KNVB, Ajax, ArenA en Man City strijden samen voor volle stadions

06 juli 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De KNVB, de Johan Cruijff ArenA, Ajax en de City Football Group hebben de handen ineengeslagen om de voetbaltribunes zo snel mogelijk weer vol te krijgen. De partijen hebben een platform gelanceerd waar bedrijven onder het motto ‘Reimagine Football’ worden opgeroepen om innovatieve ideeën in te sturen om het voetbal zo goed mogelijk door de coronaperiode te loodsen. Het project wordt begeleid door KPMG.

“Hoe hou je de fans betrokken zonder dat ze het stadion mogen bezoeken? Hoe creëer je een veilige, aantrekkelijke omgeving voor fans, spelers en stadionpersoneel? Hoe kun je ervoor zorgen dat de jeugd en amateurs onbezorgd kunnen blijven voetballen?”. Dit vragen de samenwerkende partijen zich af in hun gezamenlijke persbericht. Bedrijven die denken een slim antwoord te hebben op een van deze vragen kunnen zich tot en met 12 augustus melden op het ‘Football Innovation Platform’.

Het platform is een initiatief van de KNVB, Ajax, de Johan Cruijff ArenA en City Football Group, het moederbedrijf achter Manchester City. De samenwerking wordt gesteund door UEFA Innovation Hub en medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. KPMG – dat al jaren met de Johan Cruijf ArenA samenwerkt op het gebied van stadioninnovatie – geeft vorm aan het programma. 

KNVB, Ajax, ArenA en Man City strijden samen voor volle stadions

De samenwerkende organisaties zijn op zoek naar innovaties voor fans, spelers, media, clubs, stadions, competities en bonden. “Leden van het Football Innovation Platform zullen zelfstandig nieuwe oplossingen uit het programma selecteren en implementeren. Het doel is om de meest veelbelovende oplossingen zo snel mogelijk in de praktijk van het voetbal te brengen. Het platform kan worden gebruikt door de voetbalgemeenschap en andere organisaties om kennis uit te wisselen en de onderlinge samenwerking te bevorderen”, aldus de samenwerkingspartners.

Het is de bedoeling dat zo vroeg als half augustus – wanneer de eerste vriendschappelijke duels op het programma staan en de Eerste divisie weer aftrapt – of anders uiterlijk september – als de Nation League en Eredivisie weer van start gaan – wordt begonnen met de eerste praktijkexperimenten op basis van de verzamelde ideeën.

Goede en minder goed ideeën

Henk Markerink, directeur van de Johan Cruijff Arena, toont zich tegenover de NOS hoopvol dat er bruikbare oplossingen gevonden zullen worden: “We zijn afgelopen periode ook in de ArenA overladen met innovatieve ideeën van Jan en alleman. De voortekenen zijn gunstig en duiden erop dat we de komende periode echt serieuze oplossingen gaan vinden voor de vraagstukken waar we in deze coronatijd tegenaanlopen.”

Ook in Zeist werden ze de afgelopen maanden al overspoeld door suggesties. Daar zaten “goede en minder goede ideeën” tussen, vertelt NKVB-innovatiemanager Giel Kirkels aan de NOS. “De één heeft plannen voor een desinfectiestraat naast het stadion, de ander heeft een supersneltest in ontwikkeling.”

“Hoe creëer je een veilige, aantrekkelijke omgeving voor fans, spelers en stadionpersoneel?”

Alle input is welkom, zo geeft hij aan, want de op te lossen vraagstukken zijn soms knap lastig: “Hoe desinfecteer je straks 50.000 paar handen? Of hoe zorg je dat je met de juiste software stadions zo efficiënt mogelijk kunt indelen? En zijn er scanners en camera's die binnen enkele seconden besmettingen kunnen waarnemen of uitsluiten?”

Hoop doet leven

Waar Nederland nu nog met lede ogen moet aanzien hoe de bal in de grote Europese competities alweer rolt terwijl het Eredivisieseizoen definitief is afgebroken, wil de KNVB nu voorlopen: “Vooralsnog maken alleen de City Group en de UEFA deel uit van de verder Nederlandse kerngroep. City is een erg professionele organisatie die veel techniek toepast op de eigen accommodatie. Ook zijn zij heel ver met hun service aan fans en onlineactiviteiten”, aldus Kirkels, die tot slot benadrukt dat wel nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht met de rest van het Europese voetbal.

Voor de voetbalfans die zweren bij het echte stadiongevoel biedt het Football Innovation Platform misschien weer wat hoop dat de zo geliefde sfeer weer binnen afzienbare tijden terugkeert in de verschillende voetbaltempels. Wie weet gebeurt dat wel sneller dan verwacht. Enkele weken geleden dachten we immers nog dat de tribunes de rest van het jaar nog geheel leeg zouden blijven. Maar zoals het er nu uitziet zijn vanaf september – zij het in kleinere aantallen – de eerste toeschouwers alweer welkom.