Consultant gaat met Gullit de strijd aan tegen racisme in voetbal
Er is een nieuwe commissie in het leven geroepen tégen discriminatie en vóór inclusiviteit in het voetbal: de commissie Mijnals. Naast bekende gezichten als Ruud Gullit, Daphne Koster en Humberto Tan is ook Turner-partner Jeroen Visscher een van de leden.
De commissie Mijnals wordt gepresenteerd op een moment dat discriminatie hoog op de maatschappelijke agenda staat. Sinds de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd door de politie van Minneapolis op 25 mei wordt wereldwijd actie gevoerd tegen (institutioneel) racisme.
De directe aanleiding voor de oprichting ligt echter in ander racistisch incident. Op 17 november vorig jaar kreeg Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira zoveel racistische scheldwoorden toegeroepen vanaf de FC Den Bosch-tribune dat hij in tranen het veld verliet. “Het begon met Zwarte Piet. Toen werd het k-neger. Toen werd het k-katoenplukker. Toen werd het k-zwarte en zo bleef het maar doorgaan”, vertelde Mendes Moreira na de wedstrijd tegen de NOS.
Racisme in het voetbal is natuurlijk niets nieuws, en voor de KNVB was het incident de druppel die de emmer deed overlopen. De voetbalbond kwam met een aanvalsplan om discriminatie en racisme uit het voetbal te weren. Hier vormt de commissie Mijnals een onderdeel van. De commissie is opgericht op initiatief van de KNVB en de Rijksoverheid, en zal de voetbalbond en overheid “in kennis en zo nodig daad” helpen in het realiseren van hun ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal.
De commissie, samengesteld door presentator en journalist Humberto Tan, telt acht leden. Naast Tan zijn dat voetbalicoon Ruud Gullit, oud-international Daphne Kosters, Jacinta Lieuwes (voorzitter van amateurvereniging ODIN ’59), Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem), Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht), Robert Geerlings (advocaat, zaakwaarnemer en oud-voorzitter van de Sportraad Amsterdam) en tot slot Jeroen Visscher, organisatieadviseur en managing partner bij Turner en oud-gastdocent van de opleiding Coach Betaald Voetbal.
Visscher – die onlangs ook al werd aangesteld als hoofd van de werkgroep Onderwijs van de AI Coalitie – levert een bijdrage aan de commissie Mijnals “vanuit zijn brede maatschappelijke betrokkenheid, onder meer als gastdocent van de opleiding betaald voetbal, als auteur van het boek ‘Louis van Gaal, hoe smeed je wereldkampioenen?’ en – natuurlijk – vanuit zijn ervaring als organisatieadviseur”, zo laat Turner weten in reactie op Visschers rol binnen de commissie.
“Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan meer inclusiviteit in het voetbal”, licht Visscher zelf toe. “Via deze commissie wil ik impact maken in woord en daad om gelijke kansen voor iedereen te creëren. De maatschappelijke discussie over racisme die is ontstaan, vind ik heel goed. Er moet echt een verandering plaatsvinden – en dat begint bij jezelf.”
“Er moet echt een verandering plaatsvinden – en dat begint bij jezelf.”
– Jeroen Visscher
Een van de veranderingen waaraan de commissie Mijnals wil bijdragen is dat de voetballerij, en dan met name de top, een betere afspiegeling gaat vormen van de maatschappij. Momenteel zijn vrouwen en mensen met een niet-westerse achtergrond nog flink ondervertegenwoordigd in voetbalbesturen en in de technische staf van voetbalclubs.
Houssin Bezzai, de nieuwe KNVB-antiracismemanager benadrukt tegenover de NOS echter dat het gaat om “alle mensen die uitgesloten zijn in onze samenleving. Ook bijvoorbeeld mensen met een beperking of homo’s en lesbiennes. We willen iedereen laten meedoen met dit spel.”
Humphrey Mijnals
De commissie ontleent zijn naam aan de vorig jaar overleden Humphrey Mijnals, die op 3 april 1960 in een thuisinterland tegen Bulgarije als eerste voetballer van Surinaamse afkomst uitkwam voor het Nederlands elftal. In die wedstrijd gaf hij meteen zijn visitekaartje af door via een spectaculaire omhaal in eigen strafschopgebied de bal weg te werken die na een doelpoging van een van de Bulgaren via de lat weer het veld in kwam.
In totaal kwam Mijnals driemaal uit voor Oranje. Na zijn carrière als speler werd hij trainer van de Utrechtse club Faja Lobi. In 2000 kreeg hij de eretitel Surinaams voetballer van de eeuw, en in 2008 ontving hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht.