sinds vorig jaar verkennen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht, Vitesse, AA Gent, Club Brugge, Anderlecht, Standard Luik en RC Genk de mogelijkheden om tot één topcompetitie te komen voor Nederland en België.

Daarvoor hebben ze de hulp ingeschakeld van Monitor Deloitte. Het adviesbureau becijferde eerder dat het samenvoegen van de competities €250 miljoen tot €400 miljoen zou moeten opleveren. In Eindhoven presenteerden de onderzoekers van Monitor Deloitte het businessplan, dat door de clubs interessant genoeg werd bevonden om de volgende fase in te luiden.

In het businessplan is onder meer te lezen dat Monitor Deloitte een traditioneel competitieformat voorstelt waarin tien Nederlandse en acht Belgische clubs in 34 duels strijden om het BeNeLiga-kampioenschap. Daarbij worden – anders dan nu wel het geval is in België – geen play-offs gespeeld.

Om te zorgen dat de Eredivisie- en Pro league-clubs die niet meedoen in de BeNeLiga zich ook achter het plan scharen, moeten zij worden gecompenseerd zodat ze er in ieder geval financieel niet op achteruitgaan.

Topclubs zien kansen in BeNeLiga-plan van Monitor Deloitte

Bert Habets

Over de financiën moet de komende maanden sowieso meer duidelijkheid komen. €250 miljoen of €400 miljoen is nogal een verschil, en de clubs willen graag een duidelijker plaatje hebben van de precieze kosten en baten.

Hier moet Bert Habets (49) aan gaan bijdragen. Habets stapte vorig jaar na twintig jaar op bij RTL, waar hij onder meer werkte als CFO en CEO van RTL Nederland en vervolgens als CEO van de RTL Group. De elf clubs hebben hem aangesteld als projectmanager om de fusieplannen door de volgende fase te leiden.

Ondertussen zal Monitor Deloitte een plan opstellen voor het bredere Nederlandse en Belgische voetballandschap. Wat gebeurt er bijvoorbeeld precies met de clubs die buiten de boot vallen?

Europese tickets

Het grootste vraagteken is echter nog altijd de UEFA. De Europese voetbalbond heeft zich nog niet concreet uitgelaten over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar, maar zich in het verleden niet opgesteld als een voorstander van een fusie. En als de bond al akkoord gaat blijft het de vraag hoeveel Europese tickets beschikbaar komen voor de nieuwe competitie.

In een eerder conceptplan van Monitor Deloitte stond dat er werd gemikt op zeven tickets. Dat zou echter betekenen dat er drie tickets verloren gaan, waarmee de aantrekkelijkheid van het samenvoegen van de competitie flink terugloopt. Uit het overleg van vorige week is echter naar voren gekomen dat de clubs nu inzetten op behoud van de huidige tien tickets – momenteel gaan er vijf naar Nederland en vijf naar België.

In december moet er meer duidelijkheid zijn, in ieder geval over het financiële plaatje. Als deze verdere uitwerking op instemming kan rekenen komt het plan dat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden ineens behoorlijk dichterbij.