Monitor Deloitte en KNVB praten clubs bij over BeNeLiga
Gaat de BeNeLiga er nu echt komen? Het haalbaarheidsonderzoek naar een gezamenlijke Belgische en Nederlandse voetbalcompetitie is weer een stap verder. Vandaag worden alle Nederlandse profclubs door de KNVB bijgepraat over het vervolg van het BeNeLiga-proces.
Volgens Monitor Deloitte is de BeNeLiga “potentieel significant waardeverhogend”. Het adviesbureau voert het onderzoek uit en gaat uit van een collectieve omzetstijging tot wel 35%. Het extra geld moet met name komen van tv-rechtenhouders en sponsors die nu geen interesse tonen in de betrekkelijk kleine Nederlandse en Belgische competities, maar dat wel zouden doen – zo is de aanname althans – als deze worden samengevoegd tot één grote competitie.
Topclubs spelen in de BeNeLiga veel meer tegen elkaar, zodat er wekelijks krakers op het programma staan tussen teams als Ajax, Anderlecht, PSV en Club Brugge. Dit moet onder meer resulteren in uitverkochte stadions, meer internationale aandacht en een uitdagendere competitie voor jonge, talentenvolle voetballers.
Al met al moet de samenvoeging zorgen dat de Belgische en Nederlandse clubs de gigantische financiële en sportieve kloof verkleinen met de grote vijf competities – de Premier League, de Primera División, de Serie A, de Bundesliga en de Ligue 1. Momenteel bezetten de Belgische en Nederlandse competitie op de UEFA-coëfficiëntenlijst respectievelijk de achtste en negende plaats, ver achter Rusland en Portugal. De hoop is dat met de BeNeLiga de zesde plaats in het verschiet ligt.
Naast dat de Nederlandse clubs vandaag gezamenlijk worden ingelicht op de algemene ledenvergadering van de KNVB, worden de zes Nederlandse en vijf Belgische profclubs die het onderzoek financieren (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV, Vitesse, AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard Luik) één voor één uitgebreid door Monitor Deloitte bijgepraat. Waar in een eerdere fase al werd vastgesteld dat er tussen de €250 miljoen en €400 miljoen te verdienen is, presenteert het onderzoeksbureau de clubs nu vooral een gedetailleerde financiële en juridische uitwerking van de bevindingen.
Het is de bedoeling dat eind augustus een gedetailleerd businessplan wordt gepresenteerd, waarna de discussie in Nederland en België echt kan beginnen. De NOS heeft nu al wel een voorlopige conceptversie in handen. Daarin is onder meer te lezen dat wordt gemikt op zeven Europese tickets voor de BeNeLiga. Of dit ook werkelijkheid wordt valt nog te bezien. Ook de UEFA moet hier uiteraard mee instemmen. Het zou zelfs kunnen dat de Europese voetbalbond de fusie überhaupt niet accepteert.
Dan zijn er ook nog de vele supportersverenigingen die over het algemeen niet heel enthousiast lijken. Maar voordat de voor en tegenstanders van de BeNeLiga het tegen elkaar opnemen, moet misschien eerst maar eens gezorgd worden dat de voetballers zelf het weer tegen elkaar kunnen opnemen. Er kan lang worden gepraat over een gezamenlijke competitie, maar voorlopig wordt helemaal niet gevoetbald. Hopelijk komt hier wel binnen afzienbare tijd een einde aan, nu onderzoek laat zien dat veilig voetballen in tijden van corona wel degelijk mogelijk is.